Посрещаме Гергьовден без българско агнешко месо

Търсенето около 1 май и синият език опразват месарниците
27 апр 2015 07:00,
45
Посрещаме Гергьовден без българско агнешко месо
Снимка: архив, Булфото

Гергьовската трапеза може да остане без българско агнешко месо, предупреждава вестник "Монитор”. Причината – агнетата тази година са значително по-малко от преди.

Овцевъдите пък имали и много поръчки за дните около 1 май, което още повече щяло да намали предлагането на агнешко. Много от хората предпочитали да вземат живи животни направо от стопанствата, други пък предпочитали да им ги заколят на място, за да са сигурни, че месото за празника ще бъде прясно.

Цената за килограм живо тегло е около 6 лв. Животните до 30 кг. се продават за 5 лв./кг., а тези над 30 кг – по 4,5 лв./кг.

"Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език”, разказва пред всекидневника Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите.

"По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%”, допълва още той.

По думите на Колев най-губещи от ценообразуването на месото у нас са и потребители, и производители. При посредниците промени в печалбата нямало.

Оказва се все пак, че има и лъч надежда в перспектива: заради намалялото предлагане от Австралия европейските производители имат шанс. Това обаче ще означава и по-високи цени на месото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При Тато си имаше всичко необходимо и *** и *** и ярета,даже достъпен алкохол с който поливахме обилно. Е нямаше *** и киви или папая....ама какво да ти пука,като си седнал на софрата под асмата и 3 дни наливаш вино в буркана. Всъщност и днес има всичко,ама не можем да се разпашем толкова обилно. Сега трябва и да се работи.....
31
1
 
3
 
! Отговори
Джуркан боб преди 8 години
Преди 2 седмици, на Велик ден блажихте с агнешко. Сега за какво пак натискате?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това беше идеята, да отглеждаме и учим деца, които да им пращаме наготово. Кадърни и млади хора да бачкат за Тяхната икономика, а ние тука да вегетираме докато можем и да им купуваме отровните храни и трето качество стоки.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хе-ха! Сефте! То накрая и ние самите няма да останем. Колко ли българи сме изобщо останали тук, интересно?!
28
0
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Не ти е вярна информацията. Подвели са те. Само последната ти точка е вярна, защото не бяха официални празници.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До citizenИнтернет нямаше но имаше абсолютно безплатен агитпунк, където червени *** претворяваха решенията на Партията.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е да се направи едно съвещание на ЦК на ГЕРБ и да се вземат мерки за преодоляване на изоставането, отстраняване на допуснатите слабости и задоволяване потребностите на населението от агнешко месо. Да се закупи и внесе агнешко от велика америка и да се въведе купонна система за разпределянето му.
25
5
 
6
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Разкажи ни повече колко беше хубаво през комунизма... И как всеки имаше безплатен Интернет.
24
2
 
11
 
! Отговори
666 преди 8 години
Планът е да се затрие всичко българско и родно, за да купуваме вносните ***. Особено след последното "споразумение" за "свободна" търговия, наложено от Америка , за да има къде да си пласират отровите.Трайте си и яжте ГМО-та!!!! Според учените през 2032г. всеки втори ще е болен от рак.
23
9
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
по времето на Живков във всяка къща имаше агнешко а също можеше да се купи на нищожна цена по селата.-Как така сте купували агнешно по селата на нищожна цена? Значи селяните са били бедняци, защото вие с парите сте ги ограбвали. Така си беше - по селата беше заробваща беднотия, а номенклатурчиците си живееха като принцове, на гърба на народа. В градовете изобщо нямаше агнешко, а в градовете живееха повечето хора. Саца е едно недоносче, както казваше бай Тодор!
22
8
 
8
 
! Отговори
citizen преди 8 години
И какво от това, че по Живково време, всяка къща е била пълна с овце? Нещо грее ли ви това, ДрОгаре самосъжаляващи се неудачници?
21
6
 
18
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Другарю надрусан ***, по времето на Живков във всяка къща имаше агнешко а също можеше да се купи на нищожна цена по селата. Но това не го знаете защото сте роден след 1989 г.
20
0
 
7
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Как добре изглежда това ягненце на чеверменцето само!Мечта!
19
0
 
9
 
! Отговори
ТО НЯМА БЪЛГАРИЯ преди 8 години
а само ТЕРИТОРИЯ наречена тъй че за едно агнешко ще се загрижим
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това им е идеята на ЕС и новите ни господари...да си набутват ГМО отвратите и да имат сигурен пазар. Лижете им задниците и се кефете!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименА не така с льошо - за другарите винаги имаше елем па у рила...
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление вкусът на пилешкото отстъпва по вкус.И е добре всеки българин да опита за Гергьовден поне една мръвчица.Българското агнешко е много, много вкусно.Жал ми е за малките агънца,но човещина."Прекаленият светец и на бога не е драг"
15
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари червени *** по вашето любимо време на неграмотния бай Тошо не само агнешко , но нищо нямаше по магазините . Така , че спрете се .
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво като нямало агнешко ?!Ще хапнем свинско бе, егати проблема!
13
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
както винаги ще минем без агнешко едно пиле и готово не е болка за умиранетези дето ядат агнешко по умни ли са от нас съмнявам се много съдейки по коментарите