Децата да не се извеждат самоцелно от домовете!

Да се подоби ефективността по деинституционализация, зове Калфин
27 мар 2015 16:10, Анисия Иванова
1
Децата да не се извеждат самоцелно от домовете!
Архив: Булфото

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин настоява за подобряване на ефективността на работната група по деинституционализация на деца, в която членуват представители на държавната, местната власт и неправителствения сектор.

Позицията на социалния министър е представена по време на среща с представители на неправителствената коалиция "Детство 2025", съобщиха от социалното министерство.

Според Калфин нито едно дете не бива да бъде извеждано от едно място и настанявано на друго самоцелно.

"Безспорно е значението на процеса по деинституционализация на децата, но по начина, по който се случва в момента има пропуски, които разчитам, че заедно ще изчистим и така ще подобрим ефикасността му", е отбелязал министърът.

Калфин е изразил готовност да разгледа предложенията на представителите на коалиция "Детство 2025", свързани с концепция им за ролята на НПО сектора и визията за участието им в управлението на самия процес.

Според министър Калфин и останалите участниците в срещата е необходимо осъвременяване на съществуващия от 2010 г. План за действие по Националната стратегия по деинституционализация на деца.

Социалният министър ще създаде тематична работна група, която да анализира и актуализира настоящия план. Предвижда се в нея да бъдат включени представители на държавата, общините и неправителствения сектор, между които и Коалицията.

Очаква се в новия план да бъдат разписани подробно всички мерки за устойчивото продължаване на процеса по извеждането на деца с и без увреждания от институциите, в това число - срокове за действие, отговорни институции и финансиране.

Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Р България" предвижда закриване на 137 институции за деца до 2025 г., както и недопускане на настаняването и отглеждането на деца от 0 до 3 години в резидентна грижа от всякакъв тип след приключване на реформата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Napravo ne moga da poviarvam. Vchera v ispania pusnaha po e-mail na roditelite podobni instrukcii.