Ало измамници се "трудят" над 14 сценария

Хитът е санирането, лъжат възрастни, че ще са рекламни лица
31 мар 2015 22:26,
17
Ало измамници се "трудят" над 14 сценария
Снимка: Getty images/guliver photos

Телефонните измамници действат по поне 14 сценария, за да измъкнат пари от деца и възрастни хора, съобщават от МВР Добрич.

В региона от началото на годината са регистрирани 12 случая на подобни измами при общо 35 за цялата 2014-а, посочват от полицията.

Сред по-новите сценарии е "Саниране или ремонт на жилища", по който измамниците уговарят възрастни хора, че ще бъдат "рекламно лице" на фирма. Дава се обещание, че жилищата ще бъдат санирани за минимална сума с условието цената на услугата да не бъде споменавана пред други хора. По-късно на потърпевшите се предоставя договор, който подписват, без да разбират, и се налага да заплатят сума в пъти по-голяма от първоначално договорената, поясняват от полицията.

В друг случай измамниците се представят за служители на общината в кампания за обновяване на жилища. Гражданите са уговаряни да дадат пари, които след ремонта уж ще им бъдат възстановени от общината.

Други използвани често схеми за измама са "Внасяне на гаранция за родственик, предизвикал катастрофа", "Пари за лечение на близък, пострадал при пътна злополука", "Освобождаване на колетна пратка", "Печалба от лотарията" и други.

От полицията апелират към гражданите да предупреждават възрастните си близки за възможните телефонни измами и да им обясняват как да реагират, ако им бъде отправена "оферта".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
13 годишен умник :D преди 8 години
Вижте сега. Най-често измамниците са прости хорица, я мутри. Ако отговаряте на английски 100% ще ги затапите; ако знаете друг език-още по-добре. Пример: --Добър ден аз съм полицай ЕДИ КОЙ СИ, ваш роднина ЕДИ КАКЪВ СИ МУ СЕ Е СЛУЧИЛО ЕДИ КАКВО СИ, трябва да платите ЕДИ КОЛКО СИ. Човек ще дойде да вземе парите. Вие му отговорете: -I dont speak your language или Sorry, i can not understand you, can you repeat? Ще ги затапите и повече няма да ви званят.Алтернатива е да се праните на глух
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Залавяне и бой до кайма.
9
0
 
13
 
! Отговори
WTF преди 9 години
Наскоро един познат започна да събира пари за операция на дете и си даваш сметка колко е трудно да накараш някой да ти даде 2лева , и ме е яд, когато видя как ей така за добър ден и се подаряват хиляди
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сценарият е само един.*** е свикнал да минава тънко.И от там идва сценария.Кажи му ,че ще спечели 2 лева ако даде 1000 и е готов.Или дай тука едни пари да те оправим по втория начин.Връзкарството е измислено отдавна в БГ. На времето който имаше връзки се уреждаше.Тогава нямаше -пък имаше пари.Сега има -пък няма пари.Резултата си е единАми хора , това си е корупцията. Българската неволя.
7
0
 
5
 
! Отговори
do 7 преди 9 години
ne e to4no taka za6toto utre ei takiva 6te izmamqt maika ti ili baba ti,te to4no vazrastnite xora tarsqt za6toto sa nai dover4ivi i uqzvimi pak i sa jivqli v drugo vreme ,pri bai To6o togava tova se nakazva6e sas mnoo godini zatvor ne kato sega,togava dori mnogo xora ne si zakliu4vaxa ka6tite ili ostavqxa kliu4a pod iztrivalkata pitai po vazrastnite ako ne vqrva6
6
0
 
40
 
! Отговори
7 преди 9 години
Тия са за убиване. Като знам дядо ми дето е над 80 в какво състояние е - не е никакъв проблем да го излъжат ако им падне - възрастните хора като ги захапе деменцията са като деца. Затова такива измами трябва да се наказват с огромни присъди. Естествено говоря на стената - управляващите не ги е грижа
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да се предпазите от измамници избирате си телефон с дисплей...Дори тогава ще се забавлявате много...Звънят често и аз като видя че се изписва СКРИТ НОМЕР знам какво да очаквам...Можете да се забавлявате и гаврите колкото си искате...След 14 минути ако ми доскучее реването и просенето на пdри им тегля една сочна и затварям :)
4
1
 
36
 
! Отговори
селянин преди 9 години
Няма държава и това си е! Полицията е горда, че нищо не може да направи! Прокуратурата е велика, защото нищо не може да направи! Ние си знаем това от 26 години и нищо не можем да направим! А вие, или забравете да четете този език и започнете да учите друг, по-смислен, или пък спрете да помните повече от 10 секунди, защото само ще побеснеете. И цялата ви гордост, древна култура и куп други втълпени глупости ще останат без основание!!!
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
наистина много са се активизирали,ето точно днес един ми се обади и ми казва кокетно здравей и ме пита дали искам да ме изненада с нещо,тия *** сигурно по гласовете разбират кога една жена не е възрастна и започват да "свалят"жената отсреща,преди около месец пак така и то на домашния телефон,откъде ги имат номерата верицата им
2
0
 
43
 
! Отговори
M преди 9 години
Вместо да апелира към гражданите, тази смешна полиция да вземе да си размърда *** и да направи нещо по тези случаи.
1
0
 
46
 
! Отговори
Я! преди 9 години
Че откога темата за ало измамниците е била приоритет за полицията? Аз лично съм се обаждал за случай, в който искаха да ме измамят, казах на приемащия обаждането, че мога да му дам номера, от който ми звънят, а от полицията ми отговориха, че знаели но не могат нищо да направят!