Расте броят на фирмите на хора с увреждания

Някои не вземали помощи заради унижения в ТЕЛК-овете
13
Расте броят на фирмите на хора с увреждания
Снимка: архив, БулФото

Рязко е нараснал броят на фирмите на хора с увреждания след промяна в Закона за обществените поръчки.

"Известен брой дейности бяха предоставени на специализирани предприятия на хора с увреждания, в резултат на което броят фирми, които се регистрират при нас, рязко нарасна", обясни председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски пред БНР.

Една голяма част от тези фирми са от 3-4 души, което означава, че ако са наели човек с увреждане, те вече изпълняват изискването на закона, според което хората с увреждания трябва да са 30 на сто от работещите в специализирано предприятие.

Минчо Коралски посочи, че в резултата на законовата промяна близо 200 души с увреждания вече са намерили работа.

Според него има начин да се избегне злоупотреба от страна на некоректни фирми, като при кандидатстването за дадена обществена поръчка фирмата да заявява капацитета, който има за изпълнението на тази поръчка.

Хората с увреждания ще протестират утре в рамките на инициативата на Европейската мрежа за независим живот, която се отбелязва от 1992 г. насам. Няколко национално представителни организации у нас също ще изразят недоволството си, като ще настояват за промяна в ТЕЛК системата.

Председателят на Центъра за психологически изследвания д-р Диана Инджова каза в предаването "Преди всички", че хората с увреждания у нас са 562 000, което в процентно отношение е много по-малко от останалите страни в Европейския съюз.

По думите й проблемът с корупцията в социалната система няма да се реши с прехвърлянето на ТЕЛК-овете към Лекарските консултативни комисии (ЛКК).

Според Инджова хората с увреждания у нас са подложени на сериозно гонение. Тя каза още, че има много хора, които имат увреждане, но не са регистрирани никъде в системата и не ползват социални помощи за това.

"Има голям процент хора, които не отиват да си вземат ТЕЛК решението, защото унижението е огромно. Те отиват и там им казват: "Я стани от тази количка и не се прави на ударен, защото ние вярваме, че ти можеш да ходиш", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
А на останалите болни за КАКВО им е ТЕЛК ??? Би ли ми обяснил, защото нещо не разбирам - някой принудил ли ги е със съд да се лекуват ?! Някой насила да ги е вкарал в болниците и да ги е лекувал против волята им ???
8
1
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
Ако бъде изписан от лудницата ще му трябва ТЕЛК ( а би трябвало да бъде изписан от лудницата с ТЕЛК ). Как мислите, че ще се издържа след като няма ТЕЛК - лудия е въдворен в специализирано психиатрично лечебно заведение за лечение ( при обостряне на шизофренията ), а не за вечни времена.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом ТЕЛК-овете не искат да освидетелстват шизофрениците, които са изпратени със съдебно решение на задължително лечение в специализирани психиатрични болници ( а това е лишаване от свобода ): За какво става въпрос ??? Една държава, която обявява лудите за напълно нормални е пропаднала тотално - те са безпомощни и не могат да се грижат сами за себе си ! Луд с 0 ( нула ) % увреждания !!! Шизофрениците са винаги 1 % от населението на дадена държава. В случая с България са 72 000.
6
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
До ЧиновникКъде видяхте агресия ,аз съм обикновен съучастник на Системата,желаещ тя да стане още по съвършена,но как да се излекуваме от тъпотията която ни е обсебила.
5
5
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
До vesko02Г-не, не разбирам причината за агресивната Ви критика към Системата. Тези неща се случват с одобрението на всички институции и на общесството.
4
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Нещо повече ,за да има повече социален елемент направете всички поръчки за фирми на инвалиди и всички българи инвалиди,и без това сме умствени такива щом търпим толкова години тъпотията да се разраства и управлява
3
0
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Българските партии ако не се възползват от собственото си творчество,кой тогава?
2
0
 
13
 
! Отговори
Lampa de Solara преди 8 години
Яко келепирец има в тая работа.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
TELK-ovete dava kogato im podavatTam niama znachenie kolko si bolen. tam ima znachenie kolko, kak i po kakav nachin butash pari na tozi koito priema dokumentite i komisiite.