Багери на ВиК раздробиха античен зид в Пловдив

Дружеството отрича да има разрушения, общината спря изкопните дейности
27 апр 2015 08:39,
9
Багери на ВиК раздробиха античен зид в Пловдив
Снимка: Dnes.bg

Докато в Сирия „Ислямска държава” руши културни паметници, то в България си ги разрушават сами. Багери на ВиК раздробиха градежи от римско време в центъра на Пловдив. Дружеството разкопавало тротоара зад пловдивската община, за да прекара канализация на частен имот. Въпреки предупреждението на археолози, че ще увредят античните зидове, багерите са продължили да копаят.

Служителите на ВиК са имали заповед да свържат към канализационната мрежа къща в идеалния център на Пловдив. При изкопните работи багеристите разкриват антична стена и решават да я прокопаят.

„Някаква стена е разрушена, вероятно от римската епоха”, разказа пред Dnes.bg един от археолозите на терен.
Работниците на ВиК твърдят, че не виждат да са разрушили културно наследство.

„Няма никакви разрушения. И преди нас са копали, защото има обратна вода, която тече. Абсолютно нищо не сме развалили”, твърди работник на водния оператор.

Археолозите от Пловдив обаче са на друго мнение.

Това са изкопни дейности във връзка с прокарване на съоръжения на ВиК, при което не е осигурено наблюдение на археолог и се вижда в изкопа, че е нарушен античен зид. Става дума за това, че са нарушени културни пластове в терен в активния градски център в зоната на Античния Филипопол, където е наситено с археология и не е спазен законът на културното наследство”, съобщи Мая Мартинова, която е археолог към Археологически музей-Пловдив.

От ВиК-Пловдив не успяха да обяснят защо по време на изкопните работи не е присъствал археолог. "В понеделник по надлежния ред сме ги уведомили за това мероприятие, във вторник сме стартирали. След като археолозите имат претенции – спираме обекта”, заяви шефът на ВиК-Пловдив Спартак Николов.

От Община Пловдив издадоха официално заповед изкопните дейности в района да преустановени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Хайде сега няколко милиона глоба и 10 години на топло та да се научат следващите "шефове" и багеристи! А, не е предвидено в закона - ще се намери начин и по друг член. Ако има желание - ще има резултат. Поправка в закона може би е необходима щом са толкова смели.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази варварщина върху древната ни култура е присъща и на други градове.В Ст.Загора унищожиха базилика,улици,мозайки,водохранилище и много други паметници на културата в археологическия рецерват,обявен за такъв в Държ.вестник още през 1977 год,за да направят подземни гаражи на 7 етажни блокове,в нарушение на редица членове на ЗУТ и Наредба 7,за да угодят на строителни предприемачи.И това ако не е корупзия....Но никоъ не разследва.
7
3
 
7
 
! Отговори
злетаци преди 8 години
Като чета коментари се убеждавам все повече колко зле са част от българите. Как може да защитавате ВиК-то. Ще ви го кажа така вие сте срещу археолозите(хората които искат да си свършат работата както трябва) и защитавате глупаците от ВиК-то (хората които както винаги не си вършат работата както трябва и го карат ей така през пръсти само и само за да се свърши с работата по-бързо). Хора вие наистина сте зле !!!! Точно заради такива като вас никога няма да бъдем нормална страна !!!!!!!!!!!!!
6
11
 
7
 
! Отговори
Сократис преди 8 години
"Ислямска държава" руши показно вече открити и изложени статуи и други паметници а ВИК прави ремонт на водопроводи и канализации и багера като копае не знае какво има под земята...Да се прави сравнение между двата акта е некоректно и целта е да се предизвика поредния скандал умишлено създаден от "Медия" (нарочно в кавички) Какво предлага автора Илиян Велков-вместо с багер да се копае с лъжица и се внимава да не се разруши някой древен камък ли?
5
4
 
10
 
! Отговори
pininfarina преди 8 години
Всъчщност копачите са били доста по-нагли и са отказали да спрат копаенето, с което съвсем съзнателно и видно са унищожили стената. Мой приятел археологи ги е видял случайно и оттам е започнало да се разчува с извикване на колеги от музея и т.н. Иначе нямаше и да разберем как са я унищожили, щото така си улесняват работата - иначе трявба да чакат. Дай власт на общите работници и гледай как сами си затриваме историята, от която в други държави печелят милиарди, и то дори от по-малко камъни!
4
19
 
9
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
Въййй заради разрушяването на тази стена българия ще загуби милиони от туризъм , ами сега!!
3
1
 
13
 
! Отговори
SA преди 8 години
ТО ДА Е САМО В ПЛОВДИВ, МААТ С БАГЕРИТЕ НАВСЯКЪДЕ
2
21
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
драматизират, в старите градове е пълно с римски каманак и някаква стена не е чудо невиждано. ако бяха счупили статуя, щеше да е новина, но това тук е ставало безчет пъти
1
2
 
5
 
! Отговори
хм преди 8 години
ИД мейби!