България спуска една от новите "железни завеси" в Европа

Страната не може да се справи с бремето на бежанците, пише "Индипендънт"
27 апр 2015 17:15, Красимир Ангелов
99
България спуска една от новите "железни завеси" в Европа
Снимка: Impact Press Group

Новите железни завеси на Европа: заради страха от Путин, ислямистите и имиграцията, на Стария континент отново се изграждат стени". Под това заглавие британският в. "Индипендънт" помества статия за появата отново на "железни завеси" в съветски стил в цяла Източна Европа, както отбелязва вестникът от Украйна до Полша и България.

"Великата украинска стена", която Украйна започна да изгражда по границата си с Русия, не е от камъни или тухли, но е "приоритетна" по думите на украинския президент Петро Порошенко и целта й е проста: "Да държи Русия вън, а потенциални отцепници вътре", пише вестникът.

Полша обяви по-рано този месец, че има планове да укрепи границата си с руския анклав Калининград, като построи 6 наблюдателни кули – "решение, показателно за влошаващите се отношения между Русия и непосредствените й съседи от ЕС", пише "Индипендънт".

Още по темата
"Междувременно, по на юг, в България, се издига ограда с бодлива тел по протежение на границата й с Турция. Целта, според правителството в София, е да бъде спрян бежанският приток от Близкия изток и Африка и да бъде ограничен рискът от влизане на бунтовници от Сирия и Ирак", се казва в статията. "Работата по българската "стена" - изграждана с напълно различна цел - е още по-напреднала от украинската. Това е проект, също толкова амбициозен, колкото укрепването от САЩ на границата им с Мексико: свръхмодерна "интегрирана наблюдателна система", чрез която ще се осъществява плътно наблюдение по цялата българско-турска граница с помощта на ново подразделение от 1500 гранични полицаи", отбелязва вестникът.

Според "Индипендънт" укрепването на границата ще накара бежанците да избират по-опасни маршрути и мнозина предричат, че през идните месеци ще се увеличи броят на тези, които ще решат да бягат от Близкия изток по море, вместо по суша, а това крие заплахата от още трагедии като разиграващите се в италиански води.

"България заявява, че има основания да постъпва така. Гражданската война в Сирия и активизирането на радикалните групи в Ливан се отразиха зле на страната, която продължава да е една от най-бедните членки на ЕС. България не може да се справи с бремето на бежанците, което понася просто заради географското си положение и силно се противопоставя на директивата на ЕС, всички бежанци да остават в първата страна от съюза, в която влязат", пише "Индипендънт".

България има основания да защитава тази позиция, се казва още в статията и се посочва, че от началото на гражданската война в Сирия в България нелегално са влезли над 15 000 сирийски бежанци, а поне 4000 са в бежански центрове. Истинският брой обаче със сигурност е по-голям и едва ли е изненада, че България не желае да поема голяма част от бежанския наплив, който нейните съседи от ЕС не споделят", се посочва още в статията.

Британският вестник пише, че изграждането на ограда по границата е дало резултат - от началото на строежа й преди 16 месеца, тя е понижила броя на бежанците от около 100 души на ден до към 150 на седмица. Според вестника "по ирония на съдбата" точно когато България е започнала да получава значителна външна помощ за приема на бежанци, тя е решила да спре да ги пуска. Но това решение донякъде се дължи на вътрешнополитически причини, пише "Индипендънт".

В България бушуват антиимигрантски настроения, а организации като Хюман райтс уоч рутинно съобщават за случаи на лошо отношение към бежанци в страната. Това - в съчетание с опасенията, че сред преминаващите границата с Турция има джихадисти - е породила силна подкрепа в България за укрепване на границата", се отбелязва в статията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
rustam преди 8 години
Да си ги приемат в англия нали те бомбиха либия нас питаха ли ни?
60
0
 
1
 
! Отговори
buk преди 8 години
Колкото и да е зле материално човек , ако има дух - има хубав живот. А ако няма дух - и 3000, и 5000 и 50000 лева на месец пак не могат да компенсират тази липса. Напразни са опитите на слабите духом да се възстановят чрез по-големи приходи. Тръгнеш ли по пързалката да продаваш духа си за пари - продължаваш до бездната.
59
0
 
1
 
! Отговори
da преди 8 години
Ти си ренегат, който иска да разруши строеното с години. *** , баща ти, дядо ти не са били такива - едните са строили комуниза, другите са отхвърлили турската власт - а ти продажна душице искаш да ни омешаш с други бои. Ами омешвай се - но някъде другаде, защото този народ и тази култура трябва да остане. Така е писано и определено преди време - и това ще е пътят. Ти ако искаш слушай лъжите, че сме расисти, но нека си само ти и твоята клонка в еволюцията. И то някъде другаде си прави опити
58
2
 
0
 
! Отговори
cc преди 8 години
Аз съм категорично против изграждането на стената, защото искам да се променим етнически, демогравски,малко да ни се омешат гените. искам децата ми да живеят сред по-големи арабски и африкански общности.Напълно съм съгласен с организациите, защитаващи човешките права на нуждаещите се, срещу заплати от 3000-5000лв, финансирани от имащите нужда от евтина работна ръка, че ние сме главорези,че нямаме право да определяме кой да влиза в нашата държава, защото сме гадни расисти, низачитащи правата на
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗнаеш ли какво означаваше петолъчката - символ на комунистите ?
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot puyin ne me ztreh ,koito go strah da vidim kade shte biaga kato ima ograda .nito pak ot djihadisti.problema sa tia koito 26 god ni upravlivaha lagaha mamiha grabiha za tiah samo smart.
55
1
 
4
 
! Отговори
Ноа преди 8 години
До каймакамТея "балкански" имигранти са си от вашите- в кърджалийско е бол с такива. Нека идват, тук не трябват на никого-освен на Местан и свитата му може би.
54
2
 
5
 
! Отговори
Ястреб Паша преди 8 години
До Анонимен 63 Аз пък България много си я харесвам, но не мога да понасям такива празноглави българи-националисти като твое величество. Та какво ще ни посъветваш да правя аз и тези, дето мислят като мене?
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vaobche ne se chuvstvsme vinovni...estestveno che che si pazim granicite ni...kato si gi iskat da si gi vzemat
52
2
 
7
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
как е името на този великобритански журналист? нещо се съмнявам в него да има нещо английско. в ситито на лондон доста рядко могат да се срещнат туземни жители. повечето са пришълци от всички краища на света.( туземни в смисъл местни)
51
5
 
6
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Турция се грижи за 2 500 000 бежанци. После има още арменци африсанци руснаци .......и много други. Да ходят в Европа. Хем там и пари много и по е демократично. Оградата не е решение но дано да спре притока от балканските емигранти поне.
50
9
 
6
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Надяваме се оградата да работи двупосочно.И от БГ на не идват в Истанбул разни нам общаци . Писна ни от гладни ***.
49
2
 
30
 
! Отговори
Тухлата преди 8 години
Миналата седмица, в това сайтче много старателно, бяха публикували статия от сп. "Нюзуик" на абсолютно същата тематика- как оградата на границата с Турция била "новата Желязна завеса". Сега отново се опитват да ни вменяват вина и да ни мътят с главите със същите глупости. Добре е, че никой не им се връзва на корумпираната журналистика.
48
4
 
11
 
! Отговори
kardo-90 преди 8 години
След тази ограда най-сетне Кюрдите повече няма да идват , да дават по 5000 евро през Италия
47
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Доктор ХюСМЪРТ ЗА РУСОФОБИТЕ - ЗЛОТО НА ПЛАНЕТАТА! ВСЕКИ, КОИТО Е ЗА АМЕРИКА, ТРЯБВА ДА БЪДЕ УБИТ! ТОВА Е РЕШЕНИЕТО! АМЕРИКА СТОИ ЗАД ТЕРОРИСТИТЕ, АМЕРИКА НАПРАВИ ПРЕВРАТА В УКРАЙНА.
46
0
 
27
 
! Отговори
хищна газела преди 8 години
На нас войни не ни трябват. ЕС и "бежанците" ще ни видят сметката. като сложим също и нашите третодивизионни управници, направо да емигрираме на някой остров по средата на Тихия океан. Ще сме достатъчно далече от всякакви небивали абсурди.
45
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кой го казва ..и сега въвеждат ограничения за граждани на ЕС каквито са и те , а иначе много ларш ...И французите щяха да интегрират ромите , ама интеграцията им стигаше до там , че да им купуват самолетни билети за да ги изгонят.ЕС да приеме ясни правила , примерно 1% да увеличи населението си всяка страна от ЕС с бежанци...Тоест за България 7 мнл население - 70 хилядиВеликобритания 64 мнл , трябва да приемат 640 хиляди сирийци.... .....
44
0
 
47
 
! Отговори
розово балонче преди 8 години
Хубаво си имаше гранични войски ,ама тъпанарите ги премахнаха и сега чупят пръсти и се чудят как да се справят със ситуацията!
43
0
 
2
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
Е, какво ти щеш, това е "журналюги".
42
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм против тази бодлива тел по границата ни. Как ще се спасят бягащите от воина хора така?