Тържествен водосвет на знамената на Българската армия

Ритуала отслужи патриарх Неофит, Плевнелиев прие строя на почетния караул
6 май 2015 10:02, Елка Василева
68
Тържествен водосвет на знамената на Българската армия
Снимка: архив, Булфото

Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия беше отслужен по повод на Деня на храбростта и празник на армията - 6 май.

Ритуала, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит.

Той отправи молитва Бог да помага на българските воини и в словото си припомни традицията на празника. Армейските знамена бяха поръсени със светена вода.

В словото си патриарх Неофит посочи, че вековната християнска история на народа ни е ярко свидетелство за упованието на българското воинство в Бога, от когото идва всяка сила и мощ.

"Като отбелязваме днес Деня на храбростта и на славната българска армия, нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване с осветената чрез Божията благодат вода на  бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във воинското служение на род и Родина", отбеляза патриархът.

Нека тези знамена-светини на българската войска и занапред сигурно да водят и закрилят както вас, така и всеки православен българин, милеещ за своето Отечество, каза патриарх Неофит.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър.

Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците.

Сред присъстващите бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, министри от кабинета, предишни министри на отбраната и началници на Генералния щаб, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Старик-разбойник преди 8 години
Абе ние клерикална монархия ли сме или чиста и свята Република? Водосвети, китки, прегърбени старци с допотопни лъскави одежди и т.н. Знамето е онова, което едно време целунах, когато се заклех - чисто и недокосвано от зли врази! Един хеликоптер Ми-17! 600 войника! Стига симулации, че имаме армия! Вдруги ден през Червения площад ще минат 16500 руски воини, ще минат бойци от Монголия, Армения, Сърбия, Индия, Казахстан, Киргизия, Беларус, Азербайджан, Таджикистан, Китай! Ще прелетят 143 самолета
37
0
 
1
 
! Отговори
Интересно! преди 8 години
Тук много хулят руснаците, а НА ДНЕШНИЯ ГЕРГЬОВДЕНСКИ ПАРАД БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ СЕ ПОЯВЯВА И РАЗВЯВА ОТ БОРДА НА РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР "КА". Като отгоре на всичкото репортерите съобщиха, че това трябвало да стане и станало с точност до секунди, веднага след речта на президента. Интересно защо българите хулещи руската техника разчитат на нея за пренасянето на националния си флаг на своя официален празник? И как тая "допотопна" (уж) руска техника успява да се появи с точност до секундата над площада?
36
0
 
1
 
! Отговори
Бг преди 8 години
Да живее България !
35
6
 
7
 
! Отговори
за да я има Българи преди 8 години
Престанете да осквернявате знамената ни с такива ритуали като водосвет и други подобни църковни заблуди. Докога ?
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
HA AMA NIE OSHTE SME IMALI ARMIYA. TO VECHE NYAMA BALGARIA.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВАЗОВ - ЕЛАТЕ НИ ВИЖТЕ!Пространството на България и съдбата на българина са обвързани сбедстващите социални низини. Техният образ е обозначен и конкретизиран още впървата строфа чрез топосните определения - кръчми, хижи, селското бедножилище, както и чрез оценъчното обобщение картина плачевна.Последвалите им разгръщане и детайлизиране протичат, като всеки цялостенпредметен и битов фрагмент се подчинява на идейната цел на обрисовката -апелът за виждането, забелязването, противопоставянето
32
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Командир на Батальон АМЕРИКА НИ ПРЕВЗЕ ВЕЧЕ ТРЕБЕ ДА СЕ БИЕШ СТЕХ
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата армия на България е съставена от страхливци ,, които застават зад народа да се крият при битка....
30
0
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До Анонимен ЗА 2 ЧАСА НЕ ЗА 2 ДЕНА ТОВО Е И ЦЯЛАТА НИ АРМИЯ БЕЗ 25 000 ТИЛОВАЦИ
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ С ТЪПАНИТЕ И СВИРКИТЕ ЛИ СА АРМИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!? ЧЕ ТЯ МИЛИЦИЯТА Е 100ПЪТИ ПОВЕЧЕ!
28
0
 
6
 
! Отговори
edin преди 8 години
Василев,хайл!
27
0
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Анонимендо 32То празниците са само за софиянци и администрацията!В провинцията се работи на почти всички празници...
26
3
 
7
 
! Отговори
edin преди 8 години
Хайде да не плюем по нашата си армия!Че ни капе по лицето!
25
2
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Първо изчезва армията,после и държавата.....Все си мислех,че на България и остават поне още 15-20 години живот,ама явно не е така.
24
0
 
19
 
! Отговори
вера преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!!!
23
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна пародия е това. Гледайте парада в събота.Тук ако влезе един батальон джихадисти, държавата ще падне за 2 дена.
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от празници и почивни блокове, трябва да се бачка, егати мързеливата нация сме !!!
21
0
 
17
 
! Отговори
До 28 преди 8 години
На Путин железата ако дойдат да ходи да се бие с тях Пастирката и оня Косъма... А ние в ще им помагаме в тила.... ;-);-):-D:-D:-D:-D:-D
20
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Mr.STARBUCKSВраговете на България идват от юг безроднико
19
2
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
ПАРАДА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРЕДВОЖДА ОТ МАЙМУН ОБАМА И ДОГАН...А ЗАД ТЯХ ДА ХОДЯТ ИЗРАЕЛСКИЯТ ПОСЛАННИК, НЯКОЛКО СТОТИН *** ОТ НАТО..И БАТ САЛИ...РАЗБИРА СЕ СЛАНИН БИ БИЛ ДОБРА ИДЕЯ ДА ПОДТИЧВА ПРЕД ПАРАДА