ДПС съди Москов заради дискриминация

Подадено е оплакване в Комисията за защита от дискриминация
Обновена: 6 мар 2015 23:05 | 6 мар 2015 23:02, Елка Василева
100
ДПС съди Москов заради дискриминация
Петър Москов. Снимка: архив, Булфото

Група депутати от ДПС са подали оплакване срещу здравния министър д-р Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пише „Труд”.

Повод за сигнала са станали думите на д-р Москов, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност.

Изказването беше направено след зачестилите случаи на нападения на медици в ромски квартали.

“Публична личност като министъра няма право на такъв тип изказ, свързан със слово на омразата”, коментира пред „Труд” един от жалбоподателите - д-р Тунчер Кърджалиев, който е зам.-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента.

Това може да се интерпретира като дискриминация по признак етническа принадлежност, защото по конституция всеки има право на достъп до здравна помощ, смята народният представител.

Той обясни, че по жалбата вече е образувана преписка, а преди ден са изпратили до КЗД и допълнителен доказателствен материал. Под жалбата са се подписали още седем негови колеги, сред които и шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

В края на февруари прокуратурата отказа да разследва за дискриминация министъра на здравеопазването, защото в неговото изказване „не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Пич преди 9 години
ДПС с кански мъки прави да е мразена тотално от всички.Дори от собственият си електорат.Анадолските им права и слободии се обръщат срещу тях.Вървете си с мир по пътя на СДС ,ОДС,С2 и БСП.И каквото сте завлекли да ви стигне......за лекарства.
43
0
 
0
 
! Отговори
Спомен Сетен преди 9 години
Ние ги интегрираме, те ги връщат.
42
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Самия термин "ромска махала"предполага по различно място за обитаване
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е та нали те от ДПС-то казаха,че ГЕРБ-а е принципала,е и къде го има това съдружници-ортаци да съдят принципала си освен,ако незнаят кой и какво е принципал,а и плюс туй лицето Москов е министър на държавен пост,а тия от ДПС-то са една партийка със съмнителен статут,а и Москов си изисква защита на повереното му ведомство и кадрите му от държавни институции,а не от частни бригади,а и висши и дръгите кадри от здравното ведомство не са длъжни да лекуват бандити,ако искат ДПС да ги преглежда по ред
40
1
 
10
 
! Отговори
LPP преди 9 години
като са толкова умни депесарите те да ходят на спешни повиквания в гетата и да ядат по кратуните си БРАНИ ТУХЛИ И ВИНКЕЛИ .Ще му осъдят дядовия на Москов. Цялата държава е зад него.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тази партийка измислена от ченгета ДПСкрайно време да си отиде от политическия ни живота на министър Москов мога да кажа че България е зад неговите действия
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно е дошло време разделно.ИЗЦЯЛО СЪМ НА СТРАНАТА НА МОСКОВ, ЕДИН ОТ МАЛКОТО, КОИТО СЕ ОСМЕЛИ ДА КАЖЕ НА ВИСОК ГЛАС КАКВИ НАГЛИ ПОДЛЕЦИ СА ДПС.
37
2
 
13
 
! Отговори
художника преди 9 години
Що ме триете бе ***? Какво не е истина от това, което написах?ДПС не е направило НИЩО нито за ***, нито за българомохамеданите, нито за българите.Ако това да спазваш закона е ДИСКРИМИНАЦИЯ, по добре ли е беззаконието, в което сме в момента? И как се нарича, а?Когато не правиш нищо за хората в една Държава/като ДПС/, нямаш право да съдиш другите, които може и да грешат, но се опитват да правят нещо!
36
6
 
3
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Москов на съд но да бъде съден от Комисията съдила апашите от Арабаконашкия Обир иначе може да изчезне като Галеви
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще му пръднат на сайдера на Москов , , , , , освен ако не искат да се вдигне цяла България тогава , , , ,
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И каква дискриминация е това. Едни да плащат сметките на другите и *** да живеят на гърба им. Тази партия трябва да бъде забранена и обявена като антиконституционна.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво беше ДПС - долни продажни ***!! Колко верно, а???
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Turkotsiganina Dogan i negovata partiq q sazdadoha BSP-to i Amerikantsite.Tozi enichar e prokletot nebeto i plashta mnogo skupo za deqniqta si. Proklet da e!!
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв примитивизъм и каква злоба ,омраза и лудост психопати закъсали в блатото, в която е потънала България търсят отдушник на гаврошовщината, търсят успокоение на болните си мозъци в омраза към другите.
30
1
 
37
 
! Отговори
анти-фес-ром преди 9 години
Ква дискриминация бе *** долни, човека просто ви казва истината, ама не ви отърва..... *** сте, а партията ви е НЕЗАКОННА!
29
0
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Лъсна съвсем ясно, кой в таз държава защитава битовата престъпност!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спора е добро нещо,но тук направи се излива помия.Жалко за това и че има хора които принизяват до нищото.
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е то по конституция никои няма право да застрашава здравето и живота на човек а какво става?Това което каза е една истина, а за истина поне за сега не могат да те съдят.Проблема май е на друго място но така ДПС си печелят симпатизанти.Това само по себе си говори не добре за тях,меко казано.
26
2
 
5
 
! Отговори
Bn преди 9 години
Dps sche mu Pradnete na Schlifera
25
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A ZASHTO DPS-TO NE SUDI KALFIN I BORISOV ZA PORENDISKRIMINATSIJA PO MATERIALNO I SOCIALNO POLOZJENIE PENSIONERITE!? ZA POREDEN PUT PROSTASHTINATA I NEZACHITANETO NA KONSTITUTSIJATA PROBIHA KATO TSIREJ C RESHENIETO NA GERBERSKOTO "PRAVITELSTVO" DA LISHI OT VELIKDENSKI DOBAVKI 1/2 OT PENSIONERITE, ZA SMETKA NA MURZELIVTSI I SHMEKERI - "SOTSIALNO SLABI". A TE SE IZRAVNJAVAT PO DOHODI S "BOGATITE PENSII" ZASHTOTO DURZJAVATA IM PLASHTA TOPLOTO, TELEFONA, POMOSHTI, NAEM, HRANA, LECHENIE I T.N.