Ало, внукът ви пострада много тежко...

Телефонните измами все по-пъстри, жертвите - все повече
Обновена: 5 май 2015 11:52 | 5 май 2015 09:50, Веселина Йорданова
42
Ало, внукът ви пострада много тежко...
Снимка: архив, БулФото

Пострадал близък, който се нуждае от скъпа операция – класическа схема за телефонна измама.

Сюжетите стават все по-пъстри, а жертвите не намаляват. За 2013 г. са регистрирани 568 телефонни измами, през 2014 г. те вече са 787, а за първото тримесечие на тази година – 43, съобщава TV7.

Мошениците искат пари за освобождаване на колетна пратка, закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола и т.н., а напоследък лъжат, че близък на жертвата е пострадал при избухване на газова бутилка или бойлер и е необходимо лечение.

В събота по обед звъннал домашният телефон на Мира Йорданова. Сторило й се, че се обажда внукът й, и след като си поговорили малко, друг мъж взел слушалката и обяснил:

Още по темата

"Имате заявка за климатици, 6 климатика, обаче трябва да внесете депозит, защото банката затваря и не можем да ги задържим повече, връщаме ги обратно в Германия". На линия отново се върнал мнимият внук и обяснил, че му трябват 7000 лв., които ще й възстанови, като си дойде.

Жената приготвя парите и ги дава на непознат, без да поиска документ. Когато се прибира вкъщи, Мира се усъмнява, че има нещо нередно в цялата история. Обажда се на внука си и разбира, че е измамена.

Жената за втори път разговаря с телефонни измамници. Първият път реагира правилно - затваря телефона и веднага се обажда на близките си. При втория опит обаче успяват да я измамят.

Телефонните измамници могат да прозвънят цяло населено място за един ден, твърдят специалистите. Само за последните две седмици над 30 души са подали сигнал срещу телефонни измамници в полицията в Добрич.

Обикновено телефонните измамници са двама или трима. Единият създава усещането у жертвата, че се случва нещо страшно с негов близък и трябва да даде пари, а другият влиза в ролята на пострадалия роднина. Третият играч, който не се познава с реалния извършител на измамата, е т.нар. "муле".

"Мулетата" се набират чрез обяви. Те са безработни, публикуват обяви, че си търсят работа и измамниците се свързват с тях. Представят се за бизнесмени и ги наемат да извършат куриерска услуга от едно населено място до друго. Обикновено мулетата разбират едва накрая в какво са участвали.

В повечето случай ало измамниците са добре информирани както с обстановката в страната, така и със световните събития. Точно тази информираност създава и новите сценарии.

Освен финансови загуби, потърпевшите често търпят и здравословни проблеми. Много хора изпадат в шок, когато чуят по телефона, че нещо страшно се е случило с техен близък, обясняват психолози.

Младежи на 17-18 години са най-новите мошеници. Обикновено те са наследници на големи родове с традиции в областта на телефонните измами.

Жертви на телефонни измами вече не са само възрастни хора. Органите на реда предупреждават всички граждани да бъдат много внимателни и да не се поддават на изобретателните схеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: телефонни измами
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво управа, какви закони.. научете се да комуникирате ДИРЕКТНО с близките си, и няма да се случват такива неща. Информация текла, ала-бала... Ти ако си умен нормален човек ПЪРВАТА ти работа е ще да се осведомиш ЛИЧНО дали има инцидент с близък и да ТРЪГНЕШ натам, не да броиш кеш на непознати. Сбъркани хора, искат закони да ги пазят от собствената им тъпота.
25
0
 
13
 
! Отговори
Ц1 преди 8 години
една *** по ТВ ревеше как са я обрали, цитирам " и мъжа като каза, мамо, арестуваха ме, и аз замръзнах! съвсем забравих, че аз нямам син, а дъщеря!". Е КАК ДА МИ Е МЪЧНО ЗА ТАКИВА ***??
24
1
 
5
 
! Отговори
С1 преди 8 години
Извинявайте, ама хич не ми е мъчно - първо тичат да дават пари на непознат, ей така, често и за да се разминат уж законови санкции, пък после у дома сядат да го мислят и "МАЙ МАЙ МЕ ИЗМАМИХА". Прощавайте, ама ако си пълен ***, никой не може да те спаси.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В софия след престой на възрастен човек в V гр. болница се обаждат на домашния му телефон с цел измама, като назовават името на човека даден за контакт в болницата, че е катастрофирал. Явно тази информация изтича от болницата в която лежат доста "българи" от етноса. Управата да хване да помисли за достъпа до личните данни на пациентите.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В АБСУРДИСТАН полиция има,ли? Или само когато си взимат заплатите има.
21
0
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 8 години
Г-н Радуков,Най-накрая май ще се справим според правилата на старата българска традиция "направи си сам" - като няма кой да ти помогне, организираш себеподобни и жална му майка на онзи, който те притеснява. Не бива да се стига до саморазправи, но какво да правим, като ситуацията в страната не ни дава друг избор.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам една много смешна случка.Мошениците използвали схемата "обажда се служител на КАТ, внукът ви предизвика тежка катастрофа" (човекът, който вдигнал телефона, бил възрастен мъж и това явно е личало по гласа му). Оказало се обаче, че той е пенсионираният бивш шеф на КАТ в този град и веднага изкомандвал "служителят на КАТ" да му се представи с трите си имена и с чина си.Но за съжаление, в останалите случаи мошениците попадат на лабилни старци и спекулират с паниката им.
19
3
 
2
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
До Анонимен(26)Мдаа те понеже само тука в Софето са чували за тия схеми и всички са тарикати разбираш ли копеУе, нас тука никой не мо'е да ни бара.
18
1
 
7
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
До Анонимен(16)Абе да ти кажа МВР със сигурност има поне по няколко хиляди причини седмично за да не закача тия мошенници.
17
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Балъците в Бг са като дупките по пътищата на Бойко, дупка до дупка и после пак дупка.Да са живи и здрави провансалите та да има какво да лапат тарикатите.
16
1
 
13
 
! Отговори
обективен преди 8 години
Докато има наивници ,ще има тарикати ! Все пак може да се пипне закона за тези измами .От 3 до 5 години ефективна присъда . Може и да проработи !
15
1
 
1
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
До Bubbles 17С телефоните номера няма да стане, иначе за останалото съм съгласен.
14
0
 
28
 
! Отговори
Kolqak преди 8 години
Ето как да действате. Обаждат ви се с класическата простотия за печалба или за пострадал близък и вие казвате, дайте ми малко време да събера парите. След това се завъртат няколко телефончета на няколко по-яки приятелчета и чакате. Идва мулето даваш му един плик с изрезки от вестници и го проследявате. Като връчат пратката започва въргала. Това е начина на тия да им се избият такива умни мисли от главата, защото полицията може само да обявява че делото е прекратено поради липса на доказателства.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са разтоварващи, в началото ги карам да си мислят, че съм клъвнал и в един момент ги почвам сочните обиди на майка, на баща, на онези чак им пушат ушите. Последния път участвах в "томбола" на Виваком без да знам и съм бил спечелил два телефона, торба с пари... пачата я направих 100 кила по телефона, чак го тръшна от яд. :DЖалко, че повечето затварят още в първия момент, когато чуят глас на млад човек.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обикновено те са наследници на големи родове с традиции в областта на телефонните измами.--------хе хе хе да видим какво още ще измислите докато си напъвате мозъчните клетки
11
2
 
22
 
! Отговори
Bubbles преди 8 години
Затова убедете възрастните си роднини да не държат парите си вкъщи а в банка, идете с тях до избраната банка, внесете парите в сметка на името на роднината, и поставете опцията пари над определена сума да могат да се теглят само с вашето одобрение.А сметката да е директно на ваше име, което е и най добрия вариант.Също спрете им домашния телефон и им вземете някакъв GSM с предплатена карта, така ще ги откриват по-трудно. В държава в която полицията работи с айдуците, трябва да се пазим сами.
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мене ме интересува какво прави МВР по въпроса, защото едва ли половината население върти телефонни измами, 100% става въпрос за организирана банда с не повече от 50 души в схемата, така че МВР няма никакво оправдание за бездействието си.
9
0
 
22
 
! Отговори
rosho преди 8 години
Балам народ- няма как да е друго яче, като живота им е чалга, кремвирши, жълти вестници, "Съдби на кръстопът" и лотарии с анимирани сфери. Грам съжаление не трябва да има.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Старите хора, които вече са на сериозна възраст или имат психически проблеми колкто и пъти да им се обяснява, че това е измама, те пак биха повярвали - просто проблема е във възрастта - не са виновни те, а са виновни измамниците. Имах познат работещ в банка. Разказа ми че 2 часа се опитвал да разубеди една жена, която искала да изтегли депозита си, за да плати на лекари за дето катострофирали внуците й. Накрая успял и на другия ден дошли внуците й, за да му благодарят. Няма закон и ред - това е!
7
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук по-скоро въпроса е защо не ги хващат тия. Елементарно е да се хване откъде е било обаждането.