Погасихме мостовия кредит от 1.5 млрд. евро

МФ: Спестяваме 3.7 млн. евро лихви
27 мар 2015 17:22,
17
Погасихме мостовия кредит от 1.5 млрд. евро
Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на финансите погаси мостовия заем в размер на 1,5 млрд. евро, отпуснат от четири банки в края на миналата година.

Днес ведомството върна на HSBC Bank, Societe Generale, Citibank, клон Лондон, и УниКредит Булбанк взетия на 18 декември 2014 г. кредит. Това се случва само ден, след като в хазната постъпиха набраните на международните пазари 3,1 млрд. евро. Сетълментът на тройния транш еврооблигации бе с дата 26 март.

С погасяването на заема изцяло на 27 март 2015 г. в държавния бюджет се спестяват 3,7 млн. евро лихвени разходи, отбелязват от ведомството в съобщение до медиите.

Заемът беше договорен за срок от шест месеца при годишен лихвен процент, определен от шестмесечния Euribor плюс надбавка от 0,9 процентни пункта, с възможност за удължаване на мостовото финансиране с още 6 месеца.

Сумата от 1,5 млрд. евро бе взета с цел финансиране на държавния бюджет, свързано с очаквания по-голям дефицит, необходимостта от финансиране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките във връзка с изплащането на депозитите в КТБ, както и обезпечаването на ликвидна подкрепа на банковия сектор.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
trik преди 9 години
kak stana toa nomer - s kufari li ?s elinskite banki li?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
... МФ погаси взетия през декември заем... с друг заем, дет' го взе през март...
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С 16 млрд не само някакви мижави заеми от по 1-2 млрд можеш да погасиш, а можеш и да СИ КУПИШ ИЗБОРИТЕ за 20 години напред.Ония със "свойствата на телетата" ви го каза в прав текст.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Погасили 1.5 млд дълг, пък от лихви били спестили 3.7 млрд. Баси и лихвите, баси и чудото - тия лъжци цифрите ги нямат за нищо. Като оня *** със свойсвтвото на телетата да растат.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
18:24отговориДо коментар [#8] от fer Тоя заем е върнат със .... заем! Което означава, че има спестени лихви само ако новият заем е с по-малка лихва. Освен това, хич не е ясно колко са спестени лихвите от предният, понеже държавните заеми не са като заемите на частни лица, за които няма наказателни лихви при предсрочно връщане.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То така и баба знае - вземаш 16 млрд, погасяваш 3-те млрд, които си взел и се хвалиш по всички меиди. После вземаш 35 млрд примерно, погасяваш 16-те млрд и пак се хвалиш като някаква Празна Тиква. После вземаш 60 млрд, с които пък погасяваш предните 35 млрд и не спираш да се хвалиш пред простия си електроат. А КОЙ ЩЕ ВРЪЩА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ МИЛИАРДИ, А ХУБОСТНИЦИ ГЕРБЕРАСТКИ ?
3
2
 
7
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Системата е следната:Трупаме заеми и дългове.Стискаме зъби да ни вземат в еврозоната.После французи и немци да му мислят кой ще ни връща борчовете. ;)
2
0
 
10
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Погасихме....................Никакъв заем не съм взимал, та да го връщам.Това е работа на МФ.Аз не съм от тях.
1
3
 
23
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
Те така се пести :Взимаш заем, плащаш стария и си спестил.. а, това, че новия заем има лихви и ще трябва също да се плаща сякаш го няма..