Спряха от продажба над 120 вида рискови стоки за деца

КЗП: Рискови са за живота и здравето на потребителите
25 мар 2015 17:32, Анисия Иванова
4
Спряха от продажба над 120 вида рискови стоки за деца
Архив: Булфото

Предотвратена е продажбата на повече от 120 вида рискови стоки за деца, съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

4377 инспекции за опасни стоки в над 3700 обекта в страната извърши през 2014 г. КЗП.

Проверени са дистрибутори, производители, вносители, търговски вериги и самостоятелни магазини. Проверките обхванаха продукти като облекла, обувки, текстил, запалки, детски и спортни стоки, градински мебели, електроуреди и оборудване, сувенири и др.

Съставени са 358 акта за нарушения, сред които продажба на опасни продукти, непълна или невярна информация при етикетирането на стоките, неосигуряване на условия за проследяване на стоки по веригата на разпространение и др.

Забранени за продажба са 161 вида стоки, за които по безспорен начин е доказано, че са рискови за живота и здравето на потребителите. Близо 90 на сто от тях са детски облекла. Благодарение на увеличаващата се ефективност на сътрудничеството между КЗП и Агенция "Митници" значителна част от тези опасни стоки са спрени още на границата и не са допуснати на територията на България, се посочва в прессъобщението.

По силата на двустранно подписана Инструкция за взаимодействие между двете институции Агенция "Митници" изпрати 713 уведомления за стоки, за които съществуват основателни съмнения за тяхната безопасност и които предстои да бъдат внесени от трети страни. В резултат на това е забранено пускането на пазара на 34 вида стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: стокиКЗПспрени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
НАДЯ преди 9 години
ЗАЩО НЕ КАЖАТ КОЙ СА СТОКИТЕ ,САМО БРОЙКАТА
3
0
 
3
 
! Отговори
vivor преди 9 години
Така трябва
2
1
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ 2 преди 9 години
А КОГА ЩЕ СПРАТ РИСКОВИТЕ СТОКИ И ЗО ВЬЗРАСТНИ---ТЕ ВСЕКИ ДЕН УПОТРЕБЯВАТ ТАКИВА---ГМО ХЛЯБ СИРЕНЕ ПИЛЕШКО МЕСО САЛАМИ И МНОГО МНОГО ОЩЕ КОГА ЩЕ СЕ ЗАБРАНИ ВНОСА НА ГМО ПРОДУКТИ И ВЬСТАНОВИ РОДНОТО ПРОИЗВОДСТО
1
1
 
9
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
А наркотиците спряха ли ги и тях ??!!