"Балансиращият" Борисов - с амбицията за политически маратон

Анализатори: Личи желанието му да оставя мостовете към ДПС непокътнати
Обновена: 5 мар 2015 17:48 | 5 мар 2015 17:48, Веселина Йорданова
89
"Балансиращият" Борисов - с амбицията за политически маратон
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Нова фаза от процеса на усвояване на властта от страна на управляващите наблюдаваме през отминалия месец, коментират в традиционния си анализ от Института „Иван Хаджийски“.

Според анализаторите той протича в две направления – усвояване на средства във връзка с новия заем от 16 млрд. лв. и усвояване на службите за сигурност – заради скандалите в тях.

Още по темата
Споровете около заема и оставката на вътрешния министър Веселин Вучков показаха, че коалицията е стабилизирана само на повърхността.

Както се видя в казуса „Вучков“, рисковете за привидната стабилност на политическото положение в България могат да дойдат както досега отвън, но също и отвътре. С подкрепата си за заема ДПС отново демонстрира готовност да партнира с ГЕРБ по всички ключови въпроси за сметка на несигурните коалиционни партньори, се отбелязва в анализа.

От Института „Иван Хаджийски“ обаче отчитат, че размерът и периодът на вземане на новия заем са индикатор за намеренията на партия ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов, които не са краткосрочни.

Балансиращата роля на Бойко Борисов изглежда все по-видимо подчинена на амбицията за дълъг политически маратон. Борисов експлоатира не само позицията си на стожер на коалицията, но и на гарант на стабилността в българската политика. Неговите ходове целят постепенно, макар бавно и внимателно изтласкване на вътрешните опоненти, но и приобщаване на външните. Ако в първия си мандат Борисов организираше комуникация с обществото, във втория държи комуникация в рамките на елита и подчертава по всички начини незаменимостта си, коментират политическите наблюдатели.

В анализа се посочва още, че личи желание от страна на премиера да оставя мостовете към ДПС непокътнати,  като са налице и нови стъпки за стесняване на влиянието на втората фигура в партията – Цветан Цветанов. Сред примерите за това се посочва прясното предложение на Борисов Румяна Бъчварова да стане министър на вътрешните работи.

Освен все по-откритата борба за надмощие в сектора за сигурност, анализаторите отбелязват и начало на предизборната компания. Според тях до месец-два ще станат ясни и субектите, които ще участват в надпреварата, а за появата на нови сериозни претенденти след април едва ли би имало технологично време.

Иска или не, Борисов има за най-близък партньор именно формацията, която му създава най-големи проблеми – РБ. Тясното им сътрудничество го легитимира и пред Брюксел, и пред САЩ. РБ иззе инициативата и се превърна в най-гласовитият критик на темпото и целите на управлението, посочват от Института.

Според социолозите около стотния ден на кабинета БСП е влязла в опозиционната си роля, но тревожните дни остават. Последиците от казуса с дълга нанесоха тежък удар върху възможността АБВ да бъде алтернатива на БСП в лявото. Ако в предишните месеци изглеждаше, че „Атака“ или ДПС държат инициативата в критиките на властта, то вече БСП заема това място, отбелязват анализаторите. Те посочват обаче и възможността БСП да бъде опакована заедно с „Атака“, да се причисли към антисистемния край на политическия спектър и да бъде поставена в изолация.

Затова според тях е от първостепенно значение за „Позитано“ ще поддържа ли образа си на „голяма партия“. Въпросът е централен, включително и на фона на заявката на депутата Велизар Енчев за създаване на „българска СИРИЗА“, чийто електорат ще бъде търсен най-вече в червено.

По отношение на ДПС от „Иван Хаджийски“ изтъкват, че двойната игра на подкрепяща опозиция продължава. ДПС разбира, че Борисов няма нищо против да си сътрудничат, но не и публично, а на задкулисно равнище, и че това е трайната му линия от съставянето на кабинета насам, смятат анализаторите.

Според тях ПФ може да се поздрави с последователна позиция по казуса със заема и освен това за пореден път се демонстрира, че ПФ и „Атака“ не враждуват непременно за една и съща електорална ниша, а вървят и по собствени коридори.  

Наблюдателите посочват още, че различните позиции сред българския политически елит по украинския конфликт, очертани в последните месеци, са добили още по-голяма плътност. От едната страна са „ястребите“, сред които президентът Плевнелиев, външният министър Митов и военният му колега Ненчев, подкрепяни решително от РБ. На противоположния полюс се намират (очаквано) „Атака“ и (все по-категорично) БСП.

Премиерът Борисов се опитва да балансира - за разлика от отделни случаи в миналото, той вече изобщо не си позволява антируски коментари. Напротив, амбицията му е да демонстрира конструктивност и умение да се разбере с Путин – било за допълнителна тръба от бъдещия „Турски поток“, било за газовия хъб, коментират от Института.

По отношение на международната ситуация анализаторите отбелязват две стратегически линии - към многополюсен свят и към запазването на съществуващия световен ред с хегемонна роля на САЩ.
Според тях в противостоенето на двете стратегически линии става ясно, че основният проблем не е битка за Украйна, а борба за Европа. Все още не е „безвъпросно ясно” какво ще предпочете ЕС: да бъде самостоятелен полюс в многополюсен свят или да приеме по-нататъшната американска хегемония, се посочва в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
talasoterapia преди 9 години
bibi ima speshna nujda ot psihiater i psiholog, ama koi bg psihiater i psiholog ima kuraj da mu predloji i napravi terapia?specialisti po hranene i dvijenie sasto ste sa mu ot polza. da go pratim v sanatorium za otslabvane na Santorini, Samos, Lesbos ili Mikonos za 12 meseca ot zdravnata kasa.Koito i da go zamestva e vse edno.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мая я фани Бойко за шлиферо
62
6
 
3
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Змията като умира най много хапе нали другари от БСП-ДС. Този път няма да ви минат номерата и Бойко Борисов ще ви навре в миша дупка . На следващите избори ще се борите за 4 % ама няма вече . Баламите умряха , а нови не се раждат . Все пак успяхте да тормозите и крадете народа 50 години .
61
8
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Бойко е единственият европейски политик, който може да "замочит Путина в сортире". Просто ще го хване за вратлето и ще го натика в л*йната.
60
0
 
5
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 72. Как така най-мразеният политик и кликата му печелят избор след избори и гласувалите за тях винаги са повече от тези за всяка друга партия, понякога смазващо. Нещо не ми се вързва твоята логика.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 66. Защото си ***, нали?
58
1
 
2
 
! Отговори
Хризантема преди 9 години
Кои са тези анализатори от Институт "Иван Хаджийски"? Нямат ли си имена? Аман от анонимни "разбирачи".
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простака костюма си мени но нрава никога.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 64:Какви 20 кила бе брат?Най-малко 40 е налял ако ме питаш, дано да го удря по скоро я инфаркт, я инсулт ида ни остави на мира.
55
1
 
13
 
! Отговори
ГРУ преди 9 години
Женерале какви апчета ви дадоя тиа от фбр че луднахте бре?
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бб е най-некомпетентния държавник в цялата история на България?Да -> +Не -> -
53
1
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
*** си смени гащите дето ги носиш от 1 месец и тогава говори,тиквочев и кликата му ще останат като най-мразените плазмодии в най-новата история на България много ми е интересно бъчварица дали има майка та да съм спокоен,че е изтичала радостно да и се похвали -мамче,мамче ега ти си държавата дето аз съм и вицепремиер и министър на мвр ,представи си ,при тато бяхме добре и сега при бодигарда му сме пак добре
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do dobur vecher*...da jiveee kostinbrod.leka vecher
51
3
 
12
 
! Отговори
РУМЕН преди 9 години
ВСИЧКИ *** ПОДКРЕПЯЩИ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СИ ТРАЯТ И ЧАКАТ МОМЕНТА БОРИСОВ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ ! ТАКА ХЕМ ЩЕ ОЖИВЕЯТ ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА ,ХЕМ СЛЕД ТОВА МОЖЕ ДА СИ ИЗКАРАТ ДОКРАЙ МАНДАТА ! ТОВА Е ИСТИНАТА ,ИНАЧЕ ПРИ ОСТАВКА ,НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ В ПАРЛАМЕНТА С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БСП И ГЕРБ ! ПЪРВАНОВ СЪЩО МЕЧТАЕ ЗА ТОВА - И ЗА ПРЕМИЕРСКО КРЕСЛО,ДРУГО ОБЯСНЕНИЕ НЯМА !
50
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
боико за нищо не става видяло сее още като пожарникар ...нищо няма в тази тиква ппо *** инеграмотен ..не познавам
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само така ..трябва да има бой на лягане и ставане...нашите мили депотатчета трябва да вземат пример от украийнски парламент,но0 най редовно се бият в турския по 2пъти на седмица,май от турския е по добра,предлагам първо да се набият тия от дпс много крадят и са нагли.
48
1
 
6
 
! Отговори
до 66 преди 9 години
Колкото по-скоро толкова по-добре!!!!!
47
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако доживея този ненормалник да умре или изритан от властта, това ще е един много щастлив ден за мен и милиони българи.
46
1
 
23
 
! Отговори
Аз съм ваща леля преди 9 години
Абе пичове видяхте ли какво се оказа , че кандидат превратаджията на руския Бойко , другаря Немцов имал за 3 милиона долара апартамент.. , за многото жени , деца и любовници няма да питам , ама от къде тея пари в този честен човечец , дето щеше да се бори с олигархията .Та и у нас така ...Кучетата си пишат по форумите , а управляващи и уж опозиция си се менкат през няколко години и си ходят с яхтите по островите , а лудите нека се потят по сайтовете и форумите да плюят по едните или по други
45
8
 
5
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Пишете бре, ***! Почитаемия сайт цитира "института" Иван Хаджийски! Аз пък казвам, че кукловодите в този "институт" са милионерите Райчев и Кънчев!! Нещо против???? И призовавам хората сутрин като видят Райчев да чупи пръсти по телевизиите да напишат в нета 'Блексийрама"!!