На Разпети петък не се работи нищо

Днес е най-тъжният ден от Страстната седмица
Обновена: 10 апр 2015 14:34 | 10 апр 2015 07:42, Александър Попов
81
На Разпети петък не се работи нищо
Снимка: БПЦ

Разпети петък е най-тъжния ден от страстната седмица. На този ден Божият син претърпява неимоверни страдания. На този ден е разпнат на кръст, Исус е пренесен в жертва за нашите грехове.

Днес е ден за душевно пречистване, в храмовете се отслужва Неговото опело. Според православната традиция в края на вечерта се изнася Плащеницата и се слага за поклонение. Православните християни минават под масата с Плащеницата в знак на смирение, покаяние и си вземат осветен здравец от храма.

На Разпети петък постът е особено строг.

В деня, в който е бил разпнат Исус Христос, не се върши никаква работа. Вярва се, че ако хората не спазват тази повеля, ще бъдат сполетени от нещастие.

Строго са забранени песните и веселбите.

Вечерта на този ден в храмовете се отслужва утренята на Велика събота. След деветата песен на канона се извършва т. нар. Опело Христово.

След славословието, като се пее "Святий Боже, Святий Крепкий, Святий Безсмертний, помилуй нас", с плащаницата се извършва литийно шествие, което се свързва със свалянето на Христос от кръста и с полагането Му в гроба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: Разпети петък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До нямам думи. Точно така, аз затова спрях да отговарям. С богохулни *** няма какво да се говори. И тоя, РОДОЛЮБЕЦА, дето му се работело на Разпети Петък - вие през другото време не работите, сега на празника се разработихте. Ако не празнувате си работете, никой не ви спира, но не плюйте вярата на хората.
45
4
 
5
 
! Отговори
ние българите преди 9 години
КЛАСИКА ОТ СМИРНЕНСКИ !ВЕЛИКДЕН Христос ни с любов ослепи.Къде е светата любов?Море от омраза кипи и тътне край кръста Христов.Тълпите реват, все така бездушни и зли кат преди,и все тъй протегнал ръка,под кръста му Юда седи.Разпънат, оплют, обруган,умира босяка смирен...а вред фарисейската *** празнува възкресния ден
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sofianzite si otidoha pislata e Sega e hubavo v Sofia is4istena ot selenduri Pianizi kradzi banditi dalaveradjii
43
1
 
2
 
! Отговори
BB преди 9 години
Komunagite ot gerb i dr partii da pro4etat bibliata i da se nau4at kak se krasti edin hristianin v Parlamenta sa Krastat gerberite Primera e ot bB gledat go i vsimat primer no saschto bB ne se e krastil sad garba na praveschkija tarikat jivkov a i v zarkvata schte gi Vidite sa veligden predi se Strahuva da hodat na zarkva prostazite stanaha novobogataschi i uj varvat greschnizize Sramota e
42
6
 
2
 
! Отговори
членестоного преди 9 години
а аз преди много време,когато бях комунист,бях и върл атеист но тука от ,няколко години откак станах член на ГЕРБ съм станал много читав христиенин и съблюдавам сички канони и божи заповеди...ама ако пак стана комунист някой ден пак ще размисля и сигурно ще стана пак атеист
41
1
 
6
 
! Отговори
калпазанин преди 9 години
До liusi.vasileva.9точно от това се боях...тази дейност ,която си извършвала днес е най-строго забранена...голям грях си поела върху себе си днес...голям грях ;)
40
5
 
5
 
! Отговори
liusi.vasileva.9 преди 9 години
Аз ходих на село и садих цветя,чистих двора,приятна работа която дано не е рагневила вярващите.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само да попитам родолюбеца:на теб кой ти каза,че трябва изобщо да се работи?Пастафариянецът е прав-всеки има право да си измисля и вярва във всичко включително и в това,че сме ДЛЪЖНИ да работим.
38
18
 
6
 
! Отговори
Родолюбец преди 9 години
Дай му на мързеливия *** да не работи, а само да седи на маса, за да преяжда с пържоли и да се налива с ракия и вино. Калпав народ, мат'риялът е лош, както каза и вождът Б.Б. Кога пък станахме толкова вярващи, че да не се работи в петък. Днес всичко беше затворено, та чак до понеделник. Скапана държава, ми да идват турците и евреите и да ни избият наред.
37
5
 
19
 
! Отговори
нямам думи преди 9 години
Богохулство от ***, нямам думи. Никой на никого нищо не натрапва. Който иска вярва, който не иска -не вярва. Но да ми богохулствате и да се правите на отворковци?!? Всичко оплитате в политически интриги, вярата няма нищо общо нито с поповете, нито с политиците, тя се носи в сърцето и в душата и няма нужда от проповеди. Дано Бог ви прости думите! Бог е един и за християни и за мюсюлмани и всякакви други твари, въпрос на трактовка
36
4
 
6
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
Ми дааа, мерзавци са, карали са си я лекичко с робски негърски труд и почти безплатен азиатски (с последното си карат и днес), избили там милиони индианци, имат огромни дългове. И си просперират като пичове. Роднините ми там ходят на ваканция всяка година, аз не съм виждал такава от десетилиетие. А като народ сме страдали векове, че и войни сме отнасяли, и комунистически репресии, че и крадци и мошеници през последните 25 години.Точно както пишеш... Господ май не е българин в крайна сметка.
35
4
 
11
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
Защо плещиш глупости бе? В краварията били по-добре от нас??!! Че ние затова сме зле бе, умнико, за да са добре те там! Нито са имали 500 години турско робство, нито балкански бойни, нито първа а после втора световна, нито варварски прихватизации от други. Напротив, само те "прихватизират" от всякъде, по цял свят. Като започнеш от това, че са изтребили милиони коренно население и останалото натикано в резервати! На КОГО КАКВО СА ДАЛИ? САМО ВЗИМАТ И ПАК СА НАТРУПАЛИ ТРИЛИОНИ ДЪЛГОВЕ! МЕРЗАВЦИ!!!!
34
10
 
4
 
! Отговори
агностик преди 9 години
Има нещо вярно в това. Само че нищо не е казано за българите , които цяла година не работят и пак са най нещастните хора в света....
33
5
 
10
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
Преди да стана войнствен, се отнасях към всеки миролюбиво и учтиво, като с равен. Нямаше значение за вярващите обаче. Чуваха ли че съм атеист, се почваше с обидите и снизхождението.Толкоз за 'уважението" и "извисеността" на вярващите!
32
18
 
9
 
! Отговори
войнствен атеист преди 9 години
В САЩ са католици и протестанти, и са много по-добре от нас. Това може да е единствено доказателство, че в католицизма и протестанството е истината.А в Япония са още по-добре. Че и живеят най-дълго от целия свят. А са масово атеисти.... опаааааа?!
31
5
 
14
 
! Отговори
I преди 9 години
Достатъчно е да се прочетат "дълбокомислените" мнения на Разпети петък, за да се осъзнае духовната инвалидност и бездушието на средностатистическия българин. От там тръгва всичко и затова държавицата ни е такава - какъвто е и народът...
30
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До SharkЗаглавие: "На Разпети петък не се работи нищо" - Ха! Не виждам да пише, че се отнася само за християните от източноправославната секта! После четем: "На Разпети петък постът е особено строг." - Не виждам да пише, че се отнася само за православната секта на християнството!Има и още:"Строго са забранени песните и веселбите." - Пак се отнася за всички, не пише, че е само за православните овци.Аз също плащам данъци, значи и с моите пари плащам за пътуването на черните *** с кръстовете!
29
13
 
19
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Пастафарианец Храбър. Точно така, България е светска държава но независимо от това ТИ НЯМАШ ПРАВО ДА ОБИЖДАШ ХРИСТИЯНСКИТЕ ОБИЧАИ. КАКЪВТО ЩЕШ СИ БЪДИ, НИКОЙ НИЩО НЕ ТИ НАТРАПВА И ТИ НИЩО НА НИКОГО НЯМА ДА НАТРАПВАШ. И НЯМА ДА ОБИЖДАШ. И АЗ ПЛАЩАМ!!! И ИСКАМ РЕЛИГИЯТА МИ ДА БЪДЕ УВАЖАВАНА!! НЕ ЗНАМ КАКВО Е ПАСТАФАРИАНСТВО, НО ЯВНО ТО НЕ ТЕ Е НАПРАВИЛО ВЪЗПИТАН, КАКВОТО И ЩЕ ДА Е!! ТЪПИЯ И НЕТОЛЕРАНТНИЯ СИ ТИ! АКО ИСКАШ ДА ТЕ УВАЖАВАТ, УВАЖАВАЙ! ТОВА Е ДРЕВНО ПРАВИЛО, ОЩЕ ПРЕДИ ХРИСТИЯНСТВОТО
28
23
 
21
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 9 години
До SharkСори, брат'чед, ама *** засега е светска държава и всеки може да вярва в каквото си иска! Но да се натяква една религия е малко мракобесническо, нали? Какво те отличава теб от брадатото мюсли с можа? Ти си същият! И защо реши, че съм мюсюлманин и ме плашиш с Възродителния процес? И откъде ме гониш? АЗ ПЛАЩАМ за Ти знаеш ли какво е пастафарианството? Не знаеш, защото си ***. Аре, чакам още заплахи. Да не вземеш да ме изгориш на клада, ей!
27
20
 
18
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Пастафарианец Храбър. Като не си християнин отивай в ИД. България е християнска страна и ще се изповядват християнски ценности. ЯСНО!! НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА - ПЪТЯ, ЧАНТАТА И КЪДЕТО ЩЕ ДА СЕ ПРЪЖДОСВА. МАЛКО ВИ БЕШЕ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ЗА КОЙТО РЕВЕТЕ КАТО ВДОВИЦА ЗА Х.., МАЛКОООО, ТРЯБВА ДА СЕ ПОВТОРИ.