Йога в матурите стресира бъдещи богослови

Експерт: Текстът е еднакво далеч от всички младежи!
Обновена: 25 май 2015 14:09 | 25 май 2015 13:57, Анисия Иванова
88
Йога в матурите стресира бъдещи богослови
Снимка: архив Булфото

30 студенти от Богословския факултет на Софийския университет изпратиха отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което се обявиха против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература, която се проведе на 20-ти май.

Според студентите - над 50 хиляди зрелостници са били принудени да четат вид религиозна източна пропаганда.

Цели 13 въпроса в текста са посветени на йогата и то след като преди това на учениците са били раздадени два текста с много добро подробно разяснение на това религиозно учение, се казва в писмото.

"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване МОН избра за пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на министерството да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", пише още в писмото.

Експертът в "Отворено общество" Илко Йорданов коментира пред БНР, че не вижда основания Министерството на образованието да бъде критикувано, че осъществява религиозна пропаганда.

"Когато внимателно се вгледаме в текста ние виждаме, че в него са изложени различни ценности, които бих нарекъл универсални и важни за развитието на всеки млад човек. Бих казал ценности, които са ключови за всяко модерно общество. Дори намирам, че включването на подобни ценностно ориентирани текстове, които проблематизират древната идея на човечеството за хармонично развитие на тялото и духа е много добра", смята той.

Голяма част от тези ценности за харктерни и за други религии, включително и православието. Те се споделят от голяма част от българското общество, независимо от религиозните виждания, допълни Йорданов.

Според него изборът на такъв тип текст за матурата е търсене на информация, която е достатъчно отдалечена от познанията на различните групи младежи у нас. Целта е била текстът да е равноотдалечен от всички тях, защото сред тях има мюсюлмани, православни, протестанти и др. религии.

Експертът е на мнение, че дебатът за въвеждането на вероучение в българското училище тепърва трябва да се състои - да се изложат различни позиции за него, начинът, по който да бъде преподавано, как да бъде включено в програмите, в тестовете и задачите. Трябва да се чуят различните гледни точки.

Но трябва да се внимава, за да не се стигне до идеология и пропаганда, смята Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До номер 8Християните се кланят на икони, които не са идоли. Кипарисовата пръчка, от която е направена иконата... православните християни вярваме във "Въплъщението", в духа на светеца, който е при иконата, а и вярата най-вече е апофатична.
49
4
 
0
 
! Отговори
До номер 8 преди 8 години
Не всички религии са създадени от хора. Юдаизмът, например. Той даже не може да се каже че е религия, а начин на живот. Строго определен. В християнството има твърде много неща взети от еврейското Учение - Тора. И умишлено са изкривени и изопачени... 2та заповед - не се кланяй на кумири, идоли и т.н. християнството какво прави - точно това - кланя се на кумири и идоли - рисунки и статуи! Е как така? Нали пише не се кланяй и не си прави кумири? Май има противоречие, а? И още много други примери.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Илмейнти кога видя за последно такъв зъл дух пропътувал огромно разстояние ?разстоянието е нещо много относително, много по-относително от самия бог (или ще кажеш, че по-относително нещо от него няма :))
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
уффф, как не се бях сетил, човече, доста натоварващо ми се струва да живееш в свят, който е заобиколен от зли духове, пратеници на сатаната и тн ... ти, кога си се радвал на живота за последно ? или чакаш да се възнесеш и тогава ще "поживееш", така и не каза коя ти е религията btw
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тук засичам два религиозни трола, единият маца яко, другият пипа мекоуважаеми, във Вселената черното, тъмното пространство без светлина е мнооого повече отколкото местата където има светлина (това и като обем и като време). А и е толкова широко, че на никой не му пука за Земята където бог и дявол са се хванали за гушите. Много ми е интересно какво ще кажат троловете, когато дойдат зелените човечета :)
45
1
 
0
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До ИлмейнОтречи се от себе си, вземи кръста си и Ме последвай Само делегиране на вяра не стига. Не става и със заклеймяване на другите. Иска се ежедневно да разпъваш на кръста страстите си. Как си с месото, впрочем? Ядеш ли месо, защото щом си решил да си буквалист, една от Божиите заповеди е "Не убивай!" и при това не уточнява какво, т.е. изобщо не убивай, ако имаше предвид хора, щяше да каже "Не убивай хора!", а Той е казал "Не убивай!".
44
3
 
3
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До azКакво ви възмути в текстовете? Нещо, което не може да се прочете в уикипедия например ли? Не се възмущавате, че децата ви ежедневно биват заливани от порнография, включително и чрез чалга, а тези толкова семпли и по-скоро информативни текстове точно успяха да Ви скандализират. Странно! Ами, приемете, че съществуват хора, които практикуват йога и има и такива, нека да знаят децата и да бягат от тях - най-добре в дискотеката или в кръчмата, за по-сигурно.
43
0
 
1
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До ИлмейнНе може голям грешник, който не се е спасил, да поучава другите. Предупрежденията му не се възприемат сериозно. Добре е, че се оповаваш на Бога за своето спасение, но вярата е качество на сърцето, тя не се внушава на сила, нито можеш да научиш на нея някого. Защо да вярвам на грешник като теб, а не на благ източен старец аскет, който е повече християнин от теб, макар да се нарича иначе? А авторитет се става или с праведен живот и чистота или с измама.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде, след атакистите дойдоха и фанатиците. Коментарите на днес.бг са пълна смрад напоследък. Само комунисти, атакисти, фанатици, и други подобни маргинали. Очаквам и терористи и лидери на култове да почнат да леят текстова лой в скоро време.
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се различават от ислямистите.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте им текст от Светата Инквизиция.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези осъдиха Галилео Галилей и Джордано Бруно.
38
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 8 години
До ИлмейнА да не съм религиозен, да не правя мръсно на никой и да си пийвам бира радвайки се на природата и семейството си пак ли е грях? Или викаш марш в казана, няма 6 5, щом не верваш в дедо ти господ и ....демони?
37
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 8 години
До ИлмейнЗначи има война между дедо ти господ и дявола и логиката в тая религия е да участваш в нея ежедневно борейки се в името на бог? Колко натоварващо, чак ме заболя главата. За тва ли ни е създал....за да ни занимава с неговите проблеми? Помисли малко логично, разшири знанията си, погледни различни гледни точки...споко, не е грях
36
0
 
1
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До ИлмейнТ.е. ти си се спасил вече, изгорил си вехтия човек в себе си, достигнал си до съвършенство, станал си едносъщен с Бог и затова искаш да спасяваш и другите?
35
2
 
1
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До ИлмейнАнджък, дойдохме си на думата! Всеки може да философства и да интерпретира свещенните текстове както му оттърва и да има претенции за меродавност - последното е било, е и ще бъде причина за много човешки трагедии. Сатаната е ловък интерпретатор. Много е удобно! Невежествтото е неписан грях, не знаеш ли? А догматите са пазят ревностно и тук и на изток от тези, които все още пазят чистота. А колкото до философията - доведена е до съвършенство именно на изток.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
towa e istori4eski fakt, w momenti na golqma kriza, naj-pe4eliwshi zanimaniq sa religiite i hazarta
33
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 8 години
До ИлмейнЯвно не се изразих правилно- не са създадени, а са ИЗМИСЛЕНИ от някой хитрец едно време и са се иползвали за мнооого шарени цели (обединение, разединение и какво ли не) . Защо ли се връзвам да споря с фанатик, който ми говори за демони. Жив и здрав ,приятелю и дано някой ден си....отвориш очите.
32
1
 
1
 
! Отговори
Om Ram преди 8 години
До човекРелигиите (може би не всички) не са създадени с политическа цел, но могат и се ползват и с такава. Също както парите. Парите не са лоши сами по себе си, въведени са като оменно средство за улеснение на хората, но понастоящем са мощно оръжие.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Илмейнajde stiga we4e, krystonoscite sa bili masowi ubiici po wsi4ki standarti, ubiwali sa i bylgarski hristiqni, twoi i moi prababi i dqdowci. Obache sa bili i silno religiozni, togawa moze wikash ...