Местната власт - по-харесвана от националната сред младите

За 21% от тях гражданска активност е кафетата с приятели
2 апр 2015 13:36,
1
Местната власт - по-харесвана от националната сред младите
Снимка: Афис

49% от младите хора в България вярват, че могат да повлияят и променят политиката за младежта в страната.

Това стана ясно на представянето на проекта "Насърчаване на включването на младежките организации и младите хора в процесите на формулиране на политики и вземане на решения съвместно с институциите на местно, регионално и национално ниво". Изпълнител на проекта е Националният младежки форум.

Стефан Георгиев представи данните от националното проучване проведено от агенция АФИС. Проучването е проведено в периода 06-20 февруари 2015 г. и обхваща представителна извадка на населението на възраст между 16 и 29 годишна възраст в общините Батак, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Карнобат, Кърджали, Правец, Силистра, Харманли, възложител е НМФ.

Впечатление прави, че младежите от цитираните общини виждат по-голямо развитие в собствените си региони, отколкото на национално ниво. 37% от тях смятат, че общините им работят в правилна и донякъде правилна посока, докато за действията на държавата този процент пада до 24%.

Отношението на младите към институциите е по-скоро негативно, като Народното събрание събира отрицателен вот от над 64%, правителството над 58%, а политическите партии губят доверието на повече от 72% от тях. За сметка на това местната власт начело с кмета на общината, в която се намират, печели одобрението на над 58% от младежите. Това показва, че действията на местно ниво са по-видими и достъпни за младите, коментира Стефан Георгиев. 

Същевременно едва 10% от запитаните са напълно запознати с гражданските си права, като над половината от тях смятат, че младите хора в тяхната община са по-скоро пасивни или изцяло пасивни по отношение на гражданска активност и доброволческа дейност. Показателно е, че 21% отговарят с да на отговорите: "Срещи с приятели и посещения на заведения" и "четене на книги" на въпроса: Какво включва гражданската активност?".

Повече от две трети от респондентите искат да постигнат повече от родителите си. Над две трети от младите хора в изброените общини използват свободното си време за срещи с приятели. На въпроса: "Бихте ли жертвали живот, здраве, пари в името на..." 92% от младежите отговаря с „да“ на отговор „семейството, децата“, 67% са готови на такава жертва и за любовта, 41% - в името на принципите, вярата и убежденията, 40% биха го направили в името на личния успех и едва 38% в името на родината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милен Велечев,жан Виденов и симеон Дянков бяха все млади хора.