"Тройката от Крайова" - България, Румъния, Сърбия

София и Букурещ подкрепиха Белград за Евросъюза
35
"Тройката от Крайова" - България, Румъния, Сърбия
Снимка: Правителствена пресслужба

България, Румъния и Сърбия се договориха да координират общи политически действия във формат под името "Тройката от Крайова" по подобие на Вишеградската четворка.

"България, Румъния и Сърбия имаме редкия шанс заедно да отстояваме интереса си и да направим проектите, които са добри както за нас, така и за цяла Европа", заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си в Крайова с премиерите на Сърбия Александър Вучич и на Румъния Виктор Понта.

Тримата премиери обсъдиха създаването на инфраструктурен регионален пръстен, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Мечтата ми е да видя магистрала Букурещ – София – Белград", отбеляза българският премиер Борисов след разговора.

Той е получил уверение от сръбския си колега, че през 2016 г. частта от Белград ще бъде завършена. Същевременно в България активно се работи по АМ "Хемус". "С Виктор Понта разгледахме възможността да затворим кръга Букурещ – Русе – София – Белград", заяви Борисов и добави, че от друга страна се работи по магистралите "Струма" и "Марица". Паралелно се правят и скоростните жп линии.

"Подкрепяме Сърбия за ЕС, с Румъния сме готови всячески да помагаме", подчерта министър-председателят Борисов. "Войната назад, мирът – напред. Да градим, да инвестираме в енергийната ефективност, в сградния фонд. Кметове и премиери да работят заедно, за да подготвяме градовете си за културни столици, за столици на спорта", посочи българският премиер.

"Румъния, България и Сърбия са приятели и имат общи цели и проекти. Заедно можем да бъдем много по-силни, можем да осигурим на нашите страни и народи по-добър живот и по-сигурно бъдеще", каза от своя страна румънският премиер Виктор Понта. По думите му, членството на Румъния и България в ЕС е най-важното решение, което двете страни са взели.

"Принадлежността към ЕС със сигурност не е лесна, но е най-доброто политическо решение за България и Румъния. В интерес на двете страни е Сърбия възможно най-скоро да започне преговорите, да ги завърши и да бъде заедно с нас в европейското семейство", добави Понта.

Той изтъкна значението на общите проекти – както по отношение на транспорта, така и за енергийна инфраструктура. "Енергетиката всъщност е най-важното средство за развитие. България, Сърбия и Румъния трябва да ускорят проектите в областта на енергетиката, които да ни позволят да бъдем свързани, да имаме достъп до европейския и до световния пазар и да дадем на икономиката на трите страни сигурна енергия на конкурентоспособни цени", заяви румънският министър-председател.

Виктор Понта подчерта, че България, Сърбия и Румъния трябва да бъдат координирани и по-единни във всички постъпки, които правят в европейски план. Като успешен пример Понта посочи Вишеградската четворка. По думите му, трите страни могат по този модел да си сътрудничат като "Група от Крайова".

"Отворени сме към съседите от региона. Считам Борисов и Вучич за мои приятели, ние сме прагматични хора, които искат и могат да взимат важни решения за доброто на нашите страни", добави Понта.

Сръбският премиер Александър Вучич благодари на премиерите Борисов и Понта за организирането на срещата и за заявената подкрепа по пътя на Сърбия към ЕС. "До края на 2016 г. ще бъде приключена магистралата през Белград-Ниш-Пирот-Димитровград до границата с България", потвърди Вучич и изрази очакване през следващата година да започне и работата по магистралата, свързваща Белград и Тимишоара.

"Смятам, че заедно можем да направим много по отношение на инфраструктурата", каза премиерът на Сърбия. "От името на правителството на Сърбия с въодушевление приемам идеята за групата от Крайова. Мисля, че трите ни страни, както Вишеградската група, могат по един изключителен начин да защитят интересите си и да постигнем най-много заедно", добави Вучич.

"Днешната среща не е насочена срещу трети страни. Искаме да имаме положителния опит на Вишеградската четворка и освен това нещата, които предлагаме, са в интерес на нашите народи", коментира министър-председателят Борисов в отговор на журналистически въпрос. Той беше категоричен, че принадлежността към различни европейски политически семейства не пречи да се изграждат прагматични отношения.

"Ние сме демократични страни. Като премиери правим най-доброто за нашите страни", потвърди и премиерът Виктор Понта. Според него, само заедно България и Румъния могат да влязат в Шенген и да премахнат Механизма за сътрудничество и оценка.

На въпрос относно "Южен поток", министър-председателят Борисов подчерта, че ЕС е категоричен в това отношение – без да се изпълняват елементите на Третия енергиен пакет, никоя държава-членка от ЕС не може да си позволи строителството на газопровод. „Нищо против нямаме Русия, нищо против нямаме проекта, изискването е едно – спазване на указанията от Брюксел. Убеден съм, че всяка държава от ЕС ще бъде принудена да спазва Третия енергиен пакет.

"Да си член на ЕС не е само привилегия, не е само да ползваш еврофондове, но и дисциплина, да спазваш правилата", каза Борисов. По думите му, проектът "Набуко" не пречи на "Южен поток", а южният газов коридор е естественото място, от където да дойде азербайджанският газ. Българският премиер обърна внимание на вертикалния газов коридор, който свързва България, Румъния и Гърция. Подчерта, че се работи активно по интерконекторите. "Продължаваме да държим на газов хъб край Варна", добави Борисов.

"Политически изострената обстановка от санкции и контрасанкции влияе на трезвото взимане на решения. Оптимист съм, че след като се решат по дипломатически път проблемите и Минското споразумение се спазва стриктно от всички страни, ще имаме по-конкретни разговори. Ако някой си мисли, че ще прескочи европейските правила, отсега мога да кажа на всеки – Брюксел е изключително стриктен по тази тема и няма да му се получи. Съветвам всички да бъдем умерени, прагматични и да се водим от разума", каза министър-председателят Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хора които убиват безпричинно немат место в ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ по принцип и България не би требвало да е в EU заради Възродителен Процес явно Брюксел нищо не знае но не е късно да узнае
23
1
 
4
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Сърбите с Български лични карти в Германия без да са били някога в България , мисля че е достатъчно за да не са в EU
22
1
 
4
 
! Отговори
ТИКВЕГЕРБЕР преди 8 години
КАТО КАКЪВ Е В ТРОЙКАТА НАШЕНКИЯ! ЗНАЕ ЛИ КАКВО ПОДПИСВА , ИЛИ ЗА ПРЕД КАМЕРИТЕ НЕЩО СИ ПИШЕ ТАМ - ЗА ЦИРК ДА СТАВА! НИКОЙ НЕ ГО БРОЙ, АМА ТО СЕ НАТИСКА ДА ГО ПОТУПАТ ПО ТИКАВАТА И ПО НАДОЛУ! СРАМ!
21
2
 
3
 
! Отговори
а/п преди 8 години
боко, в тройката стой по средата, хем пецкаш, хемт е пецкат, голяма яекулация се получава
20
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 години
А нещо във връзка с правата на българското население в Западните покрайнини, като замяна за подкрепата???? Български политици.....не България да е добре, а другите. Българите в Македония,Сърбия,Румъния,Гърция,Молдова,Украйна, ви чакат от десетки години да им обърнете малко внимание....Нихилистите са на мода. И покрай темата за геноцида на арменците, можеше да се повдигне такава за геноцида върху българите(много повече от 1.5млн.за 500г.). Бог да пази България от делата на "българските" политици
19
2
 
5
 
! Отговори
EVROPOL преди 8 години
Германия пренаситена с Сръбски-Криминалитет до гушата , ако Сърбия влезе в EU Престъпността ще се увеличи 5-пъти
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как точно стигнаха до Крайова,като от Монтана до Видин вече почти няма път.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов вкара България като съочастник на Сръбските-касапи убийци
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбия ще влезе в ЕС когато цъфнат на Путин налъмите...
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Касапи в Евросъюза , не благодаря
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбия няма место в EU
13
15
 
4
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Убийци Терористи и Престъпници НИКОГА в Европейския Съюз
12
7
 
5
 
! Отговори
E..m ti EU! преди 8 години
Сърбите хитри бре!!! Ама искат и х..я до края и душата в рая... АМА НЕТ!!! сърбите са с Русия и в ес няма да влязат.... После нато които преди 15 години им хвърлиха 300 т обеднен уран... ...... как ще влязат...
11
14
 
7
 
! Отговори
горко им преди 8 години
Горко им на Румъния и на Сърбия, с такъв "съюзник" като България!
10
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашият колко по- остарява толкова по-побъркан става. Отървахме се от Бай Тошо преди 25 години и....този ропон ни се натресе. Едно ми кажете да е направил за да е подобрил бизнес, стандарт, да не ни крадат с водата, тока, парното, горивата и лекарствата...едно поне? Няма ли Господ да си го дръпне да въздъхне народа.
9
6
 
6
 
! Отговори
Поп Андрей преди 8 години
"Вярвам в единний светлий КОМУНИЗЪМ и Балканска федерация"Христо Ботев, български революционер( роден на 6 януари 1848-а, Калофер; убит на 1 юни 1876, връх Вола)
8
7
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
na6iq premier ima vrazki sas srabskata mafia moje da uredi nqkva zdelka
7
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тикво, ти първо завърши Хемус и оправи ш*баните пътища и тогава си мечтай за магистрали до Белград!
6
8
 
8
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Мечтата ми е да прекарам магистрала до Марс и да прережа лентата за началото на колонизацията.
5
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То тоя оня ден пък обещаваше как щял да иска непреклонен пари за охраната на границата ни вчера, ама вчера май нищо не е искал, щот ония там решиха да увеличат тройно парите, ама само за на Италия и Франция морето.....