30% от мед. сестри с професионално изпепеляване

Акушерките са се превърнали в писари, заяви д-р Константинов
Обновена: 27 апр 2015 11:26 | 27 апр 2015 11:06,
31
30% от мед. сестри с професионално изпепеляване
Д-р Стефан Константинов. Снимка: Булфото, архив

30% от медицинските сестри у нас страдат от т. нар. burnout – синдрома на професионалното изпепеляване. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов, цитирайки проучване, в ефира на Нова телевизия.

"Оказва се, че продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие”, обобщи Константинов.

Още по темата
По думите му статистиката у нас показва, че броят на акушерките се стопява катастрофално. Ако през 1980 г. в страната са работили 7897 акушерки, то към 2013 г. те вече са едва 3276.

В случая с битото бебе в болница "Софиямед“ акушерката Емилия Ковачева е работила повече от регламентираното. “24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява” каза още той Константинов.

"Голяма част от акушерките са превърнати в писари, които пишат документацията на НЗОК. Аз като лекар, колкото и да съм натоварен, когато се роди едно дете, това ми дава някакъв емоционален заряд, докато много от акушерките дори и това не могат да изпитат. Ниски са им заплатите, условията на работа не винаги са добри, взимат продължителни смени, това хронично ги изтощава”, заяви д-р Константинов.

"В определени моменти и аз съм се хващал, че не се държа достатъчно приятелски с пациентите поради някаква причина”, призна още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOGATO SME UMORENI UBIISTVENNO.... PRIPADAME, UMIRAME ILI OTKAZVAME DEGURSTVA A NE UBIVAME BEBETA ! ZASRAMETE SE BE, KAKVI GI DRANKATE?
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Акушерката ще влезе в затвора. Може да я пребиете, убиете. както си решите. Виновна е за случилото се. Кой ще гарантира, че няма да се повтори случката. Наказанието не. Къде са причините за случката никой не коментира. Работила е на трудов и граждански договор, бог знае колко часа дневно. И какво заплащане получава за положеният труд ???? Както многото от работещите Българи. Някаква мизерна заплата с която не може да си покрие режийните на семейството камо ли нещо допълнително. Пълна мизерия.
17
6
 
4
 
! Отговори
до бг преди 8 години
"Вижда се ясно как пребива човешко бебе"...А ако беше пребила марсианско бебе?
16
2
 
11
 
! Отговори
bg преди 8 години
Аз не виждам защо всичко живо се мъчи да оправдае акушерката. Вижда се ясно как пребива човешко бебе, мама му стара, ако ще 168 часа да е бачкала без почивка, без вода и храна, пак нищо не и дава право и не оправдава действието и. Ако психарите преценят че е изкукала - усмирителна риза и в Курило, ако решат че е вменяема - поне 20 години зад решетките. Т'ва е.
15
9
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Това е пазарна икономика и демокрация - най-справедливото държавно устройство и най-голямото постижение на човечеството. Пазара регулура всичко - щом са им малки заплатите на акушерките значи не произвеждат важен продукт който се търси на пазарат и си заслужават ниските заплати. Трябва да се ориентират към продукт в който инвеститорите са гогови да налеят пари, а потребителите са готови да го купят, и тогава ще имат високи заплати. Демокрацията е най-спреведливото държавно устройство
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разследване и ако трябва затваряне на Софиямед!В началото казаха, че акушерката е карала втора поредна смяна! Това е престъпно, да я глобяват, съдят и затварят тази болница, за да послужи за пример на останалите. А сега ще се опитат да стоварят цялата вина върху акушерката! Не ги е срам само точене на пари - веднъж от касата, веднъж от хората. А голяма част от тези хора са полагали Хипократова клетва! Изедници!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14otgovori.info/stres/burnout/
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Burnout се превежда като "прегаряне", а не като "изпепеляване". Явно и на преводачите мозъкът им се е изпепелил.
11
1
 
17
 
! Отговори
ДИДКА преди 8 години
СТРАДАТ ОТ МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ,ОТ ТОВА СТРАДАТ!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименburnout не е медицински терминДа, има и видеоигра такава, но е и термин.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
burnout не е медицински термин
8
3
 
9
 
! Отговори
88 преди 8 години
А колко получават на ръка при изписване на бебето!?Нека да се каже и това!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже и това доживяхме да чуем и още малко щеше да каже горката Емилия
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PR на болницата е дъщерята на Фандъкова . Затова никой не се интересува какво става в тази болница.Защо никой не проверява какви заплати взимат лекарите там. Как в болницата предпочитат да лекуват болестите по най-добре платените пътеки и че линейки точно тези болни им карат.
5
2
 
17
 
! Отговори
изроден със синдром преди 8 години
А ухиления на снимката , няма ли кой да го изпепели ?! Той има деен принос по създаването на условия за възникване и развитие на въпросния синдром при медиците !
4
1
 
30
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
12 часа работа на ден си е тотална лудост. Няма никакъв шанс човек да бъде съсредоточен повече от 6-7 часа на ден. А когато става въпрос за здравето ни, не трябва да се поемат излишни рискове.Лично аз не бих поверил здравето си на работник, които е физически и психически преуморен. Вие какво мислите по този въпрос?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
burnout - изпепеляванеуникален превод
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЕГА АКУШЕРКИТЕ СА ДВОЙНО ПО-МАЛКО, НО И РОДЕНИТЕ СЪЩОТАКА ЧЕ ПРОБЛЕМА Е САМО В ГЛАВАТА НА МИНИСТЪРАРЕШЕНИЕТО Е ПРОСТО - ДА ПАДНЕ ГЛАВАТА НА МИНИСТЪРА
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то цялото общество е изпепелено.