EatWell – българският диетолог в смартфона

България през погледа на BG студент в Холандия
26 мар 2015 15:21, Александър Попов
18
EatWell – българският диетолог в смартфона
Снимка: Личен архив

Павел Чолаков следва в момента магистратура по финансов мениджмънт в University of Twente в Холандия. Той е в категорията млади хора, които политиците приканват, след като завършат образованието си да се върнат да работят в България. Павел го влече предприемачеството, но става известен и с мобилно приложение, което пренася личния диетолог в смартфона.

Има завършени две бакалавърски степени, една от Икономическия Университет във Варна и една от Saxion University в Холандия. Главните му интереси са свързани с предприемачеството и изграждането на нови бизнеси. През 2011 година, малко след завършването на бакалавърската степен, основава първата си компания, която управлява и до днес. Преди година и половина заедно с двама приятели стартират проекта EatWell, който цели да премахне неяснотата около здравословното храненe и да го улесни максимално.

Какво ви накара да предпочетете да продължите следването си в чужбина, а не в България?

Желанието да натрупам опит в международна среда и да разширя мрежата си от контакти бяха от водещите причини за решението ми.

Защо избрахте Холандия и конкретно University of Twente?

Главният ми интерес е предприемачеството, за това в търсенето на университет за продължение на обучението си се фокусирах върху институции с традиции в предприемачеството. Университетът Твенте беше логичният вариант. Той е създаден от предприемачи и притежава изключителен запас от знание в областта, както научно така и практическо. Държавата не оказа голямо влияние върху избора ми, но останах доста приятно изненадан от Холандия като място за развитие.

Завършил сте "Финансов мениджмънт", а в същото време правите нещо уникално в технологиите. Разкажете повече за вашето приложение, какво ви подтикна да го направите, с какво е полезно на потребителите?

Непрекъснато установявах, че нямам време да се храня добре и в съответствие с постоянно променящите ми се хранителни нужди. Оказа се, че да взема решение какво да ям според желанията си, е също толкова времеемко, колкото и самото приготвяне на храната. Помислих си, че би било по-добре, ако просто знаех, какво е най-добре да ям във всеки един момент. Разбира се личният диетолог може да реши този проблем, но тази опция е скъпа. Следващата логическа стъпка беше да разбера дали процесът за изготвяне на режим може да се превърне в алгоритъм и да се презентира по начин, който е лесно достъпен и безплатен. Убеден съм, че с EatWell успяхме да постигнем точно това.

Приложението пренася личния диетолог в смартфона. То е базирано на алгоритъм, който генерира индивидуален хранителен режим, включващ както конкретни храни, така и информация за най-лесния начин да бъдат приготвени. В бъдеще ще добавим и функция за тяхното поръчване онлайн. Приложението се инсталира и конфигурира лесно и бързо, след което автоматизира целия процес, без да ангажира постоянно вниманието на потребителя. Така той може да се фокусира върху продуктивният си ден и да се храни здравословно едновременно.

Българските политици често залагат в своите предизборни обещания да направят всичко възможно българите в чужбина да се завърнат да работят в родината. Вие бихте ли се върнали и защо?

Разбира се, че бих живял и работил в България. За сега обаче имам какво още да науча на международната сцена. Убеден съм, че по този начин ще съм по-полезен на държавата.

Какво бихте ги посъветвали от ваша гледна точка, за да има подобна кампания успех?

Не мисля че мога да дам конкретен съвет. Лично аз бих искал да съм убеден, че средата е подходяща за бъдещото ми семейство и тяхното развитие. Мисля, че в професионално отношение в България има добри възможности.

Мислите ли, че с вашето образование бихте се реализирали добре в България?

Да, до колкото съм запознат в България има нужда от кадри в тази област, както и потенциал за израстване.

Как един млад човек в чужбина вижда България през 2015-та?

Като страна, която има своите проблеми, но в същото време има огромен потенциал за развитие. В България има доста сектори които подлежат на иновации, което предоставя възможности за младите предприемачи с технически познания. В страната има професионлисти със завидни умения и не случайно сме една от най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг в света. Предпочитам да се фокусирам върху нещата, които могат да повлиаят позитивно на развитието на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
3
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 9 години
до 15,ами добре че не пиша на български че съм трагедия.Всъщност този форум е единственото място където мога да упражна малко български. Ти да видиш българи дето са много по отдавна навън аз ще ти се сторя отличник.Българския и литературата още от училище ми беше кошмар, до ден днешен не разбирам що за наука е това, без цифри е само за женския пазар, за сметка на това компенсирах с отлични оценки по математика и физика, сега съм магистър ИТ добрече никой не ми иска оценки по литература
10
1
 
4
 
! Отговори
До Сидни преди 9 години
"милярда", "фанах", "спецялисти", "Голямата заплатата", "часна"Сидни, с този правопис... не ми се мисли как пишеш софтуер.
9
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
Дано да постигне успех с проекта.
8
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 9 години
Май ти си овчар :) :)..пак започна да обиждаш....попитах какво си правил..освен този проект, по какво още си работил..все някъде трябва да има информация за теб...Много ще е радостно да научим за такъв бележит БГ,който работи по интересни проекти...по целия свят и защо ми пишат за Божиновци, а не пишат за успелите Бг по света?
7
3
 
1
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Хмммм, това ми звучи аз съм работил за едни фирми из Европа ама не си ги чувал :) Май послъгваш? а сега в Оз какво правиш..караш си колелото ли? И ако смея да попитам с какви документи си там?+
6
0
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Изглежда като пилотна идея, която явно няма кой да финансира. За мен е твърде витаеща в облаците, както Сидни се изказа.
5
3
 
4
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Сидни може ли да споделиш малко повече за себе си, защото ми е мн интересно да разбера що за човек си? Смисъл..само се фукаш, само плямпаш глупости, само нещо си изобретил, по борси работиш...Ако е удобно може ли да споделиш, кой си? има ли те някаде из нета(като човек ,който е направил нещо) в някой борд ли си?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Симпатично и интелигентно момче, но идеята е смехотворна. Първо, пълно е с подобни алтернативни приложения. Мисля си, бях мернал неговата идея в Kickstarter- трагедия с една дума. Дори и да го финансира някакъв стартъп акселератор (което е силно съмнително предвид слабата идея), няма да стигне до никъде. Това ви го казва човек, който е минал по тези стъпки и частично е успял. Трябва иновация, креативност. В този проект тя, за съжаление, липсва.
3
2
 
6
 
! Отговори
някой преди 9 години
Сидни, ти къде се мотаеш?? не си ли на борсата?
2
4
 
9
 
! Отговори
някой преди 9 години
и аз така като него мислих(че в БГ има шанс за нещо) уви.след 15 год в Лондон, Рим, Братислава и Франкфурт и накрая 16 месеца в София мога да му кажа категорично,че няма смисъл да си губи времето в България...ще си похаби нервите и цялото мислене за глупости(ако ще да взима и 20к на месец)..По добре да си седи в чужбина.
1
2
 
3
 
! Отговори
Муци преди 9 години
Ох на бате хубавеца!