Уволняват от хор след критики към Рашидов във Facebook

Изгониха Георги Петров от "Йоан Кукузел" заради статус
15 апр 2015 11:53, Александър Попов
67
Уволняват от хор след критики към Рашидов във Facebook
Снимка: Нова тв

Георги Петров, певец в хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният", бе изгонен заради статус във Facebook. В него той критикува с цветист език Министерството на културата, тъй като получили едва 35 евро командировъчни, за представянето на страната ни в Париж. Хорът е поканен да пее в катедралата Нотр Дам, като съпътстващ изложбата на тракийското съкровище в Лувъра.

"До кога ще ни унижават институции като Министерство на културата и няма да уважават труда ни… Докога ще си мислят, че ние сме социалистически роби. Тази институция на България, която би трябвало да защитава своите културни дейци и да ги уважава, се подиграва с нас, като ни дава минималните командировъчни от 35 евро на ден, за да изнесем ние самостоятелен концерт и да представим държавата ни по достойнство във Франция… Обърнете внимание, ние възнаграждение не получаваме. Ние получаваме командировъчни в минимален размер, да не умрем от глад, все пак Париж е скъп град", гласи част от написаното.

В другата част негодуванието на Петров е пълно с цинизми за условията, в които трябва да работят хористите.

"Аз съм обиден на държавата по принцип. Хората четат цинизма и именно затова пиша цинизъм - за да ме чуят. Явно хората не могат да бъдат провокирани по друг начин, което е проблем. Публиката трябва да разбере, че това, което артистът представя зад него стои дългогодишен труд", заяви Георги Петров пред Нова тв.

Ръководителят на хора Георги Милков заяви, че изразяването на мнение не било проблем, но с "езика си той уронвал престижа на състава и това е недопустимо".

"Начинът и езикът, който е изключителен, всъщност е камъка на раздора", допълни Миков. По думите му, другите хористи също изразяват мнението си, включително и за възнаграждението. Той също призна, че 35 евро на ден не са много. Според него нервите на Петров не издържали.

"В състава не се говори, говори се само между нас", опонира му Петров.

"На мен ми се казва, че аз трябва да изтрия статуса си. Това е мое лично пространство, в което говоря както мога и както искам. Аз съм свободен човек и го заявявам съвсем официално. Не ме е страх от никого", допълни още Георги Петров.

По думите трябва да се търси същността, а не да се вглеждаме с какви думи е описана. "Хората се страхуват, защото нямат пари. Всички артисти сме в това положение. Не искам да отида в Париж и да бъда цървул. Знаете ли колко артисти пътуват с бохчите из Европа", каза още Петров.

По темата се включи и Елиянка Михайлова, експерт от Министерство на културата.

"МК дълбоко уважава хора "Йоан Кукузел-Ангелогласният" и затова предложихме именно те да изнесат концерт в Париж като съпътсващо събитие изложбата на тракийското съкровище. Този концерт не бе плануван предварително. Поканата е от началото на годината и с ръководителите на хора контактуваме няколко месеца. Те от самото начало знаят условията на пътуването - държавна командировка от 35 евро. Законът е спазен. Този концерт е организиран доста трудно, защото в най-голямата парижка катедрала се влиза много трудно. Трябва да се разграничава кога е важно да вземеш едни пари за концерт и кога да участваш в едно събитие, което носи престиж", заяви тя.

"Госпожо, моля ви, спрете с демагогията. Комунизмът мина преди 25 години. Не спекулирайте с името на България, вие работите за нея. аз не съм идиот, за да слушам за престиж", изригна Петров.

На финала Михайлова допълни, че проблемът, който е възникнал е в самия хор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Гневна преди 8 години
Безобразно изказване на компрометирания човек Рашидов! Командировъчните, пътните и хотелът не са заплата, а дори в Библията е казано: "Работникът заслужава заплатата си." Явно герберистите и поддръжниците им смятат, че щом транспортират и осигурят преспиване робите трябва да работят безплатно!
41
0
 
2
 
! Отговори
еретика преди 8 години
Кой е Вежди Рашидов може да сте забравили аз имам приказка Аз не помня аз не забравям та за Веждито не помня датата но в Мултигруп му прануваха рожденият ден По добре мулта от колкото *** гледах го по телевизията но даси дойдем на думата за мен Веждито е един хулиган В центъра на София той ботуряса полицай за това че му направи забележка и той е министър на културата за това е итакава културата сега в България като знаем колко културе Бойко Борисов
40
6
 
2
 
! Отговори
Данаил преди 9 години
За това че един православен хор петни името на йоан Кукузел като пее в католически-еретически храм , трябва всички да ги уволнят!!!Тези хора въобще не осъзнават какво правят! За тях всичко са турнета по кабарета! Утре ще пеят и в "Мулен Руж" ако има кой да им плати хонорарите!!!СРАМ и позор за нашите светци и мъченици за вярата!
39
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Трябва да се стои в България за престижа да се работи на такава позиция и да се ядат мухи, ако ще и да са Парижки!!!
38
10
 
3
 
! Отговори
az tam преди 9 години
35 евро са командировъчните за Париж, 12 лева май са за София. Да обядваш между острова и Нотр Дам е екстра за японски туристи. И други сме ходили там и то без никой да ни дава държавни пари, та си правиш сметката . Съвсем спокойно можеш да се наядеш и то добре за 15 евро, малко по-встрани в Латинския квартал примерно ( те там студентите и българчетата все са на 35 евро командировъчни като че). А който му е малко да не ходи. А не да врещи като се върне.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук не става дума само за пари.Опростявате думите на Георги Петров.Омаловажавате ги.Сблъскваме се с недостойни модели на институции,които се опитват да ни заблуждават, опитват се да се вмъкнат в културни модели,които не са им по мярка.Отправят ни полуистини или отявлени лъжи предназначени да ни държат в психическа и духовна зависимост.Казано по Ботевски"патриот е душа дава за наука и свободано не свойта душа брате ,а душата на народа"
36
2
 
10
 
! Отговори
qwer преди 9 години
35 евро въобще няма да стигнат в Париж за закуска обяд и вечеря, това е една от най-скъпите столици в света и да дадеш на хора които участват в представянето на Бг тези мизерни 35 евро е престъпление, тези участници с хора са също толкова важни колкото и Борисов например който предполагам не е на 35 евро и не се храни с повече храна от тях ! Аз имам тук приятел в Испания който на ден получава 60 евро командировъчни за храна, а е само един обикновен работник !!
35
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До блаАз съм сигурен че в Париж има места, накоито и 1000 евро няма да ти стигнат за вечеря, но това не означаав че командировъчните следва да са по 1000 евро
34
2
 
11
 
! Отговори
Счетоводител преди 9 години
До блаПич само че пропускаш факта, че въпросните 35 евро са т.н. дневни пари при командировка, освен тях в случай че ведомството не е осигурило хотел за тяхна сметка се полагат и по 130 евро "квартирни пари" или разходи за хотел по фактурирана стойност, и обикновенно при тия командировки се ползва хотел с настаняване HB/закуска и вечеря/ или FB/ закуска, оябд и вечеря/. Има си наредба за командировките в чужбина, никое ведомство, няма да изплати суми над посочените в наредабата
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA EDNA SELIANKA-BABICKATA S PANTOFI 1500 LV. I TO DA SI PREDSTAVIALA KNIGATA,T.E ZACASTNI NUGDI S DARGAVNI PARI,A ZA KLETITE HORA 35 EVRO.TOVA E GERB I SELSKIAT UPRAVITEL NA KULTURATA.
32
1
 
28
 
! Отговори
Niki преди 9 години
В тази държава ако си буден човек вместо да те стимулират гадовете те смачкват.На Бойко мутрата само манджата му е в пъти повече,като гледам как се е усвинил.
31
10
 
5
 
! Отговори
az tam преди 9 години
И какъв ГЕРБ, какъв Рашидов. При Станишев са били двойни командировъчните, като че ли. Вече това не е политика, до един управляващата прислойка действа като мафия в неин интерес. Отклоняване на вниманието - сега тия виновни, после пък троловете по другия плюят.
30
24
 
3
 
! Отговори
az tam преди 9 години
При условие, че пътните, нощувките и закуската са осигурени 35 евро е що годе прилична сума да обядваш и вечеряш. Че заплатите са обидно ниски е съвсем друга тема.
29
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има си наредба за командировките, там точно са си написани парите които се полагат при командировка, както и разходите, които се покриват /хотел, трнаспорт..../, и тия неща са му били написани преди това, още в заповедта за командировка, ако не са му изнасяли е можел да откаже командировката, невиждам за какво мрънка и плюе сега
28
1
 
28
 
! Отговори
славянин преди 9 години
Я някой от пишещите тук ГРОБ-арчета да ми каже имало ли е някога по-голям *** за министър на културата от сегашният примитив-потурнак с който те толкова се гордеят!?
27
1
 
25
 
! Отговори
славянин преди 9 години
Гарантирано от ГРОБ!
26
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
освен 35 евро със сигурност им е платен и хотела, а като знам какви са тарикати, със сигурност са ползавли хотел където в цената на нущувката е включена закуска и вечеря, така че да не се правят толкова на обидени
25
0
 
23
 
! Отговори
Каруцар преди 9 години
До АнонименТочно така, да назначат някой който нито псува, нито може да пее. Както обикновено. Само да може да краде и да мълчи, да краде и да мълчи, да краде и да мълчи.Сериозно. В трудовия договор на хориста е написано, че трябва да пее. Нищо не пише вярвам за Фейсбук. Има държавни длъжности в САЩ, при които има условия за поведение в социалните мрежи. Това са длъжности от значение за отбраната и сигурността. Питам - Защо Рашид се прави на полицай в Бг и защо нарушава трудовото право?
24
1
 
24
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Явно повечето не разбират проблема, законът е спазен, но проблемът е екзистенциален. Хористът не е *** да ходи на аванта до Париж, той ще изнася концерт. Ощетена е личността на човека, до кога ще разсъждавате за келепира. Бай *** в случая е друг!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обичам родината си България но съм горд че не давам нито една стотинка на държавата България-във феодално-комунистическа България нямам намерение да бъда благотворително дружество и да спонсорирам крадците по върховете на държавата...