В 20.30 ч. гасим светлините в подкрепа на реките ни

Отбелязваме "Часът на Земята" с поредица събития
28 мар 2015 08:19,
21
В 20.30 ч. гасим светлините в подкрепа на реките ни
Снимка: Reuters, архив

От 20.30 ч. до 21.30 ч. днес ще се състои тазгодишното издание на международната екологична инициатива "Часът на Земята", съобщиха организаторите от WWF. Eдночасовото изключване на осветлението в цял свят e с цел опазване на природните ресурси, популяризиране на "зелени" идеи и изразяване на съпричастност към проблемите на околната среда.

Опазването на реките е акцентът на WWF-България през тази година. Избрахме фокусът ни да е опазването на реките, припознати за най-важен природен ресурс от над 70 на сто от българите, коментира Веселина Кавръкова ръководител на българския офис на екоорганизацията. Българските реки са преграждани, изкопавани, унищожавани и ни показаха какво следва, когато нарушим равновесието, коментират от WWF.

От екоорганизацията са инициирали подписка в подкрепа на реките и решения на техните проблеми, сред които са още липсата на подходящи рибни проходи и изграждането на голям брой ВЕЦ.

Символичното гасене на светлините на знакови и институционални сгради и паметници ще бъде съпътствано от различни екологични и културни прояви у нас. Във Варна екоинициативата ще започне с огнено и LED шоу, под съпровода на акустична музика. В София отбелязването ще започне в 20.00 ч., традиционно пред Народния театър "Иван Вазов". Екоинициативата ще бъде придружена от светлинно шоу, музика и изобразяване на защитени видове със светлина.

"Събития от такъв мащаб и характер ни карат да се замисляме за това, че природата е нещо, което получаваме даром от децата си. Нашата задача е да я съхраняваме, да я пазим и да осигурим добри условия за живот", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от БТА. Мисля, че в такива моменти е хубаво да се замислим за начина, по който подхождаме към природата и природните ресурси, добави тя.

"Изключи светлините, включи себе си!", призовават от екоорганизацията, на чиято страница в интернет могат да се намерят подробности за различните инициативи, съпровождащи  "Часът на Земята" у нас. Всеки може да отправи послания за реките, като нарисува нещо в тъмното със светлина и го заснеме с фотоапарат, приканват още от WWF и предоставят за целта инструкции на сайта си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 9 години
Поредното лицемерие.Всеки хитрец, издига някакво "знаме" и се опитва да събере ЕЛЕКТОРАТ. Гасенето на тока, преброяване на електората ли е ?
14
0
 
5
 
! Отговори
сибирска преди 9 години
Часът на земята...... С танковете и кръвта на убитите ли ще изразите уважението си в така наречения час на земята?! ЗЕМЯТА не се нуждае от един час уважение. Земята се тресе от мъка и болка. Вникнете в това, и променете редица "правила", свързани с отношението към нея. Тя е свята за всички - за хората, за растенията и животните.
13
0
 
6
 
! Отговори
az преди 9 години
Не се променя мисленето с едно гасене...ежедневното уважение към Земята е най-голямата инициатива! Аман от еднодневни спасявания на Природата!
12
0
 
8
 
! Отговори
МАЙКАТАСИТРАКА преди 9 години
Гасим ,ама друг път !!! Още помня 3 часа има,3 часа няма...
11
0
 
5
 
! Отговори
Purko преди 9 години
ЩЕ ми измрат рибкити и ще ми съ развали бобето у мраза. Кокошкити ще спрат да снасят, а пък жинъта ша *** пожелай, никакво спиране нема да прая, после разходити ми щи са увеличът.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за *** инициативи, бе?Аман от ***, отчитащи безсмислена,безполезна дейност!
9
1
 
14
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
Да сте чули в Швейцария да има наводнения ,свлачища ? А там дъждовете са много повече от тук! Но за да се отсече едно дърво там се минава през мнооого строги процедури, всяка година след оттичането на пролетните води местните хора минават по коритата ,които са на техните населени места и ги почистват ,дори камъните по коритата подреждат-това много строго се инпектира и има различни стимули и глоби за това! Животът ги е научил хората там ! Не се чака някой да им свърши работата!
8
0
 
16
 
! Отговори
ДАНЧО преди 9 години
Най-големия бич за тази планета,хората,ще загасят лампите за малко един ден в годината-браво бе!Това все едно лъва да пее песен на антилопата докато я ръфа!!
7
1
 
15
 
! Отговори
младен преди 9 години
и да допълня само, пенсионерите, а и други хорица, заради цената на тока целогодишно отбелязват "часът на земята"
6
0
 
19
 
! Отговори
младен преди 9 години
Няма такава *** простотия!!! Те щото в тецовете ще страт да работят за това време та ще има ефект да знаете. А и както някой по коментарите в *** беше написал "Цяла година праиш ко си знаеш и сега 1 час ще правиш на светец.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С това ли ще спреме мутрите да не изсичат горите ни и да не източват язовирите до определеният лимит за да има място за дъждовете и снеговете? Не!! Ефекта щее нулев докато мутрите си имат държава и министър.
4
1
 
16
 
! Отговори
5ков преди 9 години
Ако не подкрепим реките, те ще се обърнат и ще текат обратно. Поредната избишльотина на някой разсънил се чиновник.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и как, аджеба, това ще помогне на реките? ще се напълнят с вода, риба, или ще се почистят от ***? пълна простотия е това! все едно да хвърлиш кибритена клечка срещу слънцето, за да му помогнеш да свети и топли повече!
2
5
 
14
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
В 20.30ч.гасим светлините в подкрепа на!?.....реките,любителите на старо желязо и обири по домовете,Нато,за благото и на нашите васали и за просперитета на "европейската"държава БГ....
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в къщи свети една 40 ват крушка ,да гасят богатите дето свети като ден от прожектори и лампи