Ремонтираната сграда на Класическата гимназия е безопасна!

Рашидов: Има етернитови отпадъци отвън, но те ще се махнат
4 мар 2015 16:10, Анисия Иванова
2
Ремонтираната сграда на Класическата гимназия е безопасна!
Вежди Рашидов. Снимка, архив Булфото

Няма нищо обезпокояващо за здравето на децата и учителите в ремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ". Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов на пресконференция днес за приключването на проекта за ремонт с европейски средства на сградата на ул. "Баба" 16.

По думите на Рашидов три пъти са били направени проверки в сградата и не са открити обезпокояващи неща в стаите. Констатирано е само, че има наличие на етернитови отпадъци отвън, но те ще бъдат отстранени. Според него е възможно те да са били подхвърлени, защото допреди два дни не е имало подобни отпадъци.

Още по темата
Миналата седмица имаше напрежение покрай новата сграда на гимназията. Родители на ученици заявиха, че са готови на гражданско неподчинение, включително и жива верига, за да не допуснат връщането на училището в сградата в кв. "Модерно предградие". Едно от твърденията им е, че в училището има азбест, който в ЕС е забранен за използване в сгради. От своя страна Министерство на културата излезе със становище, че според проверка в училището няма следи от азбест.

Днес Рашидов призова от утре децата да заемат училищните си стаи и да започнат занятия.

Срокът на проекта изтича на 5 април т.г. и за да може Министерството на културата да възстанови средствата за ремонта в размер на 2,1 млн. лв., до тази дата трябва да започне учебният процес в сградата. Ако родителите не пуснат децата си и процесът не тръгне, средствата няма да бъдат изплатени, обясни Ангел Ангелов, директор на дирекция "Европейски програми и  проекти" в МК.

Директорът на гимназията Мариела Папазова посочи, че през годините, докато трае ремонтът, се е създала идеята и желанието гимназията да се върне в центъра. Това не се случи, което означава, че ние дали искаме, или не, трябва да се съобразим с обстоятелствата. След като излезе официално становище, че всичко в това училище е наред, аз нямам основание да се противопоставя, заяви тя, цитирана от БТА.

Относно притесненията на родителите, че след ремонта 20 процента от децата в гимназията трябва да са от ромски произход, Ангел Ангелов обясни, че няма да има определена квота за нито един етнос или група. По думите му ремонтът е целял увеличаване на атрактивността на самото училище за лица в неравностойно положение и рискови групи, а не включването им в състава на гимназията.

Проектът за ремонт, финансиран по ОП "Регионално развитие", включва строително-монтажни работи, подобряване на достъпа на хора в неравностойно положение и подобряване на пожарната безопасност в сградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
4
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Европейските ценности налагат и богопомазаните синчета да се включат в интегрирането на ромчета.Какво ще правят със скъпите айфончета до спирката на метрото след часовете,обаче ....?