КТ "Подкрепа": Да отпадне външното оценяване в ІV клас

Тестът е неефективен, манипулативен и стресира учениците
13 май 2015 12:46, Анисия Иванова
11
КТ "Подкрепа": Да отпадне външното оценяване в ІV клас
Снимка: архив Булфото

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" за пореден път предлага на Министерството на образованието и науката да отпадне държавното външно оценяване в четвърти клас. Това се посочва в позиция от синдиката, подписана от нейния председател Юлиян Петров.

Тестът в четвърти клас, според нашето изследване, е неефективен, манипулативен и стресира ненужно учениците, които са решили да се явят на него, заявяват синдикалистите. И допълват, че оценяването не е в завършек на етап, защото четвъртокласниците, които не са се явили на теста, могат безусловно да преминат в следващия клас, а тези, които са се осмелили да се подложат на изпит, са помогнали единствено на МОН да направи статистически анализ на успеваемостта. Оценките от тестовете не се вземат под внимание при продължаване на следващия етап от образованието на учениците, посочват синдикалистите.

Още по темата

Според тях "за поредна година в тестовете има грешки, например в теста по български език при определяне на
числителното бройно име, а редовете за диктовката са били недостатъчни, което допълнително е стресирало учениците".

Трудността на тестовете е съобразена с трудно усвояващите учебното съдържание ученици и с учениците роми, посочват от Синдиката "Образование".

"Всички видове паралелни оценявания, които МОН иновира, са порочни, вредни и рушат авторитета на учителя и вековните традиции на българското училище", пише в позицията на образователния синдикат. В нея се отбелязва, че най-точното мерило за успеваемостта в училище това са традиционните оценки - текущи, срочни и годишни, дадени от учителите за работата на учениците.

Очакваме МОН да преосмисли и отмени държавното външно оценяване в четвърти клас в интерес на здравето и психиката на децата, за да се избегне ненужният стрес на учениците и излишното претоварване на капацитета на образователната система, заявяват от синдиката.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО Tulski Нещо даскалско го раздаваш
8
1
 
3
 
! Отговори
До Tulski преди 8 години
Всъщност грешките са 9, ако броим и пунктоационните...
7
2
 
4
 
! Отговори
Несъгласна преди 8 години
Аз пък не смятам, че оценките трябва да отпаднат до четвърти клас - много точен измерител са на знанията и децата се сравняват и състезават. Цял живот ще трябва да се борят за нещо - нека да свикват, че ще ги оценяват спрямо другите и трябва да имат предимства и да се стараят. А относно матурите - който си е учил, а не е получавал оценките подарък, никаква матура не го плаши. Нивото е толкова отчайващо ниско, че никакви оправдания нямаме като възрастни, че допуснахме такова неграмотно поколение
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО ВЪЗХИТЕН има и неграмотни УЧИТЕЛИ
5
0
 
7
 
! Отговори
Възхитен преди 8 години
Повечето са неграмотни, но изказват мнение.Откога няма повтарящи ученици?Много от децата трябва да повтарят за да научат поне малко от учебния материал.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ ДЕТО ЦЪКА МИНУСИТЕ , НЕЩО ОТ ДАСКАЛСКАТА КЛИКА , ТОВА Е САМАТА ИСТИНА,КОЛКОТО И МИНУСИ ДА СЛАГАТЕ ИСТИНАТА Е ТАЗИ
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ МНОГО КЪСНО СЕ СЕТИХ ТЕ , ДНЕС БЕШЕ ПОСЛЕДНИЯ ТЕСТ , ДЕЦАТА СТАНАХА НА ЛУДИ , А ПРИТЕСНЕНИЕТО ОТ ДЕЛНО , И ВСИЧКО ТОВА ЗАРАДИ ДАСКАЛИТЕ , А МИ ДА НАПРАВЯТ ТЕСТ НА ТЯХ ,ДА ГИ ИСПИТВАТ , ДА ЛИ ИМАТ ПОТЕНЦИЯЛ ЗА УБОЧЕНИЕ ,
2
4
 
3
 
! Отговори
бивш ученик преди 8 години
Ми да! Стига само са отчитали дейност! Както са започнали, ако има как и от 1ви клас да вкараме децата в матрицата
1
4
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ТРЯБВА ДА ОТПАДНАТ ОЦЕНКИТЕ ОТ 1--5 КЛАС ГОДИНАТА ДА СЕ ПРИКЛЮЧВА С---ПРЕМИНАЛ В СЛЕДВАЩ КЛАС ИЛИ ОСТАВА В СЬЩИЯ КЛАС