300-метрово знаме поведе шествието в Стара Загора

Хиляди жители на града го съпровождаха
3 мар 2015 11:51, Елка Василева
68
300-метрово знаме поведе шествието в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Националният флаг поведе шествието на старозагорци към Самарското знаме

Хиляди жители на Стара Загора съпровождаха 300-метровия национален флаг в похода му към мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

За първи път по идея на кмета Живко Тодоров знамето изминава трикилометровия маршрут навръх националния празник 3-ти март, носено от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада и предвождано от конницата на прабългарската школа „Багатур", общинското и областно ръководство, съпътствано от 17 ученически групи, членове на клуб „Традиция“, патриотични и обществени организации, много граждани, съобщиха от общината.

Там на хълма, където българското опълчение получава своето бойно кръщение, влизайки в бой с елитната турска армия на Сюлейман паша, днес се издига монумент на Самарското знаме. На това място, което местните хора наричат „старозагорската Шипка“, ще се състои кулминацията на празника - общоградско честване „Пред падналите за България – поклон!", което ще сложи финал на паметното шествие и ще бъде издигнато националното знаме.

Походът на знамето тръгна от площада пред Община Стара Загора, където се състоя церемонията по издигане на националния трибагреник на Република България.

„ Датата 3 март 1878 г. е символ на българската свобода и българското Възраждане. След нея България започва да гради, за да бъдем днес част от цялото европейско семейство“, каза в словото си кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Той призова никога да не се забравя, че „тази дата е напоена с много българска кръв, за да дойдем до нея, сме платили прескъпо. Загубихме едни от най- свидните си герои - Левски,Ботев, хилядите загинали за Свободата. На днешната дата сме длъжни да бъдем горди, за да покажем че сме българи и сме достойни техни наследници”, заяви Тодоров.

„Радвам се, че днес на Самарското знаме ще развеем най-големия флаг  в България, защото Стара Загора е един от най-българските градове - изпепелен, възкръснал отново, за да бъде днес един от най-модерните градове в България, показва само едно, че с нашите общи, задружни усилия, можем да постигаме много“, каза кметът на Живко Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Стара Загоразнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имало е мъже в България.Рамо до рамо с руските богатири са воювали за род и челяд.Днес беззащитните деца ги тровя и грабят, българските момичетата ги изнасилват , давят превръщат в ***, българските ,,мъжеса търгаши ,мутри , наркопласьори ,сутеньори , които търгуват с човешка плът и кръв .Шипка вече е символ на срама , за това какви мъже е имало в България и какви вече няма.Като сте мъже , вземете пак коловете и дърветата и поставете мутрите на мястото , излезте и воювайте за убитата Вероника и стотиците като нея.Излезте и строшете зурлите на мутрите.
43
2
 
33
 
! Отговори
seko преди 9 години
mnogo hubav bayrak! bravo! bulgari - unaci! vaiiii, zavaliite kak li preminavali prez dalbokite dupki po ulicite okolo autogarata na Stara Zagora?! :(((
42
0
 
33
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
колко си кух и празен
41
1
 
32
 
! Отговори
1 преди 9 години
Господин Местан и сие на кой ли гроб на незнайният войн поднасят букети в този ден ?Тяхната българска партия някак си не иска да поздрави българите за празника. Защо ли е така ?
40
1
 
31
 
! Отговори
инфо преди 9 години
История происхождения имени Гоче Имя Гоче означает предрасположеность к жизни подвижника. Человек способен на жертву даже не ради какой-то высокой цели, а просто потому, что может себе это позволить. Отдать любимую игрушку. Оказаться от личного счастья ради счастья другого человека. Как следствие настоятельная необходимость в присутствии объекта приложения. Должен быть кто-то, к чьим ногам можно бросить весь мир. А иначе жизнь не будет иметь смысла.*Место в рейтинге: 4149
39
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе РЕАЛИСТ човека ти го написа - не сте селяни а ГОЧЕТА. По-точно ГОЧОЛАР. Май е трудно да ти стигне до гръбначния мозък.
38
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ни е шубе всичките публично да кажем и за пролятата кръв на русия,,,та нали те са ни освободили а не някой от европейкото семейство,,,срам ме е че ни е страх някой от запада да не би да ни нахока за това че все още помним
37
6
 
40
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Стара Загора е едно от малко места, където България е все още жива! Селяни били, нека са селяни, предпочитам такива селяни, отколкоото новите гражданя!
36
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то е война, бре, мой
35
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боико Борисов подаде оставка за 2 капки кръв на орлов мост със законното си правителство.И каза аз не съм правил асвалт дасе лее кръв и достоино подаде оставка.А вие мръсни комонета ето какво правите избиватесе едни на други,зада може мръсната ви завист и корупция да властва.Вие несте хора товае доказано със стотици години.Ако проговорите за гн Боико Борисов лоси неста стеви е.а ...... извратена.Боико таче и милее и за вас мръсни *** и за всички Българи и хора по света.
34
1
 
53
 
! Отговори
Кратос преди 9 години
Честит национален празник на всички сънародници и удома и в чужбина ! Паметен ден за България . Стара Загора славен град , три пъти горен до основи , кръв и клане . Баташкото клане е песен в сравнение със Старозагорското . На всички *** , който в днешния ден делят България на провинции , на селяни и граждани - В УСТАТА !!! Шипка щеше да падне , ако Стара Загора не удави в кръвта си своите синове и дъщери . ПОКЛОН ПРЕД ПАДНАЛИТЕ ЗА СВОБОДА ЗА ВЕЛИКА РЪЛГАРИЯ . :(
33
3
 
37
 
! Отговори
до Николай преди 9 години
И аз съм от Стара Загора.Съгласна съм, че трябва да се поддържа, ама да ни плюят тука , моля, моля. Наистина Браво, че сте плакал!!!! Щото в София не плачат... Те не са от провинцията. Дано това да е следващата общинска задача, малко пари за паметника. Кмета не е направил малко все пак. Дано и това да направи.
32
1
 
38
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Искрено се надявам снимката да е излязла огледална, защото иначе обърнатото знаме (четено от ляво надясно) значи ВОЙНА!!!
31
0
 
57
 
! Отговори
до непровинциалистит преди 9 години
Ало, " Мъглиж беше пръв , Стара и Нова Загора" - да има кой да чете само, то е написано . Тия дето плюете , че това било провинциална краста. Плевен, Велико Търново, Стара Загора само и можете да им издухате прахта. Може и да сме селяни ама сме селяни с болярска кръв, нямаме джамии И ПОМНИМ и пазим националния дух. Да ти е ясно, че тук е било повече и от Баташкото клане.?? Така ще направим, щом казвате -500 метра ще е и ще обградим парламента.Не ние загубихме костите на Левски.
30
28
 
34
 
! Отговори
дамн преди 9 години
национален ексхибиционизъмтова си го можем най-добре
29
19
 
39
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Тази политическа дъвка , че Русия ни е освободила вече десетилетия се използва от Русия да ни смята за роби. А истината е съвсем друга, който иска да чете за Руско-Турската война и ще му стане ясно . Най лошото е , че днес има мижитурки от БСП и Атака , които продължават за 30 сребърника / рубли / да предават България .
28
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало днес.бг защо търпите хулите на башибозука. Срам нямате ли?
27
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма държава, в която да не присъства навсякъде националното знаме! Кич е, когато цяла Турция потъне в червено по нареждане. По чукарите се веят 6 и 9 метрови знамена, по гробищата - също. В това отношение задминаха и янките, дето от националния флаг си правят *** и сутиени...
26
0
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** дето пишете глупости, Ст.Загора , Плевен и Шипка Ви донесоха свободата бе, еничари.
25
0
 
50
 
! Отговори
някой живеещ в София преди 9 години
Честит празник и от мен на всички българи,а на коментари 27,25,24,20,19,13,4 мога да кажа не вие сте мнозинството българи и въпреки това ще ви изслушаме и преценим, като негодни успех на всички българи и по добър живот.