Не правим драматични промени в пенсионната система!

Бизнес и синдикати виждат още резерви за оптимизирането й
Обновена: 21 май 2015 14:11 | 21 май 2015 12:57,
4
Не правим драматични промени в пенсионната система!
Снимка: архив, БулФото

Промените в пенсионната система не са драматични, променят се параметрите, така че системата да стане по-устойчива и да гарантира адекватни пенсии. Около тази позиция се обединиха президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и заместник-председателят на БСК Димитър Бранков пред bTV в коментар на приетите от правителството вчера промени по пенсионната реформа.

Още по темата

Трудно е стъпката за повишаване на възрастта за пенсия да бъде по-радикална от приетата от кабинета – два месеца, съгласиха се и двамата експерти.

От БСК виждат още резерви за подобряване на системата основно в ограничаване достъпа до инвалидни пенсии заради осигурителните измами, по отношение на служителите в отбраната и сигурността, защото сега не се решават изцяло и категорично проблемите там.

Бранков посочи, че за тези сфери Камарата има много претенции за критериите, които се прилагат и категоризацията на служителите. Третият резерв е свързан с категорийните работници.

Димитър Манолов отбеляза, че тази група хора е незначителна като брой – около 200 души и те не могат да натежат на системата, така че да я деформират.

"Най-важното е, че постигнахме баланс между социалните партньори", каза Манолов и акцентира върху това, че работодателите са доказали с аргументи, че осигуровките трябва да се повишават по различен от първоначално предложения механизъм, а синдикатите от своя страна са доказали, че нарастването на пенсионната възраст трябва да се движи по друг ред. На практика управляващите разсрочват повишението на осигурителната вноска в рамките на две години, отбеляза Манолов.

Припомняме, че вчера правителството и представителите на работодателските и синдикални организации постигнаха съгласие за промените, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание. Осигурителните вноски ще се увеличат през 2017 година с 1%, през 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд „Пенсии“ на НОИ.

Няма гаранция, че приетите сега промени по пенсионната система ще бъдат запазени от всяко друго следващо управление, каза Бранков. Манолов посочи, че силно се надява поправките да не бъдат отменяни в бъдеще.

Какво следва от решението на ВАС за минималната работна заплата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
По-големи пенсии от 150 лв на месец за простолюдието в България не трябва да има ,защото е световна криза.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано не правите и комични такива :)