Започва акция срещу шамарите в училищата

България е на трето място в света по прояви на насилие сред учениците
Обновена: 4 мар 2015 07:03 | 4 мар 2015 07:00, Анисия Иванова
33
Започва акция срещу шамарите в училищата
Снимка, архив Булфото

Министерството на образованието започва акция срещу агресията в училищата. Всяка обидна дума, шамар или раздаване на юмруци ще бъде обект на анализ, след който ще се разработят конкретни мерки срещу насилието в класните стаи.

До 13 март директорите в цялата страна трябва да изготвят обобщена информация за проявите на насилие в поверените им школа от началото на учебната година до края на месец февруари.

За първа година ще се обърне специално внимание не само на насилието между учениците, но и срещу учителите, коментира пред „Монитор“ зам.-образователният министър Ваня Кастрева. Тя обясни, че не липсват и инциденти, в които участват и родителите, като влизат във физическа саморазправа с деца или учители.

Получените данни ще бъдат анализирани от експертите на Министерството на образованието и науката и с помощта на училищни психолози и педагогически съветници ще бъдат приети спешни мерки срещу насилието в българските училища. От министерството посочват, че отварят широк обществен дебат за причините и начините за преодоляване на насилието в българските училища.

България е на трето място в света по прояви на насилие в училище, според проучването на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение.

Един от всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие, а един от трима е жертва. На първо място в класацията е Литва, на второ Естония, на трето - България и на четвърто място е Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: училищенасилиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е нормално да дършиш 7-10 г. деца по 30 минути на чина и като се завъртят само да им крещят и да им пишат забележки и да очакват да са 30 мин. като мушишчки....и после да не избие на агреси. С тези архаични методи на преподаване, без да мръднеш сме, като в 18 мек., никакви игри, креативност....
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До спомениСлушай ***,Макаренко не е ударил нито веднъж.В "Педагогическа поема" той описва една въображаема ситуация,в която може да изпадне възпитателя,когато не е подготвен педагогически!Това да го прочетат и запомнят всички педагогически неграмотници!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време боят беше педагогически подход и то много успешен. Сега в училищата учениците са такива ***, че и бой вече не може да ги оправи. Те родителите им са най-големите виновници.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не кажете, че сме на първо място в света по бити учители от ученици и родители?
21
1
 
6
 
! Отговори
читател преди 9 години
Като гледам оценките, които сте поставили по коментарите, разбирам защо сме зле в тази област. Та ние просто така си го харесваме! Двама искат напред, трима - назад.Който не вярва, че се изисква някакво насилие, нека ми каже как с добро ще реши проблемите с *** гета, катуни и други туморни образувания в обществото ни? Последните онагледяват идеално проблемите и с културата и с образованието и с дисциплината. Та нали след като видим резултатите сме ДЛЪЖНИ да направим необходимата корекция
20
1
 
3
 
! Отговори
А на кое място сме преди 9 години
по насилие над учителите от страна на примитивни родители, които пребиват даскалицата заради това, че се е осмелила да направи кротка забележка на човекоподобното им детенце?Редно е да се държат под контрол онези ученици, които са склонни към патологично насилие. Но стремежът към доминиране е нещо естествено, така че пререканията между децата и умерения пердах между момчетата е вид подготовка за живота - така човек се научава да реагира адекватно, да се защитава и да постига целите си.
19
1
 
5
 
! Отговори
Ханко Брат преди 9 години
Има ли шамари - има дисциплина ! Казах !
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам да дадат на учителите по една сопа и който не слуша или се прави на "мъж" да отнася по малко пердах. Навремето ни гониха от час ако не си с домашно а сега ученици набили учителката и още по лошо има и ученички набили учителката или се слагали на учителя...Не обичам боя като средство за решаване на проблеми но съм за дисциплината а тя се налага дали в училище дали в държавата ред и дисциплина се налагат - никой няма да ви слуша само защото така сте казали. А уважение се печели!
17
1
 
12
 
! Отговори
килийно преди 9 години
В наше време водещите държави вече осигуряват компютърна техника и електронни книги на обучаемите си. Така не се ограничават в материала и същевременно не претоварват ученическата раница. А у нас след 25 години се досетихме да говорим за шамарите. Тези същите, чрез които навремето открито ни възпитаваха изведнъж станаха забранени. Така се появиха първите поколения никога не наказвани мамини синчета, които за капак на всичко са и неграмотни. А директорите се превърнаха в безгласни и формални лица
16
3
 
6
 
! Отговори
изводът преди 9 години
Трябва да се върне вероучението в България. Жизнено важно е да се възпитава в християнски ценности нашето общество и ние възрастните да даваме пример на подрастващите.
15
1
 
9
 
! Отговори
Федор преди 9 години
До 16:Да, вярно е, че навремето всички биеха, но смяташ ли, че действително станахме хора? Ако беше така, сега би трябвало вече да сме изградили една читава България, от която младите да не бягат панически. Но ние се оказахме неспособни да се справим с БКП и с Държавна сигурност. Не успяхме да направим истинска промяна, достраша ни да си разбутаме рахата и сега предаваме на децата си един ***, братко, който хората ни го рисуват по изложби. Пак те питам - човеци ли сме или страхливи ***?
14
7
 
4
 
! Отговори
Предложение. преди 9 години
Аз пък съм за длъжност "Училищен побойник" - да си ги побийва по график. Хора да станат.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са деца, а не възрастни, акция е полицейско дело, не възпитателно.
12
2
 
19
 
! Отговори
абе преди 9 години
Абе и аз ял шамари в даскало,и сам и благодарен на класната.Мога да кажа че станахме хора,всичките и ученици.Благодаря и за търпението и за знанието което ми даде!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на гол тумбак, чифте пищовивидяхме интелектуалното ниво на учителството - Ана Баракова - депутат/училтелвидяхме и чухме отличният английски на доскорошен топ журнализинвиждаме ежедневната байганьовщина на топ управляващите в царствотоТия в тва минестерство луди ли са?
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ли по -добре да обърнат внимание на корупцията по управлвнските етажи!И да вложат пари в образование, че преподавателите дето могат да преподават са почти изчезнали?С трици маймуни не се ловят! Каквито са ни учителите - такова ще ни стане обществото!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Така и така МВР...GOLIAMA ROLIA IGRAIAT I RODITELITE I OBSHTESTVOTO
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До без майтапAMI TO OT SHAMARITE SE ZAPOCHVA, I SE STIGA DO NOJOVE I NARUGANI DETZA.PAZI BOJE, KAJI...STIGA USA...POGLEDNETE V SOBSTVENATA SI KUSHTA...A NE NEDNICHAITE V CHUJDATANIE NE SME PO-DOBRI
7
8
 
18
 
! Отговори
без майтап преди 9 години
В братска Америка белите полицаи разстрелват чернокожи деца, а вие се ядосвате за някакви си шамари!
6
1
 
16
 
! Отговори
Така и така МВР... преди 9 години
имат огромен бюджет, що не си комбинират усилията? По една патрулка, по няколко камери, и яко да разтръбят как са щели да наблюдават и да профилират най-големите побойници.Не е задължително да го правят, или дори да гледат камерите. Само от време на време да минават униформени с мрачни изражения, които да привикват най-големите побойници в районното за сериозен разговор - колкото да се поддържа мита.И да видиш как бързо-бързо ще станат *** ведри и учтиви.Дано акцията не е само на хартия.