Гуджунов гасне, държавата пак го забрави

Синът му смята, че обещаното от Рашидов е "прах в очите"
24 май 2015 21:00,
55
Гуджунов гасне, държавата пак го забрави
Снимка: bTV

Тази седмица големият Борис Гуджунов навърши 73 години. Той обаче посрещна рождения си ден в болница в тежко състояние.

"Последен стадий е на сърдечна недостатъчност, което означава, че след това друг стадий няма. Освен това бъбреците също отказват. В момента сме на системи, които единствено те го държат жив", обясни пред bTV синът му Кристиян Гуджунов.

Още по темата

"Аз съм изгубил всякаква надежда, въпреки че пеех песента "Надежда". Аз загивам! - Тези думи на певеца от преди повече от половин година, развълнуваха цялата страна. Още тогава той разказа, че е тежко болен и получава единствено пенсия за инвалидност от 220 лева, но не и такава за прослужени години.

След изповедта на легендарният изпълнител, министърът на културата Вежди Рашидов, обеща от началото на 2015 година, Гуджунов да получи пожизнена награда от 700 лева месечно за заслуги в областта на културата.

"Нали се сещате като интелигентни хора, че тази пенсия не е в джоба ми, не бъркам и не я давам веднага, трябват законови промени. Назначил съм ведомствена комисия, до края на декември трябва да бъде прието", обясни тогава той.

След случая с Борис Гуджунов, държавата инициира законодателни промени. Беше приета специална наредба към Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава.

Министерството на културата създаде комисия, която да определи кой колко заслужава. Вече трети месец комисията не е взела решение кои да са първите наградени. Дали сред тях е Гуджунов, също не е ясно.

Днес синът на естрадния изпълнител разказва, че баща му си отива разочарован от неизпълненото обещание на държавата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mnogo zloba ima tuk v tiq komentari.
36
0
 
3
 
! Отговори
художник преди 8 години
Много ми е симпатичен Гуджунов, расли сме с песните им.Но да поясня - и аз знам какво е хонорар. Как така архиви се губят......ако е трудов договор на всеки е отбелязано прослужено време в трудова книжка, аз имам даже 3, за годините на хонорар - горя. Който сам не е плащал, не може да иска стаж, това е.На тях явно на всичките версията с изгубен архив им допадна.
35
4
 
1
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Ей, ама злобни плебеи сте повечето тука, особено по-дъртите...
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава е съдбата на пенсионера в българия. Има хора с 160 лв., които са работили 40 г. и те са допринасяли за страната, но не са публични личности. Не може да се обръща внимание само на публичните личности. Всеки човек с труда си е допринесъл за тази държава и трябва да може да кара добри старини. Политиците дават обещания и никога не ги изпълняват те си пълнят само собствените джобове. След избори електората е забравен до следващите избори. Народа трябва да ги накара да работят за него.
33
1
 
2
 
! Отговори
тотото преди 8 години
...и кажете на БГонеър да си махне спама, благодаря!.......
32
0
 
5
 
! Отговори
tototo преди 8 години
....поклон пред таланта на Борис... поклон пред факта че бе лъч надежда и светлина когато царуваха бай Тошо и Ко.... но нека той да си спомни какви хонорари взимаше, той и цялата гилдия, когато нашите родители работиха за 150-250 лева.... а синът му е твърде малък и уплашен за да се изявява по медиите......... тъй-де!..
31
3
 
2
 
! Отговори
ami преди 8 години
pak glasuvai za mutri dps ibsp
30
1
 
14
 
! Отговори
луцифер преди 8 години
И този е болен от синдрома "кариеризъм". Мисли си че като се качи на гърба на народа, то народа е длъжен и трябва да го носи до гроб, на каквато и да е цена!
29
1
 
17
 
! Отговори
8 преди 8 години
До И пак се делимАз не знам защо скамо кОлтурните дейци и спортистите да имат здаслуги?!Излиза,че всички останали свме живели на техния гръб.По татово вревме те си живееха като 5 пари в кесия.Имаше специални магазини,от които пазаруваха,имаха техни ресторанти,с цени като за бедняци .ПОЛУЧАВАХА ВСИЧКО,КАКВОТО ИСКАТ!СЕГА И ВЕДНАГА!НОООО НЕ СА МИСЛИЛИ,ЧЕ ЩЕ ОСТАРЕЯТ И СА ПЛАЩАЛИ МИЗЕРНИ ОСИГУРОВКИ!А СЕГА РЕВАТ!НАЛИ НЕ ИСКАХА СОЦИАЛИЗЪМ?!СЕГА ДА СЕ СПАСЯВАТ САМИ,А НЕ ПАК ДА ГИ ХРАНТУТИМ!!!!!!!!!!!
28
2
 
14
 
! Отговори
ААА преди 8 години
ТЕ ТИЯ ПАРИ ИСКАТ НЕ, ЧЕ ЩЕ ЖИВНЕ.КАКТО РОДИТЕЛИТЕ МИ КАРАХА СЪС 150лв.ТАКА И ТОЯ
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво направи интелигенцията през тези 25 години против съсипването на България и българският народ?! Нали викаха ,скачаха опиянени от "свободата", пък после се облажваха от политиците, без значение от коя партия.
26
3
 
32
 
! Отговори
Гери преди 8 години
Искам да попитам, колко години се е осигурявал този? И какво чакат все на Държавата? Когато са взимали големите хонорари им беше хубаво, живот, алкохол и др...............На никого Държавата не е задължена, изпял една две песни и хайде "Интелегенция". Аз съм на 52г. и имам трудов стаж 31 г.Нашите родители също са взимали ниски пенсии "бог да ги прости", но никога не са ревали както "Интелегенцията" с наша помощ доживяха до старини.И на нас не ни е лесно, да се погрижи синът му.
25
1
 
22
 
! Отговори
Американ преди 8 години
А защо няма пенсия за прослужено време?Всеки който е работил И се осигурявал 15 или повече години има.
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко за всички хорица в България, това е геноцид!
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Силвия Кацарова каза в ефир, че не е вярно, че са изгубени архивите.Не им харесват данните, защото са се осигурявали на нисък доход.Имам спомен, че братя Аргипови се похвалиха, че на върха на славата си, са изкарали сто хиляди лева за година.Нямам нищо срещу културните дейци, но във времето, когата всички са под един знаменател, не звучи добре. В края на краищата, те бяха еталон за просперитет и заможност.Когато си гладен, няма духовност.
22
9
 
13
 
! Отговори
синева преди 8 години
Изкуството и културата крепят духа на всяка нация. То трябва да се цени и пази. И да му се отдаде съответното признание. Все по- малко хора осъзнават това. Не заради друго, а защото духовните инвалиди стават все повече. За съжаление.
21
11
 
13
 
! Отговори
Горо преди 8 години
Герб каквото обещае на асфалт става! Иначе заемчето от 16 милиарда го внесоха, гласуваха и приеха за 24 часа, но от пенсия за Борис Гуджунов не може да се изкара нищо!
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рашидов, милионките и лихвите от КТБ поне в джоба са ти, нали? Да не се притесняваме! То като цяло ГЕРБери, БСПари, ДПСари, АТАКисти и прочие от последните 25 години, мисля че не трябва се притесняваме. А и заплатките си ги вдигате с по 300 - 400 на 2-3 месеца. Пък кучетата да ги ядът ... то няма и какво. Ама кучетата са виновни за това положение, не друг или вие.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагедия. А точно малките трагедии се виждат,за големите само броим цифрите. Щели да решават кой има принос за БГ културата и кой колко да вземе. Защо ли нещо много ми напомня за нещо отдавна,когато Елисавета Багряна изказва мнение пред една такава комисия и след това разстрелват един от най-големите български поети,най-превежданият до сега, в повече от 80 страни - Никола Вапцаров.
18
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак всеки ден умират възрастни и болни хора. Такъв е животът за съжаление. Държавата не може и не е длъжна да спаси някой си, само защото е бил комунист и е пеел на ухо песнички на Бай Тошо, нали ?