МВР срещу Калфин: Пенсия на 50 и точка!

МТСП предлага неплатеният и творческият отпуск да се считат за стаж
Обновена: 5 май 2015 14:54 | 5 май 2015 13:57, Веселина Йорданова
146
МВР срещу Калфин: Пенсия на 50 и точка!
Снимка: архив, БулФото

Ръководството на МВР подкрепи искането на синдикатите от догодина служителите на министерството да се пенсионират на 50 години и тази възраст повече да не нараства. Позицията е подписана и от министър Румяна Бъчварова и е изпратена до социалния министър Ивайло Калфин.

Неговото предложение е от догодина работещите в сектор "Сигурност" да се пенсионират на 52 години и 10 месеца.

Още по темата

Пакетът от промени в осигурителната система трябва да бъде съгласуван на 12 май с Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това одобрен от правителството и внесен в Народното събрание.

През следващата седмица бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат и промени в Кодекса на труда. Социалното министерство предлага и служителите по трудови правоотношения, заети в администрацията, да получават работно облекло, съобщава БНР.

С нова разпоредба ще се регламентират и еднодневните трудови договори. Първоначално те ще се използват от производители на плодове, зеленчуци и розов цвят, кампанията по прибирането на реколтата.

Работник не може да сключва повече от 90-дневни договора в рамките на година. Заработеното ще се плаща в края на всеки работен ден лично срещу разписка. Осигуровки авансово работодателят ще внася в НАП за пенсии, трудова злополука и здраве. Безработни хора на социални помощи няма да бъдат  лишавани от тях, ако работят по схемата.

Държавата ще въведе и работно време с променливи граници в производствените предприятия, където е възможно.

Наетите, след съгласие от работодателя, ще могат да определят времето на задължително присъствие на работното място, пет или шест часа. Останалите два или три от работния ден ще ги отработват преди или след края на официалното време, но не бива да се трудят повече от 12 часа дневно.

Гъвкавото работно време ще даде възможност за по-добро съвместяване на трудовия и личния живот, пише в мотивите към предложението.

С друга промяна в Кодекса на труда се предлага неплатеният служебен или творчески отпуск да се зачита и за трудов стаж.

В Кодекса на труда ще се създаде нова разпоредба. Тя пък ще задължи работодателят да води трудово досие на всеки работник. То ще се създава при постъпване на работа и в него ще се съхраняват документи по възникване и прекратяване на правоотношението. Работникът ще има право да получава заверени копия при поискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
0
 
! Отговори
Кристко преди 8 години
Какво значи в България 1категория труд?Да не правиш нищо по цял ден и да се пенсионираш на 45г./досега/.Защото ченгетата в България само се разхождат и нищо не работят.Да не би да хващат крадци?Нищо подобно,защото ако беше така нямаше хората сами да се защитават от тези ***!
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво толкова вършат полицаите, че да се пенсионират на 50. Крепят завареното положение и не можеш да ги видиш по улиците. Не се виждат нито в коли и изобщо няма пеши патрули. Като гледам колко са "снажни" се питам не трябва ли да покриват някакви физически нормативи от време на време?
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1.Да се забрани пенсионери да заемат държавни постове. Сега на всички сладки службички, на които се дреме по цял ден и се взима заплата, са кацнали все такива "грохнали" пенсионери. Само в нашия вход има 4 млади пенсионери. Единият работи охрана в банка, но другите трима са на държавни службички, все някакви началници, които нищо не правят. Единият от тях ми е бах комшия и му виждам и работното време. Сутрин отова, пие кафе, потърка стола и на обяд идва в къщи и ляга да спи.
109
0
 
4
 
! Отговори
Палячо :))) преди 8 години
Калфине нямате ли млади комунисти,та сте тръгнали да пазите старите,явно здраво сте го закъсали :)))Ха-ха-ха-хааааааааааааааааа
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
полицията трябва да е изборна като съда
107
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ранно пенсиониране....първа категория труд.......прилични заплати........големи отпуски....и накрая ме спират с колата и ми искат 50 лева " да се почерпим" или са комбина с престъпниците .......
106
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
125 и 126 са един и същ полицай ! И на вън имо доста и много грамотни млади хора с по няколко висши истински образования и пишат тук само на български език. Който не обича езика си и не се страмува да пише на него ....намя да го коментирам.
105
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би най справедливото ще е полицаите да се самоосигуряват, 20 заплатки при пенсийка да станат 10. Нали кризата е за всички. Или искаме полицаите да ни спират за било и не било за да покажат колко са велики/ да ти държи тон един *** и неук човек да ти иска парици/ и колко страшно може да стане после.Освен това МВР да види колко от техните служители са и земеделски производители или техните близки, бачкат и частпром, скатават данъци и още привелегии да имат е срамно.
104
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако разпуснат полицаите и военните, държавата ще си отдъхне.
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MVR za tova e na tozi hal...zachoto vsichki razbirat ot rabotata mu...v Balgaria e taka vinagi se gleda v chugdata panichka..kolko pati policaite sa pluli drugite profesii..ama vsichki pluat MVR.
102
2
 
1
 
! Отговори
do 119 преди 8 години
Zachoto pealnite policai sa malko drugite sa chantadgii i nito zaplatite nito previlegiite im sa takiva za koito mislite.
101
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sega pluete MVR ama kato oprete do tah...i kato ne poznavate truda im ne pluite.a za tova che ne e efektivno MVR vinata ne e na policaite a na upravlavachite..v silovite vedomstva se izpalnavat zapovedi. upravnicite ni ne iskat silna policia..idvat na vlast i parvoto koeto pipat e zakona za MVR.BB kak se izkaza za policiata.. saznatelno skapvat MVR..taka im e po udobno
100
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като сме толкова бедна държава защо по улиците на българските градове няма патрули да обикалят пеша и да следят за нарушения.Явно наистина килцата си оказват своето влияние.
99
6
 
16
 
! Отговори
111119 преди 8 години
До 123и с каква дейност се занимава по цял дел ,че не му остава време за обедна почивка.....Сигурно лови бандити от сутрин до здрач??;)В нормалните държави полицайте патрулират постоянно и следят за реда къде пеша ,с колела,че и с коне,а наште един не съм видял по улиците,унивормен може да видиш само сгушен в шубрака да дебне бай Иван да си е забравил фаровете и да го глоби или да го почерпи....
98
13
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ами нагъва мазна баница щото няма време за обедна почивка и яде "на крак" или да се храни в ресторант, като родните мъже-юпита...........::):):):):)
97
4
 
16
 
! Отговори
11111 преди 8 години
Снимката е много добре избрана....Полицай по време на работа, единия най вероятно говори по телефона или нагъва мазна баница а другия застанал на поза "Ф" и чака да свърши смяната....Относното пенсиите..-човек трябва да може да избира на колко години да се пенсионира и да взима пенсия според вноските който е правил...
96
15
 
12
 
! Отговори
Голям смях преди 8 години
Хората работещи в системата на МВР просто нежелаят да им бъде отнето нещо,което притежават и съответно си го бранят.Те какво са виновни,че вие сте позволили да ви бъде отнето всичко и да работите до 65години???Еми излезте и вие да изразите мнение и да кажете- 60 години и точка.Кой ви спира?Ама как да излезете-нали сте рая покорна,която само я уведомяват(или не сте?).Бедни злобни душици-Призказки 1 милион изговорихте,една в дело не сте превърнали.
95
3
 
20
 
! Отговори
Ако са забравили преди 8 години
и заплатите и пенсиите на полицаите се вземат от данъците на народа, така че не е интересно какво мислят те, а каквото каже народа.
94
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека напуснат. Къде ще отидат? Има голяма безработица и ще се намерят некорумпирани хора.
93
3
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Що за наглост от страна на полицаитедосега можеха да се натискат да служат до пределните 60 год а когато се взе решение вместо пределните 60 да се ппенсионират като военните на 52.10 год ревнаха.Затези 25 годнито веднаж не са им али промени на въздраста сравнение с военните при които имаше несъответствие на звания.,длъжност образование и прочие.В МВРот полицая до главния комисар прослужено време и осигурителен стаж е еднакво.