Търсим пенсионери за щастлив живот в България!

Възрастни италианци масово се местят у нас заради евтинията
Обновена: 16 май 2015 08:03 | 16 май 2015 08:02, Анисия Иванова
130
Търсим пенсионери за щастлив живот в България!
Снимка, архив Булфото

България е новото Елдорадо на италианските пенсионери, които си предават от уста на уста опита си в нея - не като туристи, а като жители. Няколкостотин са вече италианците в третата възраст, които са избрали да харчат пенсиите си в България. В Италия за същите пари те не биха получили и 1/3 от онова, което си позволяват у нас. Според в. “Фато куотидиано” през миналата година те са били над 360, но броят им в момента със сигурност е доста по-висок. За сравнение - преди 3 г. са били 106, пише вестник "24 часа".

“Сбогом, Леко, разпръснете прахта ми в Черно море!”, пише всекидневникът, цитирайки думите на Франко Луиджи Тенка. 66-годишният пенсиониран шофьор на камион от северния град Леко живее в София от октомври 2009 г. След като споделя опита си в италианските медии, само за дни електронната поща на разведения Франко прелива.

1600 мейла от италиански пенсионери, 20% от които резиденти в чужбина, питат Франко как е в България. Пишат му дори италиански пенсионери, живеещи на Канарските острови, във Франция, Швейцария, Германия, Южна Африка, Конго, Бразилия. Много от тях питат къде е страната ни, какви са данъците, дали има евро, дали е вярно, че застраховката за колата е 1/3 от тази в Италия, колко време е необходимо за прехвърлянето на пенсията.

Почти всяка седмица той посреща нови кандидат-пенсионери, пътуващи за оглед до България.

Франко живее с новата си съпруга, негова българска връстничка, в апартамент в центъра на София от 50 кв.м, за който по неговите думи плаща 20 евро месечен наем, тъй като жена му го наемала на тази цена още от комунистическо време. “В противен случай за подобно жилище отиват 200 евро, а за 80 кв.м - 250 евро.” Според италианеца той плаща 40 евро месечно за ток, 12 евро за вода. Франко споделя, че дава 300 евро за храна за двама души на месец.

“Днес си живея като бей, а не като просяк, както в Италия, където на всяко 20-о число на месеца трябваше да дърпам от спестяванията си в банката, които в крайна сметка свършиха. Дали ще се върна в Италия? Със сигурност не!”, категоричен е италианецът.

Специален сайт “Пенсия в България” (pensioneinbulgaria), създаден от италианец във Варна, се предлага дори като посредник между кандидатите и новата родина. “Търсим пенсионери с много желание за щастлив живот с 1000 евро на месец. Предлагаме помощ при пристигането, настаняване в хотел или стая под наем, избор на апартамент. В България са достатъчни 150 евро за месечни разноски за двама души. Ястие в ресторанта струва 6 евро, бирата е 1 евро, но със същата сума в магазина можете да си купите двулитрова бутилка бира. С 40 000 евро можеш да си купиш апартамент от 50 кв.м ново строителство”, подканва сайтът.

“С 1000 евро едно време в Италия можеше и да спестяваш и да помагаш на синовете си, днес не стигат дори за живеене. Затова е необходимо да имаш кураж да емигрираш в европейски страни, на няколко часа път от къщи, където разходите за живеене са ниски. Ела в България, където с по-малко от 1000 евро месечна пенсия можеш да реализираш мечтите си”, зове още сайтът.

62-годишният Клаудио Кифи, инициатор на въпросните услуги за посредничество, обяснява пред италианския сайт “Линдро.ит”, че от 13 г. е женен за българка. Според Кифи той се занимава с посрещане на желаещите на летището и с развеждането им из града, където им превежда.

Само ако те решат да се установят и наемат апартамент под наем, им иска комисиона. Според Кифи само за последните 3 г. у нас са се преместили поне 500 италианци. Поне по десетина пристигат всеки месец във Варна за оглед. Самият Кифи е от южния град Лече в Пулия.

“Имам недвижима собственост в Ланге, Северна Италия. Мястото е прекрасно, парк с фонтани, но трябваше да инвестирам 50 хил. евро, за да завърша жилищната част. В България успявам да спестя по 700 евро на месец.”

За да отговори на въпроса как така страната на българите, които според някои класации са сред най-нещастните в света, привлича толкова италианци, сайтът Линдро.ит пише, че с 250 евро на месец човек може да живее добре в България.

Същото споделя и Антонио Тутино, който от години живее в България с полската си съпруга Рената. Според него след 40-годишната си кариера, заради която получава 700 евро пенсия, в Италия за него е невъзможно да пребивава. Тутино е автор на туристически гайд “Открийте България”. България съвсем не е политически щастлива страна, но това не притеснява италианските пенсионери, пише сайтът.

“След 40 г. работа се пенсионирах, а през 2005 се разведох. С пенсията си не изкарвах до 20-ото число от месеца. По интернет се запознах с разведена госпожа. Отидох за 5 дни в София, за да видя каква е тази новодемократична страна. След това останах”, разказва Франко, който получава пенсията си директно в София от 2009 г. “В Италия бях смятан за беден, тук почти минавам за благосъстоятелен.”

“С 1000 евро издържам за два месеца себе си и жена си. Пенсията ми е като заплата на тукашен банков директор”

“Не съм единственият, направил този избор. България ми харесва и защото в нея се чувства нещо от климата в Италия от 60-те години на миналия век. Сега мога и да си позволя да ходя във ваканция. Пътувал съм до Турция, Гърция, Македония. Имам кола. Освен това и оттук мога да съм фен на “Милан”, разказва Франко пред друго издание - в. “Еко ди Бергамо”.

И друг италиански пенсионер - Джорджо Делавале, споделя пред сайта “Линдро.ит” опита си в България.

“С жена ми се преместихме във Варна на 28 декември 2013 г. Живея на 300 м от морето в изолиран апартамент на партера с частна градина за 250 евро на месец. Единственото нещо, което не е в наша полза, е езикът, но жена ми вече ходи на уроци по български. Що се отнася до останалото – спестяваме малко, но си позволяваме много. Вдигнахме качеството на храната. Констатирах, че тук здравеопазването е на висота и е модерно като в Италия. Климатът е много по-хубав от този в Павия, откъдето съм (Северна Италия). За ток, вода и отопление през зимата не плащам повече от 130 евро на месец. В Павия давам по 120 евро за ток и 500 евро за газ. Застраховката тук е 80 евро, годишният данък за кола 65 евро.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
7
 
2
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
Комуниста Бойко ще ви Е-Е до второ пришествие и малко ще ти е тъпанарски народе. *** народ, стоящ винаги с наведена глава и събути ***.
89
6
 
7
 
! Отговори
az преди 8 години
До Само Герб! porednata *** ***
88
11
 
5
 
! Отговори
Само Герб! преди 8 години
С теб сме Бойко!Вади списъците на длъжниците от КТБ.Само така ще спечелиш изборите наесен.
87
7
 
14
 
! Отговори
az преди 8 години
Българите стигнаха до това катастрофално положение заради герберастката *** и останалите *** за 25г
86
4
 
3
 
! Отговори
САМО ДПС преди 8 години
ЗА ДА СА ЖИВИ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ!НЕМА ЗА КИНА---НИЕ СМЕ ЗА ТАВА....!
85
2
 
3
 
! Отговори
КИРЕ МУГЛАТА преди 8 години
Мога да ви осигуря, къща до голям град, да ви я построя , обзаведа по ваш вкус и да поема охраната й---ЗА ДА СИ ЖИВЕЕТЕ СПОКОЙНИ СТАРИНИ!ПРАВЯ ГО НА НИСКИ ЦЕНИ И С АБСОЛЮТНА КОРЕКТНОСТ!КИРО ОТ МУГЛА!
84
13
 
2
 
! Отговори
Мима Рижата преди 8 години
Само ГЕРБ! С тем сме Бойко!
83
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше и английска инвазия по българските земи съвсем до скоро.Но след като започнаха да ги ограбват до шушка само докато отскочат до Англия да си видят роднините и връщайки се обратно видат че къщата им не само е обрана,но направо разкостена и вече ги нямаааа.
82
3
 
7
 
! Отговори
до 112 от Германия преди 8 години
За твое свединие, аз не купувам евтино в Германия, а най-често качествени продукти от региона на пазара в петък. Не се числя към "барабите", а и не познавам тук такива българи.Аз, както и нашите български приятели тук, сме инженери, лекари, биолози, физици и други високо образовани хора, числящи се към 10% елит в Германия. Ха сега НАЗДРАВЕ !
81
3
 
6
 
! Отговори
Слепият Пю преди 8 години
До до 105 от ГерманияЦитат : " Не е така, ти просто купуваш евтини бклуци, които има и при нас в Германия. "Не е така ! Ти просто купуваш в Германия евтините ***, за да спестиш някое друго евро.Само не ми казвай, че германеца яде на " примоция " евтините манджи, че ше Ти се смеят хората !Виждам всеки ден какво ядат германците и какво ядат нашите "бараби " !
80
1
 
6
 
! Отговори
Слепият Пю преди 8 години
До Анонименцитат: " Търсим само Български пенсионери за щастлив живот в България! "Те на това му се казва заглавие на първа страница !
79
3
 
8
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Не забравяйте, че голямата част от пенсионерите в България живеят в СОБСТВЕНИ ЖИЛИЩА, пък били те и панелки от соца. В Германия само 35% от хората имат собствени жилища, останалите плащат наем. При студен наем от 10 евро /m², около 13 с парно и допълнителни разходи, едната средна пенсия от 1000 евро отива. Ако и жената е работила и получава средно също около 1000 евро, добре е, но ако не е работила, получава някакъв соц. минимум.
78
3
 
8
 
! Отговори
Слепият Пю преди 8 години
До Анонименцитат : " Сега очаквам и някой "родолюбец" да подеме кампания за изгонването на италианските пенсионери или да започне да им обяснява как да не идват тук. "Няма да се наложи !Те сами ще си тръгнат.:)))
77
3
 
9
 
! Отговори
до 105 от Германия преди 8 години
Не е така, ти просто купуваш евтини бклуци, които има и при нас в Германия. Когато съм в България купувам хранителни продукти с високо качество, които са все още под половината на цените в Германия, понякога и една трета. Например *** и краве кашкавал на фирмата Шипка 99/Първомай с търговско име Маестро, или пък гръцки маслини Калимата, най-добро качество за 10 лв. килограма, в Германия са 16-20 евро. Много оше примери мога да дам.
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС
75
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
бг храна е отвратителна, аз купувам ако мога немско масло, френско сирене или холандско, българските производители са алчни и не спазват стандарти никакви, добре че са на изчезване, след като изядат субсидиите ще се откажат мързелите
74
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А българските пенсионери - кучета ги яли. Мръсни герберасти, съсипахте хубавата ни страна за шепа миризливи долари.
73
1
 
2
 
! Отговори
makedon преди 8 години
Ahahahahhhaaaaa ami zaaaabite vo Bugarija se besplatni. Krevaj cenata vednas.
72
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
За тази цел не са необходими пенсионери
71
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път се убеждавам, че българина е един безнадежден мрънкач. Каквото и да стане, той недоволен, цупи се, мръщи се, всичко е лошо за него. Хора на всяка по света биха приветствали тази новина, биха мислили по въпроса как да стимулират този процес, биха помислили как да спечелят, но не и българина, той е недоволен. Жалко история сме! Сега очаквам и някой "родолюбец" да подеме кампания за изгонването на италианските пенсионери или да започне да им обяснява как да не идват тук.