Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове

Нямало писмено нареждане от Синода
Обновена: 6 май 2015 19:12 | 6 май 2015 16:15, Веселина Йорданова
162
Калиник нареди: Да не се споменава Симеон II във врачанските храмове
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, БулФото

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите, пише "24 часа".

Още по темата
"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си", обясни викарият на Врачанската митрополия епископ Киприян.

Освен това ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на Синода през юни т. г., каза още той.

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха в Плиска и Варна за тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българите.

Половината от митрополитите у нас също не бяха на литургията, която отслужи патриарх Неофит в голямата базилика в Плиска. Според осведомени все още не е ясно дали всички владици ще подкрепят окончателното решение за Симеон, след като огромна част от обществото у нас изрази несъгласие с позицията на църквата.

Изчаквателната позиция на Калиник е изненадваща за клира на Врачанската епархия, който си спомня за топлите до неотдавна отношения между владиката и Симеон Сакскобургготски.

Врачанският митрополит неизменно присъстваше на всички служения с него в храмовете след завръщането му от Мадрид и го подкрепи публично за решението му да влезе в политиката. Докато Симеон бе премиер, Калиник неизменно бе до него при всичките му посещения във Врачанско, независимо по чия покана е идвал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КалиникСимеон ІІ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
православен преди 8 години
Честити празник на всички! Лъжливия Симеон, който се представя за цар, макар че е бил малолетен престолонаследник при детринирането му, който нито е коронясан, нито е встъпил на престола като пълнолетен владетел, се отказа от позорното си искане да го величаят в православните храмове и манастири като цар на българите! Продажни владици за малко да ни натрапят един езически култ към земен владетел в самата Литургия и да ни върнат към езичеството! Срам и позор за измамниците, приемащи го за цар!
82
0
 
9
 
! Отговори
!!! преди 8 години
Република България не е царство и няма цар. Особено пък този, от снимката.
81
0
 
14
 
! Отговори
до кали станкова преди 8 години
Вземи малко да прочетеш историята мойто момиче.Какъв цар какви 5 лева.Левски се е борил за чиста и свята република.И не само той.Хиляди дпроляха кръвта си за нашето освобождение.А Кобургите какво са направили!Български ли са корените им.Не.Натрапени са ни.И са донесли само беди на България.А Симеон даже не е миропомазан за цар на Българите.Н еговата алчност и глупост е известна в цяла Европа.В алчноста си стигна дотам,че продаде на търг и ордените на баща си.Пфу.Аман от изкуфели бабички.
80
0
 
7
 
! Отговори
do 127 преди 8 години
До зли плебеи ти от ''висшето '' общество ли си граф *** де Балкански -злобен дъртак ,алкохолик ,хазаратджия -много възвишен тоя козел симеон крадливия беее ,къде беше ти peasant да обясниш колко си по висша прослойка .Злобно изчадие -надяващо седа краде ,изплюй си отровата че ще се влеее във вените ти -където тече водка,миризливец
79
2
 
8
 
! Отговори
Архивите говорят ??? преди 8 години
При бащата на тоз козел, царските офицери РЕЖЕХА главите на комунистите. В наши дни комунистите се съюзиха със Симеон.Та се питам: Симеон Сакскобургготски стана ли член на БКП / БСП /, та се заобичаха?То се е казало: Неведоми са пътищата господни.Добре де дедо госпуди, *** *** пак са на власт. Ако пък и тоз козел е член на БКП.....-Бойку-камунист-Цецо-камунист-Първанов-камунист-Симеон-камунист-Миков-камунист Ееееееееееееееее госпуди и ти бабо госпутке, ?????
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прецакаха Симо Дървояда!
77
1
 
8
 
! Отговори
калев преди 8 години
КАЛЕНИК Е БЪЛГАРИН, а този за когото се пише не е.КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ КАЖЕ,КОИ СА БЪЛГАРИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА,КОИТО МИЛЕЯТ ЗА НЕЯ,ЗА РАЗВИТИЕТО Й, И КОИ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ,КОИ КРАДОХА 25 ГОДИНИ И ДА ГИ СПОМЕНЯВАТ В МОЛИТВИТЕ,КАТО КРАДЦИ И РУШИТЕЛИ НА СЪЗДАДЕНОТО ОТ МИРЯНИТЕ,ОТ НАРОДА И ОТ БОГА.КРАЙНО ВРЕМЕ ЦЪРКВАТА СЪС СВОИТЕ КАНОНИ ДА СПРЕ РАЗГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРСКОТО,СЪЗДАДЕНО ВЕКОВЕ ДА ОПАЗИ ТОВА КОЕТО Е ОСТАНАЛО.
76
4
 
3
 
! Отговори
ПЕТКО преди 8 години
БАРАБАР ПЕТКО С МЪЖЕТЕ,ТО КАКВО ЛОШО ИМА КРАДЕЦА ЦАР ДА ГО СПОМЕНАВАТ В МОЛИТВИТЕ,АМИ НАЛИ ВСИЧКИ КРАДЦИ СА ОТГОРЕ,НЕКА СЕ СЪБЕРАТ И ЗАЕДНО ДА ОБРАЗУВАТ ЕДНА ЛИТУРГИЯ.ТОЙ ПРОСТО ИСКА ДА ОТИДЕ ПРИ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КАТО РАВЕН С РАВНИТЕ,КРАДЕЦ С КРАДЦИТЕ,КЪДЕ Е ИКОНОМИКАТА,КЪДЕ Е СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО,КЪДЕ Е ЦЯЛАТА ПРОМИШЛЕНОСТ,НА ОНЯ СВЯТ И ТОЙ ПРОСТО ИСКА ДА ОТИДЕ ПРИ НЕЯ,ЗАЕДНО ВСИЧКИ ДА ОТИДАТ НА ОНЯ СВЯТ.БОГ ИСКА ДА ГИ ПРИБЕРЕ,ЗАЩОТО УНИЩОЖИХА ВСИЧКО МАТЕРИАЛНО В НАШАТА ЛЮБИМА ДЪРЖАВА .
75
0
 
3
 
! Отговори
Бойко до 119 преди 8 години
Не само веднъж!
74
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунистите пак целят разделение на хората с този крадец и комарджия Симеон!Той съди България - да се маха и да връща заграбеното!
73
24
 
3
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Трябва да уважим фактът че имаме жив престолонаследник на България . Цар на българите . Трябва да настръхнем и сведем глави пред българският цар . Да бъдем достойни българи .
72
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко върти цялата работа стига сте го псували
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала, България няма цар има президент.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом ни слагат ''западен''/про-римски цар и в Румъния също сложиха германец за президент ... , значи про-римските к*ви се готвят за война . Поредната война за заличаване на българското културно наследство(азбука и цивилизационен модел) и за налагане на латински / римски хегемон над Европа и света .
69
1
 
22
 
! Отговори
значи пак идва от преди 8 години
Враца - какъв цар и какво споменаване на тоя който се закле в републиканска конституция като министър-председател и откъде накъде ще се слави неговото семейство -католици в православна литургия,иначе браво на Калиник,браво на Киприян и на всички архиерей които ще ги подкрепят,жалко за Николай-Пловдивски-пак някой го използва -пита се КОЙ
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Neka poveche mitropoli da postapat taka..
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Po skoro Simeon si gleda interesa...amerikancute sa si bluzki s anglosaksoncite a toi r tehen rodnina...prosto BB ne opravda nadegdite na gospodarute i te sega se oputvat da vkarat drug kouto moge da izpalni planovete im..zalaga se pak na tezata che "che ni opravi" za po malko ot 800dni..ama naroda veche ne e stado...a veche vidga i misli
66
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 8 години
БРАВО МИТРОПОЛИТ КАЛЕНИК! ТИ СИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
агентите на ДС , като Калиник , вчера са с Симеон , днес с плевнелиев , утре ще са с Путин , това са дребни душици , които са с силните на деня , и водят политика , която им се казва от тези , които им имат досиетата и знаят , какво са правили в миналото и може , да ги манипулират с тяхното досие в ДС
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
цялата истерия е, че американците си въртят и контролират политиката на България чрез плевнелиев , даниел митов , ненчев , обаче не могат да контролират Симеон , който щял , да отиде и на 9 май в Москва . И единственото нещо , което се дъвче , са горите на Симеон , като че оправихте всичко в тая държава , та само се дъвчат горите на Симеон . Оправихте и битовата престъпност , оправихте и корупцията в държавната администрация , оправихте и стандарта на Българина.