Танев против религията да стане задължителен предмет

БПЦ не се отказва от искането си за такова обучение
57
Танев против религията да стане задължителен предмет
Министър Тодор Танев и патриарх Неофит. Снимка: БТА

Просветният министър проф. Тодор Танев обяви, че е против това религията да стане задължителен учебен предмет. Той коментира темата, след като се срещна днес в Синодалната палата с патриарх Неофит и с Ловчанския митрополит Гавриил.

"В момента религията е разтворена в няколко учебни предмета, които се изучават", посочи министър Танев. Той добави, че вероятно чрез новия закон за предучилищното и училищното образование и свободата, която той създава за известно адаптиране на всяко отделно училище към учебните програми, ще има възможност за по-голяма координация на това, което се изучава в момента, и за добавянето на някои нови елементи.

Министър Танев отбеляза, че под религия не разбираме единствено и само християнската религия, а говорим и за официално признатите вероизповедания, което е европейски морален закон.

Духовността е част от създаването на човека, независимо дали това е човекът на миналото, или на бъдещето, каза министър Танев. Той заяви, че религията не е отживелица и добави, че религията е преди всичко тук и сега, и тя ни трябва. Българската духовност се е крепила на религията, посочи министърът, цитиран от БТА.

Той съобщи, че очаква да получи от Светия синод на БПЦ синтезирано становище, което се отнася за второто  четене на законопроекта за училищното и предучилищното образование.

Българската православна църква никога няма да се откаже от искането си за въвеждане на обучението по религия в задължителната програма в училище, но това не означава, че искаме всички деца задължително да изучават една религия, заяви пред журналисти Ловчанският митрополит Гавриил след срещата в Синодалната палата между патриарх Неофит и министъра на образованието Тодор Танев.

"Ние искаме, както се прави в повечето страни в Европа, да се изберат няколко модула - няколко традиционни за дадена страни религии - от две до четири, да се изберат и един-два светски предмета, които възпитават, като "Етика" например, и от тези предмети родителите да са задължени да изберат един, който да стане за децата задължителен", обясни митрополит Гавриил.

По думите му в този случай родителите може да изберат децата им да учат в училище "Православие" или "Етика".

Ловчанският митрополит каза, че сега предметът "Религия" се изучава в училище като свободноизбираем или задължителноизбираем и добави, че намаляват учениците, изучаващи този предмет, защото няма създадени подходящи условия за него в българското училище.

Една от причините е, че повечето от жените, завършили богословие, не могат да се реализират като преподаватели по религия, защото ще получават малки хонорари и няма да имат осигуровки, посочи митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Срам, срам!Цял Патриарх на Българската Православна Църква да дойде при теб, а ти да се държиш като власт имаш. Власт, ама каква, земна .... Срам ме е от такъв министър. Животът не е само материя, а и Дух. Разбра ли прости министре, макар и професор.... Нищо не знаеш за Бога и за духовното, но защо спираш другите по този начин? Чувал ли си, че кой каквото прави, за себе си го прави? После в живота си какво очакваш, като отказваш на цял Патриарх дошъл при теб. Тежко ти!
52
2
 
4
 
! Отговори
+++ преди 9 години
"Аз съм добрият Пастир; добрият пастир дава живота си за овцете."И това наистина се случи! Богочовекът даде живота си за Вас. Кръвта му е още там,под кръста на Голгота.Никой не може да я доближи.Тя е там в недрата на Земята.Капки от Неговата кръв осветиха и КОВЧЕГА НА ЗАВЕТА.В деня на Неговата смърт имаше трус.Отвори цепнатина в скалата на Голгота.През нея влезе кръвта от кръста.И така се озова върху ковчега.Скоро от Земята ще излезе ИСТИНАТА(КОВЧЕГА), но първо трябва да дойде АНТИХРИСТ.
51
4
 
3
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, а да има вечен живот.Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мен, никога няма да огладнее, и който вярва в Мен, никога няма да ожаднее.Аз съм светлината на света;който Ме следва, няма да ходи в тъмнината, а ще има светлината на животаАз съм вратата; ако някой влезе през Мен, ще бъде спасен и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира.Аз съм възкресението и животът.
50
4
 
3
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Насила нещата не стават.Щом не приемате Иисус и Той ще отвърне поглед от Вас.Пак ще се върнем там от където всичко започна. Онези 5 века ще Ви се сторят като година в сравнение с това, което вече е тук. Истината боли.Аз съм пътят и истината и животът; никой не идва при Отца, освен чрез Мен.
49
5
 
2
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Не хора,а евроатлантическа плантация.Като чу,римският стотник каза:"Наистина,Божии Син е!"Дрехата и се вееше от полъха на вятъра.Овчарче я докосна и усети твърдост,все едно е от стомана.Идва ЖЪТВАТА, но преди това е необходимо да се завъртите в "дългова спирала от милиарди".Накрая ще бъдете гладни и уморени от борба.На колене ще застанете и сълзи ще пролеете.Предизвикате ли Бог,няма връщане назад.Не сте видели още война.Когато ЗВЯРЪТ дойде ще се пукат човешки кости.Когато бомбите избухнат..
48
5
 
2
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Много АТЕИСТИ И НЕОСЪЗНАТИ САТАНИСТ имало в тази страна.На колко е равно едно на куб?Един е моя Бог,но на куб(три).Троичен е по лица.Едно на куб, пак си е едно!Когато повикам моя Отец,Той ме чува.Тридесет години го виках и никога не се отказах.ДНЕС, Бог видя сърцето ми и показа своята любов към мен.В ЕДНАТА СИ РЪКА ДЪРЖА СЪРЦЕ, А В ДРУГАТА КОРОНА.КОГАТО СЕ ОБЪРНА ВИЖДАМ ВЕКОВЕ.КРАЧКАТА МИ Е СТОЛЕТИЕ.ИМЕТО МИ Е ЛЮБОВ.ВСИЧКО ИМАМ,ЗАЩОТО ЧУКАМ И ВСЯКА ВРАТА МИ СЕ ОТВАРЯ.ИСКАМ И ВСИЧКО ПОЛУЧАВАМ
47
1
 
3
 
! Отговори
ЗОРО преди 9 години
ТАНЕВ СКОРО ЩЕ СИ ХОДИ............
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религията е за тези, които нямат сила в себе си да се опознаят и да използват своя капацитет, за да вярват в собствените си сили. "Бог е в нас" - в нас е всичко, което трябва. Религията наистина е опиум за народа, защото внушава, че "който е господар, винаги ще бъде господар" и "който е слуга, винаги ще е слуга" - разбирай- примирявай се!Има заплахи и правила, които унижават достойнството.Не съм сигурен, че търговците са вън от храма.За гейовете - сащо.Лицемерието-също.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..."намаляват учениците, изучаващи този предмет, защото няма създадени подходящи условия за него в българското училищен"-това не е мястото, където това да става. Че и задължително.Религиозното възпитание е в семейството.Родителите ми не бяха религиозни, учили са задължително вероучение.Да се наливат насила внушения на невинни деца!Като пораснат, да четат и сами да избират.Училището учи на основните науки.Моралът също се учи в семейството.Познавам добре Библията.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 47 АнонименЩом е моята религия няма лошо. Що не попиташ тези дето не са вярващи или изповядват друга религия няма ли лошо. Сигурен съм, че в Ислямска държава разсъждават така - щом е исляма, няма лошо.
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако е само за християнска религия няма лошо.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е проблемът с религиите - религиозните хора не искат просто да практикуват религията си, искат да я наложат на другите - в случая чрез училищата.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само в нашата страна няма такъв предмет в 21 век поне да го направят по избор
40
4
 
1
 
! Отговори
chesnov lik преди 9 години
samo sled obstonaroden refendum ste znaem iska li dnes bg narod da uchi religia v bg narodnata zadaljitelna gymnasia :)))))))))))))a v chastnite gynasii i sega ne e nikakav problem da si uchat bulgarite kakvito si iskat religii :))))) kef ti islam, kef ti katolik, kef ti evangelist, kef ti buda, kef ti mormon...
39
6
 
16
 
! Отговори
dp преди 9 години
Задължителна религия насред 21-и век, мале мила.Бе толкова ли отъпяха всички та може въобще да става дума за такива глупости.
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хе хе ! тук многоо "религиозни" баби Гусита брееее ! Перат минуси като за световно !!!Къде ви отиде ВЯРАТА ????? Нали знаете че " ако имахте вяра колкото синапено зърно ще речете на тази планина "помести се !" и тя ще ви послуша
37
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бъркайте ВЯРАТА с религията ! Няма нищо по силно от ВЯРАТА . А всички религии са създадени за да държат хората под контрол ! Нека някой опита да ме опровергае !
36
25
 
14
 
! Отговори
съвет преди 9 години
Като гледам в коментарите доста хора поддържат религиозната идея - тогава да не се чудите защо сте бедни и нещастни!? Религиите правят хората бедни, разумът и науката обогатяват и духовно и финансово!
35
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религиите са като светулките, за да блестят им трябва мрак. (Артур Шопенхауер)Мрак и невежество в душите на децата, това иска БПЦ.
34
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такъв народ да си бяга от миналото,вярата и да мени историята.Е има явно