Колаж на седмицата

"Дует" Искров - Василев и лъч надежда за щангите ни...
25 апр 2015 10:36, Екип на Dnes.bg
1
Колаж на седмицата
Снимка: Dnes.bg

През седмицата депутатите се върнаха на банките след двуседмична великденска ваканция. Мястото си в Народното събрание зае и големият актьор Стефан Данаилов, който беше в дълъг отпуск по болест.

Началото на новия политически сезон започна с обещания за промени в Конституцията и нови сблъсъци между ДПС и националистите на тема „майчин език“.

В истинската „ябълка на раздора“ обаче се превърна темата за признаване на геноцида над арменците.

Управляващите опитаха да избягат от темата с процедурни хватки и да изключат подобна точка от дневния ред на парламента. След натиск от националистите и совалки с премиера Народното събрание все пак призна „изтреблението“ на арменците.

В кулоарите на парламента пък стана ясно, че управляващите се готвят за консултации за промените в Конституцията. ГЕРБ раздаде идеите си на партньорите си. РБ обаче дадоха да се разбере, че не са съгласни и ще излязат със свои.

Над 800 души загинаха при потъването на кораб, претъпкан с незаконни имигранти край бреговете на Либия в Средиземно море. Оцеляха едва 28 души. Лидерите на Европа бяха изправени пред възмущение след поредната трагедия с имигранти в морето. Спешно беше свикан Европейски съвет. Беше решено три пъти да бъде увеличен бюджетът за морската операция „Тритон“ в Средиземно море – на 120 млн. евро. Ще бъдат проучени начините за издирване и унищожаване на плавателните съдове на трафиканти на хора. ЕС възнамерява също да опрости процеса за предоставяне на визи и убежище и за връщане на онези, които са получили отказ за убежище.

Преди заседанието премиерът Бойко Борисов коментира, че има „огромен политически проблем". Там, където мина Арабската пролет, разсипаха държавите - какво е Либия, Ирак, Сирия, Тунис, ако щете Алжир - изключителен проблем. Там не се постигнаха трайни политически решения", каза той.

Премиерът сподели, че проблемите с бежанците на Италия са големи, но нашите са още по-големи. "Трябва днес да мислим как на нас да се помогне, че сме сами на най-голямата сухопътна граница", каза той и продължи: "В морето пак е кораб, в морската шир сателитите го засичат. Я да дойдат на тези стотици километри на нашата граница да видят как се пази зимно време. Загинаха ни полицаи, трошим техника, огромни пари даваме. Просто като държава от ЕС сме се борили да държим надеждна граница. След като има оплаквания от другите, ще се оплача днес и аз", добави той.

През седмицата стана ясен потресаващ случай – акушерка била бебе на 7 дни в столична частна болница, защото я дразнело с плача си. Близките й отказват да повярват и твърдят, че жената е изпуснала новороденото. Според разследващи Емилия Ковачева удряла детето с юмрук и шише. Бебето е в стабилно състояние и тепърва ще се установяват подробности около скандалния акт.

Седмицата изведнъж се „озвучи“ от интересен дует – видео, излъчено в „Господари на ефира“, показа как управителят на БНБ Иван Искров пее заедно с банкера Цветан Василев „Назад, назад, моме Калино“. В клипа двамата са в заведение по ризи, прегърнати и широко усмихнати.

От централната банка видяха в клипа „опити за натиск и отклоняване на общественото внимание“.  Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка", пише още в съобщението. Подробности около видеото – кога е било заснето и защо се появява сега, обаче не са ясни.

През изминалата седмица се появи и лъч надежда за българските щанги, след като преди месец 11 души от националния ни отбор бяха хванати с анаболния стероид станозолол. В понеделник спортният министър Красен Кралев обяви, че нашите щангисти са абсолютно невинни в случая. Изказването си той направи на база получените резултати от лабораторията в Хамбург "Еврофинс", която установи, че хранителната добавка на националния отбор по вдигане на тежести е замърсена на ниво производство.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) пък обявиха, че са започнали да унищожават вече блокираните количества от хранителната добавка "Трайбест". Всичко това дава надежда, че спортистите ни може да бъдат оневинени или поне да получат минимални наказания, които да им позволят да участват още на световното първенство в Хюстън през есента.

Сега предстои разглеждане на случая от компетентен орган на Международната федерация по вдигане на тежести и неговото решаване съгласно правилата и разпоредбите на Световния антидопингов кодекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно това че раково болните са оставени без лечение не е новина . Това че спряха лекарствата за част от диабетиците не е новина. Това вече си е ежедневие , но за сметка на това здравният министър е с висок рейтинг .Пък раково болните прав им път.Колкото по- малко толкова по-добре,явно такава е политиката на държавата.