Млекопроизводители се канят да блокират граници

Причина са ниските изкупни цени на млякото
31
Млекопроизводители се канят да блокират граници
Снимка: Булфото, архив

20 - 30 стотинки изкупна цена за литър мляко у нас за производители, които нямат първа категория независимо от това дали отглеждат една или сто крави. Това е рекордно ниска цена, която изправя стотици български млекопроизводители пред фалит, оплакаха се самите те пред Нова телевизия.

Още по темата
Месец след като в Евросъюза квотите отпаднаха, в момент, в който пазарът е залят от евтин внос, у нас продукцията се изкупува за стотинки.

Хората заплашват с блокиране на граници.
 
За една седмица цената на литър мляко падна от 40 стотинки за литър.

Сега стопаните в Дъбован и в околните села са в стрес, защото са изправени до стената.

Йордан, който разчита на кравата си, за да изкара прехраната си, изля 21 литра мляко на улицата, защото  прекупвачите не му го взели. Причината е, че е по 25 стотинки за литър, вместо 20.
 
Каквато и цена да им определят, дребните стопани приемат, защото отдавна отделят от залъка си, но сега някак трябва да платят и за сено за зимата.

А за последното им останало препитание от новата година ще трябва да гледат кравите си по европейските стандарти.
 
Хората обаче се оплакват, че може и да се наложи да продадат кравите си, но пък едва ли ще се намери кой да ги купи, защото няма сметка от отглеждането им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ИЗХОДА Е ЕДИН----КУПУВАЧИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ--ТОЕСТ НАРОДА Е ВРЕМЕ ДА ГРАБНЕ ТОЯГАТА И В СОФИЯ ДА СМАЧКА ТАЗИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА ***
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Литър качествено мляко струва 40 ст.на производителя,литър минерална вода 60 -80 ст. Скоро няма да има крави в България,а ще купуваме на Данон и ли на други фирми ***!
18
1
 
7
 
! Отговори
Обединение преди 8 години
В София при нас идва сутрин човек и кара мляко 1.2 лв./л., сирене, кашкавал. Без клиенти не остава, а стои 10 минути. Всички нормални българи знаем, че трябва да подкрепяме българското - иначе обезлюдяването ще е страшно. Отворете малки магазинчета навсякъде в големите градове, за половин час да идвате сутрин в големите комплекси, хората ще ви научат и ще вземат от вас. Има огромни блокове в Младост, Дружба, Люлин - хиляди хора са
17
0
 
3
 
! Отговори
as преди 8 години
На магазина е 2 лв.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да се направи списък кой кога ще блокирва пътя , границата ,... не може без ред и анархия
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Англия млякото е по евтино защото те печелят от оборота и изнасят, нашия пазар е свит и нашто мляко го пре-пре-продават. А тези които гледат по-много крави печелят и много пари, а наште с по 2-3 крави изкарват само за прехрана. ЕС е в криза с тези санкции и квотите са само за няколко страни от ЕС, за нас никой не го е грижа. Наште правителства не се борат за много квоти от Европа. Оная Тиква казва гледайте овце, че арабите търсят наши, но там изнасят Ирландия и Нова Зенландия, сигурно ще им об
14
0
 
1
 
! Отговори
motsarella преди 8 години
e, ama nali dds e visok 20%?!i sireneto filadelfia e po-vkusno?. :-)
13
2
 
3
 
! Отговори
Tih velikan 681 преди 8 години
Ei mlekari obyasnete mi zashto v uk de 2L mlyako e 1 paund ili evro ,a pri nas 1L e 1.80?????????!!!!Protestite tryabva da sa sreshtu monopola na zurnoto,a ne sreshtu pravitelstvoto.Komuningite i fesovete durjat zurnata,a ne Boiko.Toka ????Kak v uk i de i Italiya Ispaniya mlyakoto e po eftino,a nie po bogatite piem po skupo????
12
2
 
24
 
! Отговори
ист преди 8 години
Един литър мляко се изкупува от животновъдите по 30 стотинки, а търговските вериги го продават от 2 до 2.20 лева. Колко държавни институции гледат безучастно това хайдушко ограбване на народа. Дали не са ги подкупили за да си траят.
11
1
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
В Швейцария най скъпите и качествени млечни продукти се произвеждат най често на ръка,без техника.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как не ги е срам да им изкупват млякото за 20 ст. за литър.Да * и държавата смотана, цялото предлагане на мляко по 2лв з литър в търговската мрежа, от приближени фирми на управляващите и на никой не му прави впечатление.......,че е десетократно по скъпо от изкупната цена и петкратно по скъпо от внасяното , ама няма проблеми далаверата да върви.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен получават субсидии , имам една позната в агенция за недвижими имоти и тя да ти обади какви апартаменти и за кви пари се купуват от земеделци и животновъди със субсидиите
8
1
 
22
 
! Отговори
бай Шано преди 8 години
ами да се обединят млеко-производителите , да продадат Х5-тата и мезонета и с парите да започнат производство на млечни продукти да си отворят специализирани магазини и да продават кашкавала по 6-7лв (6л х0,30ст=1.8лв/кг) и сиренето по 2-3лв , прясно говеждо месо и да не се занимават с прекупвачи
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Млеко производителите не получават ли субсидий?.
6
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Купувам си истинско краве мляко директно от производител с магазин - 1,2лв/литър. Правя си домашно сирене , кашкавал и кисело мляко. Всичко става много бързо и вкусно. Кашкавалът излиза 1 кг от 6 литра мляко . Нека си продават *** по магазините. Също така се оказа , че с повечето кисели млека от магазине не може да се подкваси домашното кисело мляко , всеки сам да си прави изводите какво има в него.
5
4
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Ако си направят свои мандри ,управлявящите както в добрите стари времена ще дойдат и ограбят ,няма изход
4
9
 
8
 
! Отговори
Bai-Hui преди 8 години
И по евтино ще става.В момента европейско първокачествено мляко се предлага доставено в България за цени около 50 ст /л .Колкото и да протестират никой производител няма да им купи млякото , докато има внос на евтина и суперкачествена суровина.п.п. Говоря за истинско мляко а не за разни концентрати .
3
6
 
3
 
! Отговори
селянин преди 8 години
Сега да отговорят назначените капиталисти от БКП-БСП сега мандраджии от къде идва цената на кашкавала 15 лв. и сиренето 10 лв. Да ама те сега са чорбаджии и мародерстват селяните с изкупните цени . Затова подкарваш стадото крави към мандрата и право вътре за инвентаризация .
2
2
 
29
 
! Отговори
Елена преди 8 години
И от къде идва цената от 2лв за литър тогава? Като го изкупуват за 20 стотинки????
1
2
 
28
 
! Отговори
Елена преди 8 години
20 литра НЕРАЗРЕДЕНО, истинско, българско мляко за 4лв! Не границите...цялата държава да блокират.