Върви, народе възродени...!

На 24 май славим българската просвета и славянска писменост
24 май 2015 07:45,
64
Върви, народе възродени...!
Снимка: архив, Булфото

Денят на българската просвета и славянска писменост ще бъде отбелязан в цялата страна с редица мероприятия.

Според арменски летопис от 1813 г. празникът се отбелязва за първи път в Шумен на 22 май 1813 г. Съвременната историография е приела, че за първи път се организира празник в чест на светите братя Кирил и Методий на 11 май 1851 г. в Пловдив. Инициативата е на възрожденеца Найден Геров.

Днес кирилицата е използвана от над 250 млн. души по света. На нея пишат и сърби, украинци, монголци, руснаци. До 19 в. се е ползвала и в Румъния.

Химнът на празника, “Върви, народе възродени”, е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски. Песента включва 14 куплета, като днес най-често се изпълвят 6. Музиката е написана Панайот Пипков през 1901 г.

През 1916 г. в България е установен Григорианският календар като държавен и датата от 11 май се измества с 13 дни напред. По този начин празникът започва да се чества с 13 дни по-късно. След 1968 г. Църквата чества Св. Св. Кирил и Методии на 11 май, а на 24 май започва да се чества като Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.

Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май. Той ще участва в церемонията пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Президентската институция ще отвори врати за граждани за четвърта поредна година. Държавният глава ще посрещне в 10.00 ч. първите посетители на "Дондуков" 2.

От 18.30 ч. в Националния исторически музей президентът ще даде традиционния прием за 24 май.

Министърът на образованието и науката Тодор Танев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще оглавят в 10.30 ч. празничното шествие за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Към него ще се присъедини и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В шествието ще участват министри, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани.

Министър-председателят Бойко Борисов ще присъства днес на молебен в църквата "Свети Павел" в Рим, заедно с представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе". Проявите са в рамките на посещението на премиера в Италия и Ватикана, във връзка с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С академично тържество в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" най-старото ни висше училище ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Празникът ще започне в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на университета проф. Иван Илчев. Академично слово на тема "Стволови клетки - какво да очакваме от неочакваните им способности" ще произнесе проф. Румен Панков - заместник-ректор на СУ.

Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН организира днес инициативата "Написаното остава. Пиши Правилно!". Това съобщи пресцентърът на Академията.

На три места в центъра на София от 9.00 до 15.00 часа желаещите да участват в инициативата ще имат възможността да направят кратка диктовка, за да проверят знанията си по български правопис и пунктуация.

Трите места, на които всеки може да провери правописа си са - пред кино "Одеон", на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски", на изхода на метростанция "Сердика", на площад "Света Неделя", и пред паметника на Съветската армия.

На тези три места млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Дошлите на инициативата ще имат възможността да обсъдят с учените някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници ще получат стикери "Написаното остава. Пиши Правилно!", чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство "Аз Буки", което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
kremikovci преди 8 години
brei, nemate li rosi? da vi napravim ot chugun, med, srebro, zlato i kalai rozova gradinka :-)
39
1
 
1
 
! Отговори
До ХристосФиладелфис преди 8 години
През 19 в. един от висшите ви свещенослужители чистосърдечно си признава: "Няма по-древен народ от българите, но ние взехме мерки да няма доказателства за това!"Руснаците взимат древни артефакти от Балканите и от други места и ги крият в техните архиви и хранилища.Гърците през 19 в. са правили същото, но не за да скрият, а за да унищожат!Но Бог вижда.
38
0
 
1
 
! Отговори
ДоХристос Филаделфис преди 8 години
до 31Перко!Имаш ли представа кога гръцките племена идват на Балканите и каква култура заварват тук?По време на вашето Възраждане водачите ви пишат врели-некипели и си присвояват всичко, създадено тук преди гърците и развивало се впоследствие независимо от тях. Така печелят симпатиите на цивилизована Европа - като си присвояват чуждо културно наследство. И така - до днес.Само днешните "македонци" са нагли и смешни колкото вас!Помниш ли какво казва един от вашите висши свещеници през 19 в.?
37
0
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 8 години
Много си неинформиран.Имаш ли представа колко хора ползват йероглифи? МИЛИАРДИ !Знаеш ли изобщо колко на брой са азбуките, съставени от йероглифи?
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес кирилицата е използвана от над 250 млн. души по света. На нея пишат и сърби, украинци, монголци, руснаци. До 19 в. се е ползвала и в Румъния. A ostanalite nad 7 miliarda polzvat latinicata. Nai bednite narodi ne polzvat latinica.
35
3
 
7
 
! Отговори
Бенатова преди 8 години
Всеки се претиснява че за Свети Валентин няма гадже а никой не се претиснява че за 24 май е неграмотен!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Накъде въвриш народе възродени към простотия ,мутри ,разбойници,неграмотни, и прости хора!
33
3
 
13
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Българи , прославяйте българският език и култура . Ценете своята безценна история и българска литература . Съхранете българските извори . Запазете българската държава . Бъдете достойни и почтени българи с име и авторитет . Не приемайте днешното съвремие за правилно и културно . Приемете прабългарските добродетели и порядки . Правете това което са правили нашите праотци - светци - българия. Обичайте България и бъдете святи българи .
32
2
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 8 години
Да! Писмеността ни е българска и няма нищо общо със славянската общност !? НО, защо ли само руснаците пишат по гърбовете дори на спортистите си на нея? Защо Б. Елцин категорично забрани в Русеия да няма надпис, изписан с поголеми букви от "българските"? "Върви народе унизени, към тъмно бъдеще върви! Без чувства светли принизени, за култура ... просто забрави!"
31
2
 
5
 
! Отговори
знайко преди 8 години
до.бай Тошо от правецспри и си почини малко бе!!!ненормален
30
9
 
9
 
! Отговори
Бай Тошо от Правец преди 8 години
Ще повторя с 10 млд.$ дълг построих инфраструктура за 10 трилиона $ и съградих България с летища,язовири,мостове,тунели..ВСЯ Стигнаха ми за 45 г.жив Соц.Мутрата вчера взе 30млд дето ще ги плащат и внуците на децата ви.Българката раждаше по мое време по 2 деца Майки и бащи получаваха на символични цени жилища коли,техника апартаменти, имаха сигурна работа в следващите 45г имаха пари за храна,почивки безплатно здравеопазване училище като ме настигнете обадете ми се Западни червеи продажни
29
2
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Не се...връзвайте на антибългарските ***,подменящи темата за делото на световно-признатите ни първоучители,с някакви други...първосигнални въпроси.Това им е...целта;да се говори за всичко друго,но не и за това,което прославя България.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До радио ЕреванПравилно е казал недоносче , преждевременно роден строй.Соца направи това което предшестващият капитализъм не само е пропуснал , но е превърнал и страната в изостанала аграрна . недоносчето социализъм обаче се разви и направи тази страна развита индустриална с мощно образование , просвета и 9 милионен народ.Всичко това охраненият и доносен и донасящ капитализъм го превърна в доносничество и донасяне на новите господари.
27
11
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
Богата България бехме почти наравно с Швейцария м/у 50 и 82г-Ха, ха, ха! Това е дивотията на десетилетието! Само неграмотен човек може да каже подобно нещо. В Българея при соца цареше животнска беднотия, докато Швейцария е символ на просперитета!
26
9
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо от Правец преди 8 години
Вярата я отнеха слуги и фашисти като теб служещи и лижещи подметките на Американско посолство и на чужди държави Комунисти в България не е имало тук имаше недоразвит Социализъм Ако го бях доразвил ,но фашистите ти господари на Запада ни завидяха и ни съсипаха икономиката Богата България бехме почти наравно с Швейцария м/у 50 и 82г и Запада не можа да понесе и допусне това Виж икономическата статистика за стандарта преди 9 ти след това и след падането на соца та до днес .
25
6
 
4
 
! Отговори
радио Ереван преди 8 години
Т. Живков каза - Социализъма е едно недоносче!Поне на кухия си правешки вожд вярвайте!
24
11
 
2
 
! Отговори
ХРИСТОС ФИЛАДЕЛФИС преди 8 години
ЗАЩО АНГЛИЧАНИТЕ СА ПРИЕЛИ ГРЪЦКОТО ПРОИЗНАСЯНЕ НА БУКВИТЕ===АЛФАБЕТА/ТИКС...А НЕ ВАШЕТО---АЗБУКА/КИ ???ЗАЩО ?ЗАЩОТО ГРЪЦКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е ПО-ВЕЛИКА, ПО-ДРЕВНА И СТАРА..ПО-РАННА, И МНОГО ПО-СИЛНА ОТ'/АЗБУКАТА ВИ.КОЯТО НИТО КИРИЛЛОС, НИТО МЕТОДИОС СА Я СЪЗДАЛИ !
23
9
 
4
 
! Отговори
истината за Тодор преди 8 години
Истината е, че Тодор Живков с простотията си съсипа икономиката на България. Целият гаден преход беше именно, защото той фалира държавата. И сега продържаваме да плащаме за простотиите му - пенсиите са смешни, защото когато соца фалира БКП беше окрало пенсионните фондове. И сега продължаваме да плащаме пенсии на работниците, които работеха в мегаломанските губещи предприятия, създадени от *** кратуни на партийната номенклатура.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен33-ти. Днес брутният дълг е над 100 милиарда долара , а ако прибавим междуфирмената задлъжнялост , това са вече няколко стотици милиарди долара.И това е при положение че всичко е продадено и разграбено и държавата няма почти никакви активи.Разбра ли как е при демократичните катъри.
21
4
 
4
 
! Отговори
Бай Тошо от Правец преди 8 години
Дългът мое време чадо мое расло в ТВУ бе под 10 млд.$ С тях построих инфраструктура за 10 трилионна $ и съградих България с летища,язовири,мостове,тунели..ВСЯ Тия10 млд ми стигнаха за 45 г.жив Соц в който *** и баща ти те отгледаха и направиха ' човек' Купиха си жилища москвичи три телевизора, радиоточка апартамент на децата и имаха сигурна работа в следващите 45г пари храна,почивки безплатно здравеопазване училище и тн за децата на целият български народ.