Българското море – все по-далеч от българите

Трудно ще сменим руснаците със заможни туристи, смятат читателите на Dnes.bg
30 мар 2015 15:37, Красимир Ангелов
200
Българското море – все по-далеч от българите
Кой ще почива това лято на родното море? Снимка: Булфото

Макар да има още над 2 месеца до началото на активния летен сезон у нас, от бранша отдавна алармират за сериозния спад, който се очаква сред руските туристи по морето. Сред причините се сочат обезценяването на руската рубла, както и санкциите на Европейския съюз срещу Москва и позицията на страната ни към тях.

Пред Dnes.bg председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира, че се очаква да имаме спад от 160 000 руски туристи през 2015 година. Общият брой руснаци, които ще влязат на територията на страната, ще бъде над 450 хил., а сериозна част от тях имат апартаменти "втори дом".

Още по темата

Заради задаващия се отлив на руските туристи по нашето Черноморие, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Ако ги няма руснаците, кой ще ходи по нашето море?"

Резултатите от анкетата, в която участваха над 3050 души, сочат, че едва 13% от хората са оптимисти, че по-малкият брой руски туристи ще бъде компенсиран с по-добри оферти за българите и повече нашенци ще почиват на родното море.

За сметка на това над половината от отговорилите в анкетата (57%) са категорични, че докато не получат по-изгодни оферти за почивка от родните курорти, биха предпочели съседните Гърция и Турция за своята морска почивка.

Всеки четвърти анкетиран (24%) смята, че въпреки кризата руснаците пак ще дойдат, защото у нас им харесва. Само 6% от отговорилите в анкетата са оптимисти и вярват, че на мястото на отказалите се руснаци, България ще привлече по-заможни туристи от Западна Европа.

И докато прогнозите за слаб летен сезон не секват, първите немски туристи за този сезон пристигнаха в курортен комплекс Албена на 21 март. Първите за сезона немски гости ще бъдат последвани от още няколко групи, които в началото на месец април ще бъдат настанени в курорта.

А какво ще бъде лято 2015 и къде ще почива българинът през него – времето ще покаже!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ккБраво! Брависсимо... голям поет!Поздрави от Петербург
141
0
 
13
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Чета коментариите много от казаното за нашето море е вярно ! Колко пречиствателни станции има в крайморските ни селища! Преди да се построи каквото и да е първо трябва ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ. А корумпираните чиновници слагат парите на джоб, дават разрешителни за строежи и бягат на почивка в Гърция или Турция!!!На теб българино който получаваш заплата веднъж на три месеца среден пръст!!
140
4
 
2
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Сигурен съм, че ако се направи допитване 90% от публиката на днес.бе.ге за последно са ходили на море през 86-та година. Иначе са много компетентни.
139
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали откраднаха Крим -да си ходят там ***! Българският турист не е драг, няма евро. Заслужават никой да не стъпи там, подхождат снизходително към почиващият българин морските бизнесмени. Нашенците към Гърция и Турция всяка година се увеличават, там ни посрещат като свои, защото хората знаят, че всяка единица турист е важен, пък бил и той не чак толкова заможен.
138
0
 
17
 
! Отговори
обичам Черно море преди 9 години
Обслужването е лошо - това отблъсква туристите и наши и чужди, хотелите като база са на много високо ниво. Ганьовския манталитет ,алчноста и простотията развалят всичко., и не са виновни обслужващите,а собствениците-само те могат да променят нещата ,ако искат разбира се.
137
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ги щем пияните мужици и тетки! Да си ходят в Крим! Нали са си самодостатъчни! Ние ще се справим много по-добре без тях! Нищо добро не сме видели от тях! Никой не е видял нищо добро от Русия и русняците!
136
2
 
10
 
! Отговори
Геро преди 9 години
Най добре е Българските морски комплекси да се раздадат на гетата. На всеки *** по апартамент. Хем Европата ще ни похвали за социалното политика, рускините и полякините ще бъдат У важавани подобаващо,музиката ще свири денонощно,щесе освободи градска собственост за нови строежи,хонорарите ще са осигурени и на държавата ще и олекне.
135
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като теглим чертата какво излиза?1. Т.н. бизнесмени, дето оня ден обикаляха Бургас с джипки и руски байраци ще го духат2. Хотелиерите и ресторантьорите стил "Балкантурист" да продължават да слушат Кобзон и да чакат някой заблуден казак да им влезе в заведението.3. Гореизброените на следващите избори да гласуват пак за Атака и БСП и да чакат да ги Упраиът :)
134
8
 
6
 
! Отговори
муспи преди 9 години
До всички нещастници в този форум, че и усвоили и новобългарски. Това е преход към преминаването на морето към турция, - цялото, до Балчик, нататък турците го подаряват на Румъния.
133
3
 
38
 
! Отговори
пацо преди 9 години
обслужване никакво, няма заведение, няма хотел, всички са криви. Няма инфраструктура, канали се леят по улицата и в морето, тротоари няма, улиците като в Камбоджа, за вело алеи даже не говориме. Почти от всякъде виждаш съседния хотел, все едно си в Лозенец-София. По улиците предимно местни комплексари, напомпани, гледат лошо и са най-гоуемите. По неприятна обстановка няма, казваш добро утро гледат те като извънземно. Ако не се разболееш ще изядеш бой някъде. Ай ся да ви видиме селяци морски.
132
2
 
30
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Мърсотията,скъпотията,скуката и примитивно обзаведени"хотели">да не споменаваме и такситата по морските ни"курорти" ще накарат и дяволите от Ада да заобикалят тази част на света....
131
1
 
28
 
! Отговори
Море ли? преди 9 години
До КандреваЛелко, на нас това, което беше море, а вече е бетон, не ни харесв. Затова ходим на други места, където наистина има море - Турция, Гърция, Испания, Кипър...На тебе като ти харесват този гьол и тези камънаци, които направихте - стой си там и им се радвай. С празните хотели, ресторанти и джобове!Като ви дойде акълът (ако изобщо ви дойде, селяни прости), като съборите бетонните чудовища и направите човешки, красиви и спокойни комплекси, може и да се върнем.До тогава - без нас!
130
2
 
56
 
! Отговори
ицо преди 9 години
Типично по български,събудил се *** и вика:От днеска трябва да съм милионер.***,та ***......Банско беше едно пропаднало село дето и да говорят не знаеха,не че сега знаят,ама иначе чай 2,50 ,айран 8 лв.,супа 5лв. еееееееееее ай сектир дето му се вика,да не говорим какво обслужване ви чака.
129
0
 
40
 
! Отговори
някой преди 9 години
Хем ме е яд, хем се радвам. Радвам се, че "бизнесмените" вият на умряло, защото заради собствената си некадърност и алчност в скоро време ще фалират до един и ще остане място наистина за добрите бизнесмени. Яд ме е, че заради същата тази алчност държавата пропуска милиарди от туризма, които наистина са нужни на страната ни. Миналата година ходих на море в Гърция и не очаквах нищо особено, хората казват надути били гърците, скъпо било... Беше ми най-спокойната почивка на море в живота.
128
0
 
33
 
! Отговори
ицо преди 9 години
Какви руснаци какви 5 лева бе?До като не се научат нашите бизнесмени по родните курорти(баби с табелки на улицата-квартири под наем,разни мазни созополски лентяй,приморски тарикатчета,кръчмарчета със селски физиономии и номерца как точно се прави бизнес с туристи ей така ще си реват че ги няма братушките,то само те останаха дето да търпят тая помия.То това не е само по морето-погледнете и зимните курорти.Банско кана айран 8лв.Вие наред ли сте бе?Нямало хора после,ми как да има....
127
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обичам нудисти и обожавам моно кини
126
6
 
5
 
! Отговори
bg zahar преди 9 години
bg moreto - vse po-dalech ot bulgarite?bulgarite - vse po-blizo do Russia i ruskite hora na bg moreto.ah, tesi bg sankcii kam Russia! :)
125
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КандреваVyarno e, 4e moreto ni e hubavo, no obslujvaneto i infrastrukturata sa na nisko nivo. Higienata, estetikata i kulturata su6to sa pod nivoto na evropeiskite standarti.
124
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименAKO CIAL GIVOT CHAKASH ZA EVROFONDOVE.MISLIA CHE PO DOBRE SHTE SE REALIZIRASH VAV ANGLIA NA FIPSOKARTONA NA IAGODITE ILI NA PRESNIA LUK.PARVO SE POZAINTERESUVAI KAKVA NI E GODISHNATA CHLENSKA VNOSKA ZA TVOITO EVROSAIUZCHE.EDNA SHESNAISTNA OT VNOSKATA NI IA VRASHTAT KATO NIAKAKVI FONDOVE.
123
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има страница във фейсбук"Спомени от народната република".Погледнете да видите курортите ни,приказка е.......а сега,джунгла от бетон!