Протестът днес: Да се върне смъртното наказание

Демонстрации ще има в три града, а и пред МВР
31 мар 2015 08:42,
43
Протестът днес: Да се върне смъртното наказание
Снимка: архив, Булфото

Протести с искане да се върне смъртното наказание при убийство ще се проведат днес.На демонстрация по обед днес излизат в 4 града - Никопол, Велико Търново, Правец и пред Министерството на вътрешните работи в столицата.

Повод за недоволството е зверското убийство на студентката от крайдунавския град Вероника Здравкова.

Организацията на протестите върви изцяло в социалната мрежа Facebook. Инициаторите им настояват и за представяне на категорични доказателства, че именно Илиян Здравков е убиецът на Вероника, както и за наказания за лицата, допуснали Здравков да е на свобода при постановени осъдителни присъди срещу него.

Сред исканията са още и това да бъдат наказани чиновниците, необезопасили мястото на престъплението във Велико Търново.

Още по темата

По време на четирите протеста ще започне и подписка за прозрачност в разследването и за най-строго наказание на убиеца, съобщава bTV.

В края на миналата седмица, анкета в Dnes.bg показа, че българинът масово се обявява за връщането на смъртното наказание за извършването на особено тежки престъпления.

Резултатите са повече от категорични – 77% от отговорилите в анкетата ни са "За" връщане на строгото наказание. Противниците му, които го определят като нехуманно, са едва 7%.

5% от запитаните посочват, че трябва първо да има сериозна дискусия и референдум по въпроса, а едва след това да се взима крайно решение.

Всеки десети анкетиран пък (9%) посочва, че темата за смъртното наказание е отклоняване на вниманието на обществото от доста по-важните въпроси.

Общо гласувалите в анкетата ни са 4330 читатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо в Бг не се събират срока на различните присъди както е в САЩ. за 30 дела по 1 година - 30 години. Оказа се че убиеца на 3 - мата студенти има 93 дела. По 6 месеца да са това са 46 години. *** карало без книжка. При новите ни братя си е затвор поне половин година.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смъртното наказание би могло да се въведе поетапно. Първо за политици, съдии и прокурори, т.е. за групите с най-висока концентрация на обществено опасни прояви и с най-голямо въздействие върху обществото. Ако има ефект действието му може да се разшири.
19
4
 
1
 
! Отговори
Българин от Беломорс преди 9 години
Не съм за смъртно наказание, защото животът е дар Божий и никой няма право да убива, НО КАТО ТЕКСТ ТРЯБВА ДА ГО ИМА, МАКАР И ДА НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА, ЗА ПРИМИТИВНИТЕ ХОРА, ЗА ДА ИМАТ СТРАХ, ТЪЙ КАТО НЯМАТ СТРАХ ОТ БОГА, ТО ПОНЕ ОТ ЗАКОНА.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25 Присъдата може да се превежда в изпълнение 10 години след произнасянето и.Ако до тогава не се намерят доказателства за невинност значи ги няма.А тези които са жертва на престъпници нима са виновни?Те също са си заминали невинни.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако върнат смъртното наказание, много невинни ще го отнесат.Пример: колко от вас вярват, че Лазар Колев е убиецът на сестрите Белнейски?А на Мирослава от Перник или на Вероника?При необходимост полицаите си изваждат подходящ "извършител", а истинските убийци си живеят живота. И продължават да извършват престъпления, защото си знаят "родната полиция ги пази"
16
0
 
13
 
! Отговори
Стига с това смърно преди 9 години
наказание. Уранови мини да копаят за такива. Хем никой няма да си цапа ръцете, хем ще се гърчат хем няма да им плащаме издръжката.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Judge Dredd---------Трябва да се върнат онези охранителни фирми и с/у скромната сума от 50 лв, да решават проблемите на цели села. Отиват момчетата - спортисти - джудисти, каратисти, щангисти ...Бият, после пак бият, после малко говорят и после пак бият.И цветнокожите(защото нещо се цензурира, навярно не съм наясно с расовите обиди) няма да смеят да пипат вече.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как ви се вижда смъртно наказание при "качествената" наша полиция и съдебна система, бе хора. Я си представете какво ще се случи....
13
2
 
25
 
! Отговори
Judge Dredd преди 9 години
"ЗА"И да имам правото да защитя себе си, семейството си и собствеността си, както намеря АЗ за редно, когато крадец/бандит/нарушител и т.н., прекрачи прага на дома ми без моето разрешение. И след това да не бъда гонен от Закона, а поздравен/награден/отличен за отстраняването на един престъпник.
12
0
 
13
 
! Отговори
maketo преди 9 години
100% ме бройте за
11
0
 
16
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Ама такъв "референдум" не му отърва на "ГЛАВНОКОМАНДВАЩИЯ" БНА, ако е останало нещо от нея.
10
0
 
19
 
! Отговори
vas преди 9 години
Мисля, че посправедливо е всяка трета ефективна присъда, произнесена срещу конкретен извършител да е последна за същия. Пример: убиеца на Вероника Илиян Здравков е "добре познат на полицията", тоест професионален престъпник, многократно залавян, съден, лежал в затвора. Рецедивист. Ако третата му присъда е, примерно, 25 години, то обществото ще е една идея поспокойно в следващите 25 години. Приберете на топло 300 такива като него и да видим ще има ли ефект.
9
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
До Гошувярно е, затова не виждам как ще стане това със смъртното наказание, то няма как да се изпълни само. щом бащите на жертвите нямат топки да прережат гърлото на убиеца, как някой чиновник на заплата ще го направи?
8
0
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Колега, някой хуманен гей вие писал минус.
7
0
 
16
 
! Отговори
Какво е реформа Боко преди 9 години
Само не разбрах , защо пред МВР ????Законите ги приема парламента , къде внесени от депутати , къде внесени като предложения от Министерския съвет пак до парламента . В момента в МВР тече "реформа". И пак не разбрах , какво значи реформа ? Съкращаването на бройките за редови полицаи ли е реформа или оставянето на раздутия щат ? В момента се пенсионират хора и щатовете им се закриват - говоря за редови служители . От там се намалява и без друго ефективността която и в момента е ниска.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам г-н *** за главен палач. Разбира ги тия работи.
5
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да се върне - като членове на ЕС сме поели задължението да нямаме смъртно наказание.Освен това то е варварщина. Смъртната присъда не е справедливост, а отмъщение - дребнаво, дивашко и нехуманно. Има хиляди научни изследвания, които категорично показват, че наличието на смъртно наказание на намалява престъпността (особено тежките престъпления).Тия дето най-много крещят за смърт първи биха избягали от ужас ако бъдат свидетели на истинска екзекуция.
4
1
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Изключително високия % ЗА смъртното наказание, е най-вече по-вина на бавното и корумпираното правосъдието. Реалните виновници за убитата студентка в Търново са тези дето са пуснали да се шляе с влязла присъда извършител. Той и всички като него очевидно изобщо не им пука, убедили се че правосъдие реално в България няма. Друг е въпроса е че за да се въведе отново смъртоното наказание България трябва да излезе от ЕС. Искат ли гласувалите ЗА, това?
3
10
 
6
 
! Отговори
Правота преди 9 години
Смъртното наказание не е решение. Недай си Боже утепат някой и после се окаже че бил невинен. Тъмница до живот без право помилване, освен ако на 100 процента незнам си по какъв начин не се появи някой си истински такъв.Гледайте Зеленият път, уникален филм !!!
2
3
 
18
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Да и нека веднъж кажем браво на полицаите разкрили това тежко престъпление.