Методиката за болниците не е във вреда, сигурен е Москов

"Какво мисли ръководството на една или друга болница няма значение"
15 май 2015 16:08,
9
Методиката за болниците не е във вреда, сигурен е Москов

Досега методиката за финансиране на болниците не е причинила вреда, не е увредила или накърнила интересите на пациентите и възможността им да се лекуват, където са избрали. Това отговори от парламентарната трибуна здравният министър Петър Москов на питане от страна на депутата от левицата Мая Манолова за политиката на Министерството на здравеопазването за заплащане на болничната помощ.

Още по темата

Методиката за финансиране на болниците, която бе предложена от здравния министър и приета от кабинета, предвиждаше Здравната каса да залага фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи. Лекари обаче предупредиха за финансови проблеми и започнаха протести по места.

От трибуната на Народното събрание Манолова обяви, че за първи път Върховният административен съд (ВАС) спира методика за заплащане на болничната помощ с мотив, че тя затруднява и отлага оказването на медицинска помощ и може да доведе до вреди за пациентите.

По думите на Манолова само за един месец действие методиката е успяла да остави болни без лекарства и онкоболни без терапия.

Москов напомни, че Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е взел решение да централизира парите, които се изплащат за онколекарства, раждания и хемодиализа. Освен това бюджетите на болниците ще бъдат коригирани.

Здравният министър отбеляза, че не споделя философията, че трябва да има безконтролно харчене в болниците. По думите досега е харчено безконтролно, а резултати няма. „Ако беше ефективно разходването, здравните показатели трябваше да са променени“, отбеляза Москов и допълни, че методика с лимити не прави никой щастлив.

Относно идеята за сливане на болници, която доведе до протести пред лечебните заведения и пред парламента, Москов каза: „Какво мисли ръководството на една или друга болница за мен няма значение. Всичко, което се върши като законодателни промени, има своите аргументи и аз ги давам навсякъде, където е нужно“.

Той посочи, че в Закона за лечебните заведения, който е на етап публично обсъждане, е записано обединение на висшите заведения с многопрофилните болници и не става дума за закриване на болници.

Според него пациентите трябва да имат възможност да получават комплексна услуга, но това може да стане само в многопрофилна болница. „Няма закриване, няма намаляване на дейността или икономия, има обединение с цел пациентът да получава комплексна услуга, а не да се лута с епикризи от едната до другата болница за едно и също заболяване“, заяви Москов.

Според него тази идея е в полза на пациентите, а дали ръководството на отделна клиника или болница не е съгласно с това, за него няма водещо значение. Той смята, че промените са в полза на пациентите. "Тезата, че трябва да престанем да финансираме отделни структури, а трябва да финансираме комплексни лечебни заведения е нещо, от което няма да се откажа", посочи министърът.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безспорно този човек е интелигентен и амбициозен,но това е също толкова опасно както и да си амбициозен ***.Нагъл,без пардонен този човек изключва всякакъв диалог с лекарското съсловие.Със сигурност няма да оправи здравната система.Целта на този човек с особен пламък в очите е да стане премиер.Не забравяйте,че той е рожба на ДСБ и Костов.Костов,който унищожи СДС,заедно с Левон продадоха Кремиковци и БГА Балкан за жълти стотинки срещу тлъсти комисионни.Ако Бойко не се усети ще маа картофи.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До работещия в диспансер Нека ви обединят с губеща Окръжна болница баталясала яко като старозагорската или бургаската МБАЛ да започнат да ти бавят заплатата и да ти я намалят та да покриете сметката на губещите ! А за скритата приватизация като стане частно тогава ще изкеийзиш като онази акушерка от 24 часови смени Някои печелевши части от диспансерите ще бъдат приватизирани като лъчетерапията за това си точат зъбките .....а пациентите ще плащат ли Ще плашат
5
2
 
1
 
! Отговори
Таня преди 8 години
Аз мисля да дадем шанс на човека (Москов) да реализира идеите си, може пък да е за добро, всеки случай сега действащата система на всички им е ясно че НЕ РАБОТИ, нали?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРаботя в диспансер и въпреки това подкрепям обединяването на болниците Директора на диспансера пази директор ското място..Никой от обикновените лекари не се страхува за мястото си..Да подкрепим един министър посмял да скочи на администрацията. ..
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЛекар съм и подкрепям закриването на диспансер и те
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така министри разрушете всичко то дпс ша са виновни така че смело
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
#ФОСТАВКА, психясал некадърник такъв - обърка цялото Здравеопазване.Това не е реформа, а някакав бездарен експеримент.