Чакаме ? 398 хил. компенсации за фермери за руското ембарго

Подадените заявления са за 1.4 млн. евро
Обновена: 22 май 2015 16:43 | 22 май 2015 16:40,
20
Чакаме ? 398 хил. компенсации за фермери за руското ембарго
Томислав Дончев. Снимка: БТА, архив

Няма предвидени отделни компенсаторни инструменти за щетите от контрасанкциите, които Русия наложи на производителите в Европа, коментира по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

"Прави се редовна оценка на въздействието”, обясни той в отговор на въпрос на депутата от „Атака” Волен Сидеров.

Още по темата
Мерките в селското стопанство нямат характер на нарочен инструмент, а само компенсираха намаляването на цените на продукцията в резултат на ембаргото на Москва, уточни вицепремиерът.

По негови думи от български производители на плодове и зеленчуци са били подадени заявления на обща стойност от 1,4 млн. евро, от тях допустими са искания за общо 398 хил. евро, които страната очаква да получи от ЕК за компенсиране на ценовите аномалии.

Дончев призна, че износът към Русия в първите месеци на годината намалява значително – с 35%, при спад на общия износ от 7% на годишна база за същия период. Експортът за Русия обаче е 1,4% от общия износ в първите месеци на годината, посочи още вицепремиерът.

„Коментирайки тези цифри, не искам да омаловажавам негативния ефект върху някои сфери на българската икономика, най-вече за селското стопанство”, заяви Дончев и допълни, че е безспорен факт, че санкциите и контрасанкциите вредят и на европейската, и на руската икономика.

Неговата надежда е да бъде намерено бързо решение за напрежението в Украйна и отпадането на санкциите.

Според оценката на Волен Сидеров санкциите на ЕК срещу Русия ще донесат щети от 1 млрд. лева на България.

Курортите ще останат полупразни и ще има фалит на стотици български фирми. „Това налага една по-настойчива политика от нашата държава”, категоричен беше депутатът и отново предложи страната ни да откаже да спазва санкциите срещу Русия, което ще "подсети Брюксел, че има държава България”.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Томислав ДончевРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
А колко милиона загубиха фермерите заради ембаргото? Някак си ми се струва подигравателно да загубиш милиони, а да компенсираш хиляди....
17
2
 
6
 
! Отговори
До Чакащите преди 8 години
Чакайте си.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Х-м,гледах "Американски снайперист" и да ви кажа тези мъжки крави са яки такива,едри,голямо хранене ще пада и...плющене,ама като родните ни бикове са ***,така става.
15
2
 
10
 
! Отговори
боц преди 8 години
Шъ дочакате на мъжката крава топките!Докато тези грабители ГАРБ са на власт, само най-дългото от трите ще получим!Ааааа, и в допълнение няколко хиляди хамерикански войници, които трябва да изхранваме за да шамаросват децата ни и да плющят ци*анките в СЛИВЕН.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това много пара бре. Малееее, колкото на Боко гарсоньерата в Красне село.
13
3
 
14
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ ВЛИЗАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ПАРТИИТЕ.НЯМА ПООЩОРЕНИЕ ЗА НАРОДА ЗАЩОТО НАРОДА БЪЛГАРСКИ Е *** КАТО ***-БАЙ ***-ПИКЛИВИЯ-ТОВА СТЕ БЪЛГАРИТЕ.ПЛЮХТЕ НА ВАШИЯТ ОСВОБОДИТЕЛ
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волята за власт на Ницше е по-скоро нагон за власт и това е присъщо за ниско образованите и по-точно ниско културните хора.Образованият човек се съмнява в своята безпогрешност,което се случва на знаещите.Глупакът винаги вярвя ,че е прав-синдромът си има име .
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поздрави,8!Въпросът за морала е най-спекулативният във философията.Въпросът дали съществува морала е като въпроса дали съществува Бог.Отговорът,както знаеш е относителен,какъвто е и утилитаризмът на управляващите света.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ленин ни наблюдава от фотоса! Другият аналог е пречистеният от гладни стачки Сугарев. Необяснимо как, но всички двойници на Влади Улянов Ленин са от уж некомунистическите политически формации. Ленинци, под прикритие като ЕНП. Направо троянски коне на Великият октомври в евроатлантическото пространство! Дори ленинските съботници ги провеждат в понеделник и петък.
9
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най големите ,,Българи,, са си сложили руски ник-/чекист/ например.Страшни ***.Майките си ще продадете да защитавате чужди интереси
8
12
 
0
 
! Отговори
NACO преди 8 години
А,колко от тези евра ще заминат към Русия?!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакай още, а бе ... пари няма да види България :)))))
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ако ги компенсират на 200 %, какво? Всичко наред ли ще бъде? Може да съм в грешка, че не мисля като вас, но малкото коментари показват, че водещо е печалбата и сметката. Останалите, които ще напишат стотици коментари за Русия, САЩ и Македония дори не ги интересува. А къде остава смисъла, греха и нематериалното? Мислите ли, че да им дадат пари колкото искат за да изливат млякото на пътя ще ни доведе до прогрес? Така утре със зеленчуците, сетне с хляба, накрая и с хората. Излишък!
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво то се губят милиони тез 400 хиляди чудно!
4
3
 
26
 
! Отговори
dsd преди 8 години
От тия 400хил. евро...10% ако сигнат до фермерите ще е добре...останалите са за #Батко,#Кой ...и разни други такива схеми всякакви
3
2
 
30
 
! Отговори
бабата преди 8 години
Радостни глупчо габровски, загубите от ембаргото са за повече от 15 милиона евро, да оставим загубите от туризма и загубите от Южен поток ! Твоето правителство трябва да ги изкара и възстанови, ако трябва и с магистрална любов! Но сте убийствено грозни и за това не ставате! Не се радвайте на трохите, това е нагло и смешно !
2
2
 
33
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ето на това му се вика политици. Браво момчета. Яко защитавате българските интереси. Тази невероятна сума покрива всички загуби, че май и печалба ще има...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До брадвароВЗЕХТЕ МИ ДУМАТА ОТ УСТАТА