Купувачът на 43% от "Виваком" взема и фирми на Цветан Василев

Не работим с него, просто купихме компанията, увери новият собственик
Обновена: 24 мар 2015 14:21 | 24 мар 2015 12:34, Елена Кирилова
53
Купувачът на 43% от "Виваком" взема и фирми на Цветан Василев
Снимка: архив, Reuters

Създадената специално инвестиционна компания LIC33 ще придобие дял от 43% в БТК (известна с марката си „Виваком“), както и дяловете на банкера Цветан Василев във военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", НУРТС, пийпълметричната агенция "Гарб" и втория цифров мултиплекс „Фърст диджитал", който разпространява само сигнала на БНТ.

Още по темата
Това стана ясно от изявление на директора на компанията Пиер Луврие по време на пресконференция в София.

Припомняме, че преди седмица от LIC33 вече обявиха, че компанията ще поеме дългове на стойност 900 млн. евро на редица компании, като имената им не бяха изрично споменати. Годишната печалба на дружествата възлиза на около 180-200 млн. евро. 900-те млн. евро ще дойдат от инвестиционни банки и фондове, а не директно от LIC33, стана ясно още днес.

В БТК ще бъдат придобити 43 на сто от акциите, а в "Дунарит" и "Авионамс" - по около 91 процента. Освен това се предвижда "Виваком" и НУРТС да се обединят. Цената за всички придобивани компании е 1 евро (и поемане на дълговете).

„Първата причина да дойдем в страната е, че имаме опит в развиващи се пазари, включително в Източна Европа“ каза той. Инвеститорите показват интерес за страната и са оптимистично настроени. Луврие се позова на последните изледвания, според които България е третата най-привлекателна страна в света по аутсорсинг.

„Първо ще направим оценка на дълговете, а след това ще проведем разговор как точно ще бъдат изплатени те“, добави Луврие. "Ще преструктурираме компаниите и ще ги оздравим", заяви още Луврие. Според него 900 милиона евро ще покрият всички дългове на "блокирания предишен инвеститор“, а „тези фирми ще станат европейски лидери".

„Финансовата ситуация във "Виваком" е добра, проблемите са другаде. Финансовите резултати на компанията са добри, а мениджмънтът е добре също. И петте компании са свършили добра работа и ние вярваме на техния мениджмънт“, заяви Брус Бауър, управляващ директор на компанията-инвеститор. По думите му LIC33 не планира съкращения и ще инвестира само собствени средства с цел развитие.

„Инвестираме собствени средства, а като се справим със задълженията на тези дружества и постигнем предсказуемо състояние, ще мислим за реинвестииции в тях“, допълни той. По думите на Луврие новите собственици няма да правят съкращения сред общо 4500-те служители на всички компании.

Според него основната цел е да се постигне стабилност, като компанията ще се съобрази с всички регулаторни изисквания.

„За нас е важно всички заинтересовани страни, всички банки, да знаят, че структурата и стратегията ни са ясни“ заяви Луврие. В  LIC33 единствен акционер е той, като няма външни инвестиции и каквито и да е външни акционери. Самият  Луврие е категоричен, че влага собствени средства.

Луврие твърди, че е независим участник на пазара и не е свързан с местни или други групи. Засега не се е появявал в медиите, защото бизнесът му не го е изисквал, но сега го прави, защото става дума за публични компании.

Запознал се е с Цветан Василев благодарение на това, че съпругата на банкера учи в университет в Барселона, в който тя и Луврие имат общи познати. Василев и Луврие са се срещнали за първи път в началото на тази година.

„Не работим с Цветан Василев, просто купихме компанията от него“, добави той. „Не мога да коментирам случая с него, това е негов проблем. Обвиненията срещу него не са моя работа“.

Луврие е свързан с Русия благодарение на факта, че съпругата и дъщеря му са рускини. Като всеки нормален инвеститор и той е влагал пари и в Русия, но не е партньор с никого и работи сам. Това му помагало да прави каквото реши за добре, напълно прозрачно.

От изявленията стана ясно, че досега инвеститорът не е водил разговори с представители на правителството, каквато е била обичайната практика на тези инвеститори. Все пак обаче Луврие вярва, че интересите на компанията съвпадат с интересите на кабинета. 

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Виваком
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Луврие представлява бизнеса на Константин Малофеев, тъй като той е в списъка със санкции :)
39
0
 
1
 
! Отговори
неудачник преди 9 години
Евала на Цецо, настъпа яко по крака FAT BOY & Co. , както един колега назова една фирма по-долу.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo barzat da pravyat preskonferenzii...
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това че жена му и дъщеря му са рускини не ме вдъхновява особено. Добре е човек да види как стоят нещата със другите оператори.
36
0
 
2
 
! Отговори
Vassilissa преди 9 години
vot tebe - omanski sultan s frenski kluch "Sesam" :)))
35
0
 
2
 
! Отговори
Олан преди 9 години
Имам подозрения, че целия този шум по този въпрос днес е поради факта, че нечия управленска сметка е объркана жестоко. Аз мисля, че ще е чудесно да се провери въпросния инвеститор, ама некак си е добре проверяващия да е независим, че отиваме на конфликт на интереси!
34
1
 
2
 
! Отговори
Zi преди 9 години
Продавали са се фирмите, купили са ги! Много ясно!
33
1
 
2
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Добре, че се е намерил инвеститор, за да налее пари в мизерната ни икономика. Дано да има повече такива, че има още доста закъсали фирми.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банката на Цветанов беше фалирана, за да се открадне бизнеса му и всички знаят от кого. Просто Василев е бил достатъчно *** да мисли, че може да развива крупен реален бизнес в бандитска страна. Буров умря в лагерите по подобни причини, и двамата не си изнесоха капиталите и затова ядоха дървото.
31
1
 
2
 
! Отговори
защо преди 9 години
Защо с такъв негативизъм се подхожда масово не знам, при положение, че човекът е дошъл да инвестира, да дава заплати, да кърпи продънената бг икономика?
30
2
 
1
 
! Отговори
до Таня преди 9 години
Браво Таня, за голяма жалост много малко българи мислят като теб. Затова сме на това положение.Поздрав от КТБ вложител.
29
0
 
1
 
! Отговори
дo 34 Аман преди 9 години
Платен съм от собствената ми фирма, която се занимава с автоматизация на производството от 20 години ! Успял съм с много енергия, работа и идеи, добре платени мотивирани служители и доволни клиенти !Ти изглежда нямаш никакви АРГУМЕНТИ срещу моето становище, освен да се заяждаш, катомного други неуспели българи.
28
0
 
4
 
! Отговори
Кохиба преди 9 години
Хубаво е да има инвеститори, така хората няма да мизеруват без заплати, защото явно е, че Василев няма пари да плаща заплати
27
0
 
2
 
! Отговори
Mosche, N.Zilandia преди 9 години
kakooo, kakvo e tva Dunarit, GARB, NURTS, AvioNams, First digital - vazduha, gargite, jiliazutu, planetata i jicata li, ma kakoo?
26
1
 
2
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Цялата работа е, че Дебелия имаше интереси към БТК, да ви кажа аз. И понеже не успя да се докопа, журналята му почнаха да пишат лъжи на поразия.
25
5
 
3
 
! Отговори
Таня преди 9 години
СТИГА ПРОСТОТИЯ БЪЛГАРСКА! СТИГА ТЪПОТИИ! ИМАМЕ НУЖДА ОТ ИНВЕСТИТОРИ И ВСИЧКИ *** ТРЯБВА НАЙ-НАКРАЯ ДА СИ НАБИЯТ ТОВА НЕЩО В ГЛАВИТЕ. ИНАЧЕ ИСКАМЕ ЗАПЛАТИ И ПО-ВИСОКИ ДОХОДИ, ОТГОВАРЯЩИ НА ЦЕНИТЕ, НО БЕЗ РАБОТА, БЕЗ ИНВЕСТИЦИИ, БЕЗ РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА КАК ДА СЕ СЛУЧИ! *** В МИЗЕРИЯ КАТО ТОЛКОВА ВИ Е АКЪЛА! ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ ЕДИН ДЕН ЩЕ ОСТАНАТ САМО ПРОСТИТЕ ВИ ДЕТО ТОЛКОВА МНОГО СА ВИ ОПРАВИЛИ! АМАН!
24
2
 
3
 
! Отговори
Таня преди 9 години
ТОЛКОВА ПРОСТИ МНЕНИЯ ОТ ОТДАВНА НЕ БЯХ ЧЕЛА, НАИСТИНА! И ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ И ХОРСКИ. ХОРА, БЕ, ПРОСТИ СТЕ! АМА ТОЛКОВА СТЕ *** И ПРОСТИ, ЧЕ ЧАК МЕ Е ЯД НА ВАС. ОТ 10 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ПОВТАРЯТ, ЧЕ НИ ТРЯБВАТ ИНВЕСТИТОРИ, А НИЕ КАКВО- ДОЙДЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ- ЛУВРИЕ, ПРИ ТОВА ЧИСТ ЧОВЕК, ИНТЕЛИГЕНТЕН, УМЕН, С ЖЕЛАНИЕ ЗА РАЗВИТИЕ И ВИЕ КАКВО?! НА МЕСТО ДА МУ СТИСНЕМ РЪКАТА И ДА СЕ РАДВАМЕ, ЧЕ ИНВЕСТИРА В НАС- ЗАПОЧНАХМЕ ДА ДРЪНКАМЕ НЕГАТИВНИ ПРОСТОТИИ ПО НЕГОВ АДРЕС. СТИГА!
23
0
 
3
 
! Отговори
Аман и пишман преди 9 години
До "КТБ вложител"От километър си личи, че си поставено лице и може би на хонорар. Ако ли пък пишеш глупости от скука, за нищо не ставаш !Аман от дупедавци !
22
2
 
5
 
! Отговори
Аман преди 9 години
До "до 21", дето пише "...Цв. Василев не е мошенник, а истински БЪЛГАРИН като Атанас Буров..."Или си голям наивник или ни смяташ нас за наивници !Аман от дупедавци !
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
После руснаците не ни биели по икономиката с тези поставени олигарси като Ц.Василев, кой му изкопува благата, този който му ги е дал...