Наплив от родни и чужди студенти да учат медицина в Пловдив

Предлага се високо качество на образованието и обучение на английски език
Обновена: 23 май 2015 21:36 | 23 май 2015 20:38,
50
Наплив от родни и чужди студенти да учат медицина в Пловдив
Снимка: Dnes.bg

Увеличава се броят на чужденците, които искат да завършат медицина у нас. Това отбелязват от Медицинския университет в Пловдив, които тази седмица честват своя 70-годишен юбилей. Сериозен интерес се наблюдава от Великобритания, Германия и Италия.

Садкан Шергил е студент от Англия. В момента учи медицина в Пловдив и има планове да специализира в областта на онкологичните заболявания, за да открие лекарство срещу рак.

„Сам избрах къде да уча, избрах България и смятам, че уча в една изключително академична среда с добри преподаватели и в сграда, в която не може да се види дори във Великобритания”, разказа пред Dnes.bg Садкан.

В Медицинския университет в Пловдив се обучават над 5000 студенти. Една част от тях са чуждестранни. Най-голямата група е на тези от Англия. Не липсват обаче и такива от далечни дестинации като Япония, Австралия и Нова Зеландия.

„Идвам от Великобритания и и след завършването си възнамерявам да работя в България”, споделя Серин, която също учи в МУ-Пловдив.

Д-р Николай Мехтеров е един от малкото специалисти, обиколили света, но решили да работят в България. Откриваме го в лабораторията на Катедрата по медицинска биология.

„Мисля, че тук си намерих правилното място за работа и реализация”, твърди д-р Мехтеров.

От Медицинския университет в Пловдив твърдят, че привличат студенти, като предлагат високо качество на образованието и обучение на английски език.

„Авторитетът на Медицински университет – Пловдив е резултат от дългогодишния труд на поколения всеотдайни преподаватели. Той е  надхвърлил националните рамки и е получил международно признание и известност”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. 

В същото време на територията на висшето учебно заведение се провежда световната научна конференция „Наука за здраве”, на която присъстват светила в медицината от цял свят.

„Това е нашата юбилейна научна конференция и досега никога не е провеждана подобна в нашия университет”, заяви пред Dnes.bg проф. д-р Виктория Сарафян – зам.-ректор по „Научна дейност” в МУ-Пловдив.

95% от студентите, завършили Пловдивския медицински университет, се реализират с професията, за която са се обучавали цели 6 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
лекар преди 8 години
До ЕмиВ повечето случай лекарите не са виновни, не го казвам, защото съм лекар, а защото просто пациентите които се лекуват в България са доста увредени от начина си на живот, от цялостната среда, съжалявам а баща ти, но не мисля, че биха го оставили да си отиде, ако има възможност да го спасят. Понякога общото състояние на пациентите не позволява ... човека е много сложно нещо, при една травма в крака например, белият дроб може да пострада от тромби и т.н., времето до лекар и т.н. влияят също
29
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 8 години
До ЕмиМоето момиче, в България все още медицината е на много високо ниво, мога да ти гарантирам за това, проблемът е, че клиничните пътеки спират доста голяма част от лечението на хората, т.к. и да не се нуждае пациентът от ангиография, струваща 4-5000 лв. , по НЗОК трябва да бъде извършена. В чужбина студентите по медицина НЯМАТ ПРАВО да се докоснат до пациент!!! От личен опит ти го казвам, аз в Германия отидох по-подготвен като лекар от тях, защото бях прегледал 100-тици пациенти вече ...
28
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 8 години
До до 28В МУ-Пловдив учат над 1000 чуждестранни студенти !!!!! Във всеки курс от всяка специалност има допълнителен поток от чужденци....
27
1
 
8
 
! Отговори
Съгласов преди 8 години
До АнонименТакива горе-долу са имената на всички "Англичани". Ахмед, Ибрахим, ***, Абдулла, Садкан, Шаран и т.н
26
0
 
3
 
! Отговори
д-р Пари преди 8 години
Развивам мислите си само!Всички МУти в страната имат горе-долу еднакво ниво. Кой успял да запише малко повече студенти тази година, кой не, всичко е въпрос на агенти и фирми занимаващи се с записвания на студенти. Според мен по-добре да се анкцентира върху какво всъщност правят новозавършили се доктори от тези университети сега и къде (ако въобще) специализират. Студентите от Англия, Германия, и т.н е нов спорт в БГ и е само за престиж
25
0
 
1
 
! Отговори
anon преди 8 години
В коментарите става е*аси и меренето на полови органи. Колеги моля ви стига сипвайте бълвоч по адрес МУ Пловдив. Никой не е казал, че другите медицински университети са по-лоши.
24
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В англия нямат университет с такава сграда и такова ниво, сега кажете кой ви плати за подобна статия. Тенденция стана от години да се омаловажава северна българия и да се възхвалява южна. Южна ромелия се взе много на сериозно заради интересите на фамилия Борисови
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност 873 чужденци от 43 държави са избрали ВАРНА да учат медицина ! Номер 28 *** се от яд а а ахахаххахахахаха
22
1
 
2
 
! Отговори
до 28 преди 8 години
Хах във Варненския медицински учат 270 чужденци в момента бе *** неземен ахаахахахаха кога ще стигнете Варна никога ахаахахахаха
21
4
 
16
 
! Отговори
тиха стъпка преди 8 години
Добро утро, и честит празник на всички българи.Да е честит на всички колеги от форума, честит да е за колектива от Днес.бг. Да е честит и за марионетките които обслужват чуждите НПО, тук, които променят нашата култура и история, може пък нещо да трепне в тях, и да се откажат да обслужват чужди каузи...ЧЕСТИТ празник българи !
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Садкан Шергил" сигурно е тиичен англо-саксонец.
19
8
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
Не аз, а в Пловдивско "викат" така. Малко ирония, няма да им навреди.
18
13
 
14
 
! Отговори
км преди 8 години
Нивото там е провинциално. Простотии и мрачен даскълък. Иначе се доцентосват и професоросват напоразия. Обучение през английски има отдавна, но точно заради "качеството" на този "университет" турците отказаха да признават българските дипломи по медцина. Типична провинциална фукливост и липса на елементарна самоприценка.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека в Пловдив идват, ушанките от Варна ще има да чакат туристите...
16
0
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
zabelqzal sam 4e tova s dalgia nadpis e nqkakva programa teto q puskat samo ve4er,i ne triqt komentari
15
6
 
8
 
! Отговори
наплив за медицина преди 8 години
и то в Пловдив- тези умопомрачени платени " журналисти " са наистина откачени !!! Тази " държава " отдавна и за наша радост- умря !
14
4
 
27
 
! Отговори
Еми преди 8 години
Интересно .Убеждавате ни какви големи специалисти се подготвят у нас пък навсякъде около нас в България щом споменеш медицина всичко плува На кое да вярваме .На очите си или на статиите ви джурналяНаскоро в тази,същата болница загубих баща си Оперираха ''страхотни специалисти''
13
0
 
30
 
! Отговори
eshk0 преди 8 години
Хем им е евтино, хем си взимат дипломи и без да учат! $$$$ 1500 евро на изпит :D
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платена статия пълна с пропаганда.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На всички ВУЗ бюджета е към 300 милиона лева.. А само медицинския факлултет на унверситета във Фрайбург е 273 милиона евро.. Германия е най-добрата дестинация за образование студентски такси 250 евро на семестър заедно с карта за транспорт на целия окръг.