3800 души има в центровете за бежанци у нас

Българите не трябва да приемат чужденците като нашественици
Обновена: 5 мар 2015 19:56 | 5 мар 2015 19:43, Анисия Иванова
67
3800 души има в центровете за бежанци у нас
Медиен форум "Словото - път към Другия". Снимка БТА

Към момента в центровете за бежанци у нас са настанени 3800 души, от които 700 са получили статут на бежанци. Това каза днес председателят на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ Никола Казаков на медийния форум "Словото - път към Другия", посветен на интеграцията на бежанците.

Според Казаков интеграцията е не само работа на една институция, а на цялото общество. Той призова за по-добра комуникация между медиите, институциите, ДАБ и неправителствените организации, за да бъде постигната по-голяма толерантност в обществото. Казаков изтъкна, че вече има план за интеграция на хората, получили убежище в България и че основната роля в него имат общините - около 60 процента.

Цифрите са много важни, особено когато говорим за хората, които идват в Европа, каза Роналд Франсоа Вейл, представител за България на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

По думите му по-важно е да разберем, че зад цифрите не става дума за вълни от хора, а за отделни индивиди, които идват по свои собствени причини.

Българският народ дълбоко в своята ценностна система е добър и милосърден, отбеляза Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК).

Той посочи, че не бива да се винят българите за негативните им нагласи, а трябва да се има предвид състоянието и социалния им статус. "В момента българинът не живее особено добре - с мизерни пенсии и мизерни заплати той съществува в един мизерен социален статус. Не трябва да се забравя, че 2,5 млн. българи напуснаха страната", припомни Григоров.

"В една такава не особено добра ситуация, с напълно разрушена икономика, идват хора, на които започва много активно да се помага. Но тук има един хуманитарен въпрос. Има чужденци, на които ние трябва да помагаме. Това са хора, насилствено изгонени от собствените им къщи", допълни Григоров. Според него ключът за решаването на проблемите до голяма степен е в изпращането на добри послания и за това от особено значение е приносът на медиите.

Свършеното от институциите е само една страна на проблема с чужденците, но има и друг аспект и той е свързан със социално-психологическите нагласи, отбеляза проф. Валери Стефанов.

Истинският проблем е как българското общество да се научи да бъде по-толерантно, да приеме чужденците не като нашественици, а като съседи и ближни. По думите на проф. Стефанов трябва да се разказват историите на тези хора, защото те са ранени и травмирани.

Българското общество също е психически обременено и в това е огромният проблем - срещат се две травмирани общности, които са подозрителни, невротични и искрата много лесно може да пламне. "Затова трябва да чуем имената и разказите на чужденците. Когато си в кризисна ситуация, най-добре е да разкажеш личната си история", допълни проф. Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: форумбежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миглена първо съсипа АЕЦ Козлодуй, сега продължава в същия дуx. Все с мръсни дела.
43
0
 
15
 
! Отговори
Kiril преди 9 години
Милосърдие е да им дадем храна и вода и медикаменти, глупост е да слушаме демонските доктрини на сатанинското сборище което иска да докара чужденци и да ги смеси с нас и с народите от европа. Това е едно зло, а да си толерантен към злото значи да си му съучастник. Какво казват евреите в израел - че не могат да приемат палестинци и *** защото това би променило етническия характер на страната а в европа правят именно това!!!
42
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
razbiram,che bejancite sa hora,prokudeni ot domovete,na koito triabva da se dade ubejishte. no ne e li cinichno tochno v nashata bedna darjavica da stava tova? nie mizerstvame s 300-400 lv, a na tiah im davat po 1000lv i se chudiat zashto naroda ne gi priema .da gi priemat bogatite darjavi.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не пишете за боя между българи и бежанци? Има пострадали и откарани в болница.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не пишете за боя между българи и бежанци? Има пострадали и откарани в болница.
39
0
 
16
 
! Отговори
до кукувица преди 9 години
Това да им се дават паспорти само ислямисти могат да го пишат. Същата глупост, както давайте им статути и те няма да останат в България. Никакви паспорти или статути, а охрана на държавната граница и изгонване на вече влезлите.
38
0
 
18
 
! Отговори
АА преди 9 години
АЗ ГИ ПРИЕМАМ, КАТО КЪРЛЕЖИ, ПИЯВИЦИ ***..ТРЪГНАЛИ ДА СЕ НАТРЕСАТ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ДА НЕ ХОДЯТ В КАЗАРМА.И НАЙ ГОЛЕМИТЕ КАЛПАЗАНИ.КОИТО НЕ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ,А ДА СЕ ВЪДЯТ КАТО ПОПОВИ ЛЪЖИЧКИ..РАБОТЛИВИТЕ И УМНИТЕ ЗАЩО НЕ ТРЪГВАТ.
37
6
 
5
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Не мога да разбера къде е проблема? Давате на всеки по един паспорт и да ходи каде иска в Европа. В Европа не престават да разправят колко за желани. Пращайте ги директно посока Австрия, пък те сами ще се оправят после. Те и без това само за лапачи и използвачи на социалната система стават. Пускайте хората да си ходят на запад. Хич не ги дръжте в България. Да си строят джамиите в западна Европа.
36
0
 
21
 
! Отговори
кунева е мръсница преди 9 години
Днес КУНЕВА избяга от форума за бежанците. Кувейт и саудитска арабия отказват да приемат бежанци обче нас ни натискат.! На въпроса кое е правилното гледаш бежанаец на границата на европа спираш го или го храниш? Патката измънка нещо и избяга. Смърт за тая предателка. Да се маха!
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо в БЛИЦ: Масово меле между българи и бежанци в столицатаАко продажните ни политици са решили да има гражданска война в България, да продължават да приемат нелегалните пришълци и те ще си го получат
34
0
 
37
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
На 3-ти март по национална телевизия беше излъчен филмът ''Време разделно''. Този филм трябва да се върти по-често по телевизиите...Да +Не-
33
0
 
31
 
! Отговори
България 681 преди 9 години
Към г-н Христо Григоров, председател на Българския червен кръст (БЧК).Като сте толкова загрижен за тях си ги вземете в къщи..... България няма нужда от бежанци.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AKO SE POKRASTIAT I PRIEMAT BALGARSKI VREMENA MOGE DA OSTANAT V BALGARIA,AKO NE OBRATNO VAV FASHISTKA TURZIA,KOIATO NI GI NATRESE TUK.
31
0
 
23
 
! Отговори
Лъжете ни преди 9 години
Какви 3 500? Само в Харманли са 2500....
30
0
 
23
 
! Отговори
Чекист преди 9 години
А защо българите трябва да ги приемат. Ей Германия, Франция... те имат богат опит в интегрирането и демокрацията. Да отиват там.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно ли ви защо няма атентати срещу политици?!!!. Мутри+политици+олигарси=на едно и също. Продажните политици ни гледат ,като едно предприятие- продадоха всички активи, сега остава за продажба самота предприятие/България/ и работниците/българите/. Който остане ще трябва или да се бие, или да се обреже или да преклони главица/жените всички с фереджета и дадени на обрязаните/. Вече само от нас зависи дали ще допуснем това. За еничарите-политици знаем, че ще си ходят в чужбина със заграбеното.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямаме герои.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТе го разбират много добре но не съдбата на българите ги интересува. Единственото което вълнува долните им души е да гледат от къде ще им паднат пари и по коя комбиниана система да ги присвоят. Хиляди изградени схеми има в главите им. Това е всичко в името на кражбата.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Balgariq shte pomogne!Gorkite hora izbqgali ot voinata! Ne na voinata i omrazata! Da jivee toleratnosta...
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците не са виновни! Българските християнски предатели сами се предлагат за да получат пари за ново крадене . Борисов е погълнат от престъпната система и всички негови ласкатели са жалки душици които ще умрат от простотията и наивноста си