Чуждици завладяват българския език

Това доказва, че речта ни е много жива, убеден е експерт от БАН
24 май 2015 13:32,
78
Чуждици завладяват българския език
Снимка: Reuters, архив

Чуждиците превземат езика ни, съобщава Нова телевизия. Според прогнозите на езиковедите все повече нови думи ще навлизат в речта ни.

Вицът за блондинката, която я накарали да кликне, а тя клекнала, остава далеч в 90-те години на миналия век. Защото дори и обичайният заподозрян хумористичен герой днес е запознат със значението на тази дума.

Вече казваме "сърфиране в нета” вместо ”търсене в глобалната мрежа”. "Чатове” вместо "разговори”. "Адване на френдове” вместо "сприятеляване”. Всичко това е един съвсем нов "eкспириънс” в комуникацията.

"Съвсем нормално е езикът да се развива и даже онова, което наблюдаваме в момента, доказва, че е много жив”, коментира проф. Владко Мурдаров от Институт за български език към БАН.

"Няма нищо опасно чуждите думи да влязат в езика. По-важно е, когато включа в речта си чужда дума аз да знам какво означава тя. От страна важното е да употребя чужда дума, така че вие да ме разберете”, подчерта той.

"Да кажеш „поствам” е много по-кратко, много по-ясно и по-лесно би се разбрало от другите хора, отколкото да кажеш "публикувам информация във Фейсбук”, което е много дълго и отнема време”, коментира момиче, което признава, че не се разделя със смартфона си. Не минава и ден без тя да използва чуждици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
3
 
! Отговори
радост преди 4 години
16.05.2019 , новините в 9 по Нова тв -четири пъти се повтаря "комшии,комшията, комшия, комшиите",фрапиращо и грозно - имаме си бг дума съсед. Дано не е целенасочено - турски сериали,новини на турски......
63
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 6 години
Поредния човек без грам етническа принадлежност в душата си...Дайте, по неговата логика, за да се развиваме по-бързо и по-успешно, да минем направо на английски, докато го научим... Освен това, чуждите езици са за хората, чиито професии го изискват или за тези, които работят в чужбина или дейността им е международна. Има си преводачи. Английският никога не е бил световен език ПРИРОДНО, а се ползва, като ИНСТРУМЕНТ, поради липса над друг. Той НЕ Е ЕКВИВАЛЕНТ на българския. Умираме като етнос!
62
0
 
4
 
! Отговори
Соня преди 6 години
За г-н Мурдаров - като учен и езиковед, би трябвало не да се примирява, а да се бори за чистота и култура на родния език! Освен чуждиците, особено противно е загрозяване на родния език с т.нар. лениво Л - казаУ, вм. казаЛ, биУа, вместо биЛа и т.н.т., а по този въпрос г-н Мурдаров вдита бял флаг! А подобен род пошлост звучи от родния ефир, а г-н Мурдаров кротко обявява в една своя монография, че звучното българско Л ще изчезне в бъдещето! Е, а кой да провежда езиковата култура!!!
61
0
 
4
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Странно, а хората около мен и аз казват добави ме за приятел. Време е в шопария да се научат да говорят на български. Откакто направихме селото с минерални извори на столица само глупост творят местното население.
60
0
 
5
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Ако точно са предадени думите на гн В.Мурдаров, то той не се изложил, а просто се е осрал. Но това е нормално за един учен. Между учен и луд има само една крачка. За съжаление много пъти учените излизат прави. На нас ни е кеф да ги плюеме не можем да достигнем тяхното ниво на разсъждения...Г-н Мурдаров нищо не споменава за политиците ни, които говорят странен български! Как Ви звучи: правЪ, ходЪ и пр. Поне да изговаряха едно хубаво "А", като не искат да кажат красивото "Я"
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълен ***
58
1
 
16
 
! Отговори
Уточнение преди 8 години
Там е работата, че колкото повече чуждици се употребяват толкова повече се забравят българските думи. А някои чуждици са направо грозно звучащи и неразбираеми за повечето хора. Аз например ненавиждам думата "мърчандайзър". Отврат направо!
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продажно,чуждопоклоническо и робско племе без никакво достойнство,без национална памет и никакви ценности - в това се превърнахме всички ние след 25 години ,,демокрация''!
56
2
 
17
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Неграмотността завладява българския език.
55
1
 
4
 
! Отговори
Симона преди 8 години
Браво Ник
54
4
 
10
 
! Отговори
лингвист преди 8 години
В българския съществуват ужасно много чуждици. Понеже работя с британци ми е много по-лесно да обясня на друг българин за какво иде реч, използвайки чуждици. Това, че английския не е богат са пълни глупости. Английския е в пъти по-богат и опростен от българския. И все пак има езици без почти никакви чуждици - фарьорски, исландски, фински, унгарски, естонски и саамските езици. Това са езици, които имат свои думи за всичко и не търпят никакво развитие - исландския не се е развил почти от 9ти век.
53
0
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 8 години
Най-подробния английски речник съдържа 40 000думи.-- Смях! 40 хиляди думи съдържа един съвсем обикновен речник!
52
4
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 8 години
До 111Най-подробния английски речник съдържа 40 000думи.
51
5
 
14
 
! Отговори
Ник преди 8 години
Това не е професор,а гад!Българофоб!Все ни излизат с разни мантри за да ни вземат земят,да ни разрушат икономиката,да съсипват духовното ни пространство! Как Господ търпи такива *** да дишат един въздух с нас!
50
2
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Ей тия бански старци, мине се не мине, не им омръзна да ни заливат със слабоумието си. ама и пари прибират за това. понеже езика ни бил много жив та за това се пълнел с чуждици?! а английския като не се пълни с българизми трябва да е много умрял език значи?
49
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 8 години
Мисля като теб. Английският е език, в който една дума се подразбира само в контекста, защото може да има 10 различни значения. За мен е невероятно това, че на този примитивен език е създадена велика литература. Веднаж започнах да съчинявам немска дума, за която, като стигна два реда, приятелката - германка каза: "ти току-що съчини една великолепна немска дума!" - точна, ясна! Малко преди това спрягахме думата spring. Всеки език е добър за народа, който го приказва. Попитайте някой китаист!
48
1
 
7
 
! Отговори
изненада преди 8 години
Въпреки мнгото ми години започнах да уча норвежки он лайн( не че ми трябва и не че ще го науча) и какво открих? синап- сенеп;стол- стол, още душ,килер, гараж, балкон, лук- льокен.Спомням си баба ми( родена 1886) как казваше( обърка ми се посулата( посоката); един ден разбрах, че на итал. ез.bussola e компас; да не говорим за качиакавало( кашкавал..)Така, както хората обикалят света, и ДУМИТЕ се преливат. Да не "плачем" за младите, които отват да работят другаде или за думите ; да се радваме!
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 45Забравяш ОГРОМНОТО количество заемки от руски и от гръцки език. От руски са повечето български-звучащи думи с абстрактно значение, влезли през 19 век, а от гръцкия - невероятно количество названия за предмети, които считаме за изконно български: пита, погача, креват, мавруд. Но сме дали на други народи думи като азбука, мачка, хусар. Езикът е живо нещо, настъпва естествен обмен. Тук става дума за опростачване и зацапване на нашия език. Нещо, което наблюдавам и в съвременния руски
46
1
 
9
 
! Отговори
ех.. преди 8 години
"...Твоите деца не са твои деца: те са деца на бъдещето..Ти можеш да се опитваш да бъдеш като тях, но не се опитвай да ги правиш като себе си...Защото те живеят в УТРЕШНИЯ ден, който ти не можеш да достигнеш и в сънищата си..."Езикът е жив организъм и се развива.Сравнете езика на Вазов, Мадзони, Шекспир, Гьоте,Рабле' със съотв. съвременни.
45
2
 
18
 
! Отговори
Срам! преди 8 години
И мен ме възмути изказването на В.Мурдаров! Вече в качеството си на мърдърър на бългериън ленгидж! Дали му плащат, не знам, но ме е срам от такива спокойни за бъдещето ни хора! Езикът ни е полюшънед от много чуждици, 95% от които са от англо-американски произход. Последното не е клише, заемствано от по-стари времена! Кой е виновен? НИЕ САМИТЕ! Купуваме пилета от "Булчикън", мляко от "Мизия-Милк", наши лекарства с "-аут" и "файв", избираме между фрешове и смутита, правим си селфита...ОК? ОК!