Лудостта не идва за един миг, коментира Таня Андреева

Бившият здравен министър критикува действията на министър Москов
Обновена: 25 апр 2015 11:25 | 25 апр 2015 10:53, Елка Василева
88
Лудостта не идва за един миг, коментира Таня Андреева
Таня Андреева. Снимка: архив, Булфото

За да се стигне до там... за мен, лудостта не идва за един миг – човек в нормално психично състояние не може да извърши това. Така бившият здравен министър и дългогодишен акушер-гинеколог д-р Таня Андреева коментира пред bTV случая с пребитото в „Софиямед” бебе.

Тя призна, че в 15-годишната си практика не е виждала такъв случай: „Това деяние не е просто агресия, не е просто чудовищно, никой човешки мозък не може да си позволи да мисли това”.

Андреева посочи, че черепната кутия на новородените е с много слаба структура и може много лесно да се стигне до нараняване на мозъка, където има много нервни центрове. „Никой не би могъл да каже какви биха били и дали ще има усложнения”, подчерта тя.

Още по темата

Междувременно стана ясно, че състоянието на битото от акушерка бебе е стабилно и сега основната цел на медиците е да предотвратят всякакви по-късни усложнения. Говорителят на болница „Токуда” Боряна Маринкова подчерта, че не може да се правят прогнози кога детето ще бъде изписано. „Родителите са малко по-спокойни и търсят разбиране от страна на медиите; призивът, с който се обръщат за разбиране и толерантност е, че най-важното е детето да се оправи, другите неща са на втори план”, каза тя.

Таня Андреева каза още, че „лекарската професия е много отговорна, с много стрес, изисква се устойчива нервна система и бързо приключване, особено при спешни случаи”.

По думите й практиката акушерки да работят на по две смени е масова в страната, защото медицинските специалисти имат ниски заплати.

На въпрос какво се е променило в здравеопазването от времето на кабинета „Орешарски” до днес, Андреева отговори категорично: „Качествена промяна няма и няма да има”, докато не се изпълнят някои условия, сред които е здравният министър да се ползва с реална политическа подкрепа.

Андреева преди дни е провела разговори с други бивши министри на здравеопазването заради притеснения, че се бърза със законови промени в сектора, които не са с ясно изчислени резултати и рискове.

Според нея трябва да се работи за качествена медицинска грижа и след това да се мисли за финансирането й. „Всички промени, които до този момент се предлагат, са в посока да бъде удържан бюджетът на НЗОК, за да няма нова актуализация”, заяви ексминистърът и допълни, че касата ще излиза „на червено”, докато не се направи анализ за необходимите ресурси за лечението на всяко заболяване и докато не се въведе по-ефективен контрол.

Д-р Таня Андреева беше категорична, че проблемите се прехвърлят „от болната глава на здравата” с въвеждането на листи на чакащите пациенти и регламентиране на доплащането, като това би довело до обтягане на отношенията с лекарите.

Бившият министър прогнозира 3 резултата от финансовата стагнация без промени в системата – фалити на лечебни заведения, затрудняване на достъпа до оцелелите от тях и в крайна сметка, влошаване на здравословното състояние на хората.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лудостта на народа се дължи на законите и реформите на политиците.За да се излекува трябва се противопостави на корумпираните фиданки от народното събрание и властта
44
0
 
6
 
! Отговори
Koko преди 8 години
До сега се въздържах от коментар ама ся ша ви светнаИ двете ми деца са родени в мое присъствие. За 2-3 дневен престой в болницата новородените не са се откъсвали от погледа ни. Дори когато идват да ги взимат за 10 мин преглед първо питат имаме ли против и след това присъствието на единия родител е задължително. И това е в страната на краварите
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е полудяването и преуморта са навсякъде в страната.Никъде не се спазва написания кодекс на труда ,но иначе инспекторите проверяват само че питам точно какво проверяват. известно е че лич. л-ри трябва да са на телефон и работа по 24часа в денонощието 365дни в годината ,те нямат отпуска.други пък си ползват отпуската за да отидат да рабботят на по-платено място напр 1 месец тук един месец чужбина и т.н различни отрасли и частни цехове също нямат отпуска ,истискват им и душите и какво става
42
0
 
6
 
! Отговори
отговор преди 8 години
Така е подлудяването на това съсловие отне много години на управниците.За какво си мислите че властимащите са си нагласили правителствена болница.Там е лукс,спокоен персонал финансира се от МС.Воъбще остров на спокойствие.Останалите духаме супата.Случаят е много показателен затова как работи изнервеният,притиснат до стената нископлатен българин.Е управниците положиха многогодишни усилия и резултатите са налице!
41
0
 
7
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Ти плащаш 1000 на болницата.От тях акушерката получава 1.Останалите 999 отиват при собственика за да си купи Порше Кайен.Е кажи защо очакваш добро обслужване?Лекар дори през нощта няма."Икономисали" са го.Ако плащаха добре на персонала акушерката не би работела на 2 договора.
40
0
 
5
 
! Отговори
пешо преди 8 години
Смърт за всички капиталисти и експлоататори.
39
11
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
До другарката АндрееваМосков е *** ***, като всички от РБ!
38
9
 
6
 
! Отговори
5*5*5*5 преди 8 години
Какъвто Министъра от ГЕРБ такива и служителите в болницата
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И са кво, тоя *** ще го освидетлстват като невменяем и ще му се размине ли????????Акушерката на бесилито.
36
2
 
18
 
! Отговори
Румен Бл. преди 8 години
Тя и тази хубавица е малко лудичка,дори не много малко, вижте й злобното погледче и си спомнете какви идиотии вършеше като министърка.
35
0
 
7
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 8 години
Петя, и ти ли биеш децата?!
34
0
 
5
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Да се закрият, бе! Това не е ваш проблем. Нали така?
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми ако раждаме по държавни клиник, частните ще се закрият щото щеостнат без пациенти.
32
4
 
9
 
! Отговори
Петя преди 8 години
А какво да кажем за културата и възпитанието на днешната богата ***? Забогатяла на гърба на някой беден *** и искаща най-доброто за себе си!!!
31
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази акушерка сигурно е имала отношения с бащата. Защо не се е нахвърляла на други деца?
30
8
 
7
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Ми хубаво!Не раждайте по частни клиники!Раждайте си в държавни такива, приемете грижите на персонала и не изисквайте!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Петя, ако не ставаш за тази работа - предложения за продавачки и чистачки бол!Не може да се оправдава пребиването с юмруци на бебе!
28
12
 
8
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Санитарка съм в родилен дом и се плаща доста. Искам да кажа, че родилките, които идват при нас са от "кон нагоре". С огромно самочувствие. Персонала е винаги преуморен. Не стигат ежедневните грижи, които се извършват по правило, но има и родилки, които беснеят и се карат, защо детето им плаче.Аз съм свидетел, че децата се мият, преобличат и хранят почасово и всичко е в реда на нещата. Но родилка, която е броила 3 К. иска всичко да се върти около нея и капризите и. За една смяна вика по 20 пъти!
27
3
 
25
 
! Отговори
Естет преди 8 години
Не ме интересува каква заплата е вземала акушерката, каква "временна лудост" е отключила и колко тежък живот е имала!Интересува ме дали ще получи нормално наказание или след 3-4 години ще налага с юмруци по главата някое друго бебе!
26
1
 
17
 
! Отговори
Диана преди 8 години
Моля ви, не го обръщайте на политика. Проблема е много сериозен. Гледах записите и това не е никаква временна лудост,това си е маниер на работа. Тази акушерка със сигурност го е правила много пъти преди,когато някое бебе е плачело, но до момента някак се е измъквала или просто сега е прекалила. Затова е толкова уверена. Съветвам всички родили наскоро в тази болница да си поискат записите от камерите за всеки един ден престой. Травми на такава възраст може да доведат до големи проблеми в бъдеще.