Близо 50% от ромчетата не стъпват в училище

Държавата харчи по 7 млн., но те не отиват за подготовка за школото
59
Близо 50% от ромчетата не стъпват в училище
Снимка: Архив Reuters

Близо 50% от ромските деца не посещават училище и са изключени от общественото развитие, от социалната среда и от пазара на труда.

28 процента от тях не посещават изобщо училище, а останалите 21,5% са учили до четвърти, пети или до седми клас и са напуснали училище, преди да завършат основното си образование, съобщи пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева на конференцията "Интеркултурното образование".

Такева подчерта, че социалните помощи не трябва да се дават на родители, чиито деца не ходят на училище.

Сега по закон, ако ученик има пет неизвинени отсъствия, родителите не получават детските надбавки за него.

"Има случаи обаче, при които родители изнудват директорите на училища и им казват, че ако не им дадат бележка, няма да изпращат детето на училище или ще го преместят в друго училище", коментира Такева, цитирана от БТА.

Според нея всяка година държавата отпуска безотчетни пари в размер на 7 милиона лева на 568 социалнослаби семейства, обикновено ромски, като им се дават по 450 лева, за да подготвят детето си за училище.

"Тези пари се харчат за нещо друго, но не и за подготовката на детето. То влиза на 15 септември в училище и излиза на 28 септември от него, и не се връща в училище, защото се оправдават, че вече са му скъсани обувките, няма дрехи и учебни помагала", коментира Янка Такева.

Тя смята, че е необходимо задължителното посещение в детската градина да е от четири години и че парламентът трябва да реши това чрез законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Председателят на СБУ каза, че у нас има около 2500 деца на бежанци, получили постоянен статут, като от тях в училище са обхванати само около 180 деца.

В училище имаме готови разработени системи за изучаване на българския език, за да се интегрират тези деца в образователната ни система, посочи Такева.

Тя заяви също, че учителите, работещи в мултикултурна среда, трябва да получават допълнително възнаграждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради издръжката на ромове българите ща забравят за пенсии ако ще и 40-50 години стаж да имат ......Нещо което политиците премълчават!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещето на България...
18
1
 
2
 
! Отговори
Хлъц преди 8 години
Остава и 50% от ракийките да не стъпват в училище...
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като не искат да се интегрират , тогава в лагери с огради , както евреите са направили в Израел
16
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-богати в света са футболисти, мафиоти, наркоброкери, певици и звезди от Плейбой, които даже не са завършили основно камо ли средно и висше. Български висшисти мият тоалетни в Лондон и Брюксел.
15
0
 
25
 
! Отговори
До коментар 19 преди 8 години
Ами ако си по млад може и да не помниш. Всички ромчеета бяха длъжни да ходят на училище. Ако не ходеха даскалите ходеха да ги търсят по къщите. Всички ходеха в казарма в трудови войски където научаваха по някой занаят. Както всички останали и те не можеха да имат нетрудови доходи, затова всички ги набутваха на някаква работа. Селското стопанство разчиташе основно на тях. И за най дребната кражба вица за днешната и снощната милиция ставаше реалност
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те са бъдещето на България,бъдещето е Бангладеш.
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Държавата харчи по 7 млн., но те не отиват за подготовка за школото"И по 700 милиона да харчи, все тая. А обикновените българчета - те някак ще се оправят, нали...
12
1
 
40
 
! Отговори
men преди 8 години
И да стъпват файда немя. В класа на дъщеря ми има едно ромче, първи клас, което по абсолютно никакъв начин не може да го накараш да бъде ученик. Пречи на 19 българчета да учат, но не могат и да го изгонят. Това е толерантността ни, която ще ни погуби като нация.
11
7
 
5
 
! Отговори
сб преди 8 години
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ 13,Точно държавата /демократичната/ е виновна за изхвърлянето им от обществения живот. ТЯ ги лиши от, макар и мизерните им работни места. И не смей да ме обвиняваш в комунизъм! Баща ми пострада от комунизма, защото се подигра на култа към личността на Живков, а личността е отсъствала! Аз сам съм събирал децата от *** махала,за да ги заведа на училище.Една част от тях бягаха веднага след като си получеха закуската в 10. 00.ч. "Политиците" им мътят главите!
10
1
 
16
 
! Отговори
Само още пари от нас преди 8 години
1. Задължително детски градини, в които да идват още на 4 г., но те са социално слаби и не могат да плащат такси, пак ние ще плащаме за тях, а те ще намират претекст да не пращат децата си - напр., защото ги мързи да станат рано и да ги доведат. Или ще ги довеждат към 11ч. и у останалите деца ще се създава впечатление, че за този етнос правилата не важат! Освен това, ще искат още пари, за да подготвят децата си за детска градина2. Да интегрираме децата на бежанците? Ама нали те са тук временно
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За това не съм виновен аз, обществото или държавата, а родителите им и техния манталитет. Сами се изключват от обществото и после реват, че нямало работа, нямало пари.
8
1
 
7
 
! Отговори
Катя преди 8 години
Мисля, че тук има грешка. Няма система разработена и одобрена от МОН за обучение по български език за деца, чиито матерен език е различен от българския. Тези деца биват записвани в 1 клас също както децата с български майчин език. Има огромна разлика да започн учиш матерния си език - четене и писане на 7 години и да учиш чужд език. За тези деца българският език в читанките е също толкова чужд език колкото, ако сега си заведа 7 годишното дете в руско училище и поче да учи да чете на руски
7
2
 
40
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Без средно образование не трябва да гласуват.
6
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лица без основно образование трябва да нямат право да гласуват
5
1
 
31
 
! Отговори
12 преди 8 години
Навремето насила ги караха да завършат поне 8-10 клас. Не че от тези дето са ги завършили знаеха нещо, но поне можеха да си напишат името. И тогава учебниците бяха безплатни, но по-лесно беше да отидат в "Чистотата" и да му не мислят много-много.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е снимката говори сама по себе си - за каква интеграция става дума.
3
2
 
20
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
Ястребите какво ще кажат по въпроса?
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сори, в този сайт има цензура. Не може така да се трие.
1
45
 
6
 
! Отговори
Л. М. преди 8 години
Статията е дискриминираща и расистка.