Да се мразим неуморно, другари! Падението българско

Рашидов дава 50 лева от джоба си на обидения хорист да не пее
Обновена: 21 апр 2015 14:05 | 21 апр 2015 10:14, Камелия Цветанова
239
Да се мразим неуморно, другари! Падението българско
Снимка: Булфото, архив

Въпреки всички критики към организираната от Министерството на културата изложба на Тракийското златно съкровище в Лувъра и всички съпътстващи я прояви, Режди Рашидов не призна, че има провали.

В същото време, той разкритикува поведението на тенора Георги Петров, който беше отстранен от хора "Йоан Кукузел" след като коментира в социалните мрежи ниското заплащане, което той и колегите му получават за труда си.

Още по темата

"Няма друг народ, който сам да се плюе. Хорът не е държавен, аз съм ги помолил да дойдат в Париж, защото те са прекрасни певци и наистина съм отворил вратите на най- легендарния храм "Нотър Дам". Те вдигнаха 1200 човека на крака на бис, а сега излиза един тенор и оплюва цялата работа за 50 лева хонорар ли? Това ли е цената на българското достойнство?", заяви Рашидов по bTV тази сутрин.

Той увери, че певците са получили хонорар, колкото и той - 35 евро командировъчни.

"Ако иска да напусне хора и да отиде в хор "Гусла", никой не го кара да пее, аз поканих хор "Йоан Кукузел", не един тенор, от моя джоб ще му дам 50 лева и ако обича да не пее", добави министърът.

Според него падението е тотално, а макар и бедни, не трябва да бъдем лишени от гордост.

Рашидов изброи чуждите медиите, които са отразили изложбата в Лувъра, за да опровергае твърденията, че  само българските издания са й обърнали внимание.

"Ние се представихме като богове, като равни с равни", подчерта Рашидов, според когото дошлите в Париж са "патриоти".

"Веднага потекоха покани, Кремълският музей ни покани. Божидар Димитров го изпратих да преговаря, преговорите вървят добре. Имаме покана от Турция, Мароко, British Museum", продължи министърът.

Той обаче има план – "тази изложби като се върне, да гостува в новия ни музей", а след това в Пловдив и Варна: "Българският народ да се зарадва на своя апогей".

Българските журналисти пък, които били командировани в Париж работили по темата още от 2012 г.

"Поканих великолепни, добри български журналисти да отразят успеха на България", подчерта културният министър.

По думите му става дума за 8 журналисти и двама оператори, като те били поканени от първия ден, в който подписал договора за изложбата през 2012 г. Други не са били поканени, защото трябвали повече средства.

"Нямам други пари, нямам европейски пари за суджуци и луканки", подчерта Рашидов.

Той защити и представянето на книгата на журналиста от в. "Преса" Валерия Велева в Париж като част от съпътстващите прояви на изложбата в Лувъра.

"Искате да убием Валерия Велева за това, че пише книги? Тя дойде и я представи по прекрасен начин, какво й е на жената, написала си е книгата, огромен беше интересът към нея", отсече Рашидов.

Той разясни, че издателство "Захарий Стоянов" е трябвало да представи своята най-нова книга и тя за щастие или нещастие била именно на така или иначе акредитираната журналистка.

"Закарахме прекрасни български писатели. Този път закарахме феминистките, жените писателки", разказа той и изреди Милена Фучеджиева, Леа Коен, Амелия Личева, Виктория Христова.

Според Рашидов в основаната на целия скандал били четирима души. "Имаше един писател Васил Цонев Дон Базилио му викаха, той ходеше с едно колело от клуб на клуб и винаги повтаряше: "Да се мразим неуморно, другари!". Такъв народ сме, завистта няма почивен ден, къде има друг народ такъв да си плюе достойнствата и себе си", настоя министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
7
 
4
 
! Отговори
ВИНКЕЛО преди 8 години
Баси турската пияница долна !
170
2
 
8
 
! Отговори
Селяк преди 8 години
На запад на музиканта щяха да му дадат 200 евро на ден (за 2 дена) за изявата - но хотела, самолета и останалите ще си ги плаща сам.
169
5
 
7
 
! Отговори
Селяк преди 8 години
Комунизма си отиде, но в главите на хората има много спомени и когато им стане необходимо започват да плачат. Явно Рашидов не е от най-политичните и си е изпуснал нервите. Но музиканта определено е прекалил - точно като магарето на сватбата. Хорът оа получил мъзможнаст за изява. 35 евро на ден не са много, но така е с музикантите по-цял свят. Ако не можеш да привлечеш публика не ти плащат - няма звезди, майстори и прочие. Ако идва много публига ще има и пара, ако и да пееш по-фалшиво от Мадона.
168
1
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонименс 35 евро на ден човек може само да си купи студени сандвичи от хранителните магазини в центъра на Париж---------------Напротив, и с 35 евро може да се отиде на ресторант. Е, не може да се ходи на ресторант три пъти на ден, но това е положението. От целия хор само един тенор да се е намери да се праи на интересен и това стана национален проблем. Той ся се псува, че не е пял в Нотр Дам дьо Пари ама кел файда. След дъш качулка. Как може всички останали да
167
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рашидов = посредствен скулптур = нулев политик и скромно ерудиран *** = бойколизец
166
9
 
4
 
! Отговори
koko преди 8 години
Negramotnika Rashidov se izkazva po nachina po koito govori negramotnika ot Bankia.
165
8
 
12
 
! Отговори
Гневна преди 8 години
Безобразно изказване на компрометирания човек Рашидов! Командировъчните, пътните и хотелът не са заплата, а дори в Библията е казано: "Работникът заслужава заплатата си." Явно герберистите и поддръжниците им смятат, че щом транспортират и осигурят преспиване робите трябва да работят безплатно!
164
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истината е че с 35 евро на ден човек може само да си купи студени сандвичи от хранителните магазини в центъра на Париж. Стават, с хубав френски хляб са, но на ресторант не може да се отиде. Символични пари са за Европа, но ако това е закона значи е за всички. Не разбирам защо им трябват 8 журналисти обаче! Дано са завели поне един научен експерт с тях та да се отсрамят с някоя реч.
163
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рашидов сведе културата до улично ниво и чалга в поведението на културните дейци.
162
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимно 209ти със сигурност си
161
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Давам му 20 лева на Веждито да се скрие някъде да не му гледам небръснатата талибанска физиономия и още 10 лева да не ни обяснява неща който не разбира
160
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше един виц:"Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра".
159
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Падението е че този Мултаков ни е министър на културата, срамувам се, срамувам се, срамувам се!!!
158
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не сте разбрали, Веждито е голям ***!!!!!
157
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 192; LILYANA
156
23
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е Рашидов !~"Не народ сме, а ***"...... За съжаление !
155
4
 
8
 
! Отговори
цветанка василева преди 8 години
До До 195 рева за пари, че и съм самоубийство плаши. нещо слаба памет имаш ;)
154
3
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 8 години
Точно така ***, това е цената или плащаш или не, приказки за реклама и т.н са вятър и мъгла
153
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
истина е,простаци сме си
152
6
 
13
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
До 195Така ли ти големи българино, КАКВО си направил ти за родината си, като толкова я обичаш?????