Пием 8-9 литра плодови сокове годишно

България е на едно от последните места по употребата им в ЕС
26 май 2015 07:00, Анисия Иванова
33
Пием 8-9 литра плодови сокове годишно

Малко над 63 млн. литра сок се продават у нас годишно. Това прави средно потребление от 8-9 литра на човек, показват данните на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки и минерални води. С тези нива България заема едно от последните места в Европейския съюз, пише "24 часа".

В последно време се наблюдава леко раздвижване на пазара на категорията сокове, нектари и плодови напитки, коментира Жана Величкова, председател на браншовата асоциация. Все още няма окончателни данни за миналата година, но тя очаква за соковете да се отчете ръст от 1-1,5 на сто. Най-полезните, но и най-скъпи - 100% натурални сокове, обаче са само 1/4 от продажбите в категорията.

Да, за съжаление, увеличението не е съществено и има още много какво да се желае, смята Величкова. И добави, че въпросът не е само на пари.

Едва ли може да смятаме, че българинът пие малко 100% натурални сокове, защото са по-скъпи от другите напитки. По-скоро е въпрос на култура, кутия цигари вече е 5 лв., но малцина са ги отказали, коментира шефката на асоциацията. Потребителско изследване за предпочитанията на българите показало, че възрастните предпочитат друг вид сок - гроздовия, и то ферментирал.

Иначе “новост” на пазара е изтеклият на 28 април гратисен период на европейската забрана за добавяне на захар в плодовите сокове.

Забраната не е нещо ново, тя е от преди 3 години. Величкова обаче се надява това да доведе до по-голяма информираност и доверие сред потребителите, за да асоциират соковете като продукт изключително от плодове. Затова и било възможно евродирективата да даде известен тласък на пазара. Важно е потребителите да знаят и че тя забранява на производителите да рекламират продуктите си, като пишат на етикета “без добавена захар”, защото така или иначе тя е забранена за всички.

Веднага след влизането в сила на евродирективата от Българската агенция по безопасност на храните са започнали проверки дали на пазара има останали някакви количества, които не отговарят на изискванията. Досега не е публикувана информация, че са намерени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 8 години
а там вече се сърди на жена си не на компота:)
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И прехвалените ви компоти също не са особено полезни- много захар, вода и малко плод. Разбира се са по-добрият вариант в сравнение с купените сокове, но най-добре е човек сам да си приготвя фрешчета- нито е трудно, нито излиза кой знае колко по-скъпо, а ако и плодовете са домашни е идеално.
21
0
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 8 години
един познат ми описа веднъж как ги правят тия плодови сокове. От тогава не съм поглеждал такова нещо. Накратко: обикновенна чешмяна вода, боя, ароматизатори и подсладители. СЛАДКА БОЯДИСАНА ВОДА!!! ей това са натуралните сокове.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости! Купувам си плодове и си правя сокове. Предполагам повечето българи правят така. Защо да купувам консерванти с неизвестно количество полезен състав? Вредния състав няма да коментирам.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите са на последно място във всички класации, защото манталитета на хората е още от комунизма. Децата са възпитани от родители, раснали и оформили се като хора в комунизма. Маса народ още плачат за руската *** и как било хубаво да ядеш само катошки и капуста. Културата на хранене на българина е трагедия - сланина, шкембе, джумерки (пръжки) и какви ли не гадости, които никъде не помирисват. В компотите има 5-6 лъжици захар, това е отрова с мирис на плод. Няма да се оправим никога!
18
2
 
4
 
! Отговори
ганчо балкански преди 8 години
*** иска мастика с бира и вкиснато вино от на дедо му мазето...
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чета етикета на натурален сок от ябълка и с изненада откривам, че по-голямата част от съдържанието му е тиква!
16
0
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Именно - тези със захар са плодови напитки, а натуралните сокове, т.е. тези без добавка на захар са само сок.
15
0
 
19
 
! Отговори
макето преди 8 години
глупости на тракалета лично я пием къде 500 литра ферментирал дестилиран домашен сок годишно
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една хубава новина!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Соковете са лишени от много неща. Едно от тях са фибрите. Няма да е много полезно, ако се набляга само на рафинирани сокове. Ако изядеш два моркова, ще е по-полезно от техния сок само.
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем нормално и похвално даже.Аз съм си купил сокоизстисквачка и няма да помириша дори *** пълни с менделеевата таблица,които ни пробутват!
11
0
 
24
 
! Отговори
Ж. преди 8 години
Купуваш ли кило моркови и колограм ябълки и си ги изцеждаш сам - само така можеш да бъдеш сигурен, че консумираш наистина качествен и истинки сок. И при нектарът трябва да бъде изпит до 10 минути след направата му. А тези сокови, които ги продават в магазините, със сигурност имат много *** в тях, които да поддържат годността им месеци наред.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tova e pohvala.Ako ne broim vinoto koeto sashto e sok.
9
0
 
12
 
! Отговори
гроздовка преди 8 години
Определено България не е на последните места по употреба на плодови сокове. Да знаете сокът от грозде как върви тук. Не че трябва да се гордеем с това де...
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде от тази асоциация да проучат колко хиляди тона плодове на ден се консумират на ден под формата на прясно изцеден сок и тогава да говорят глупости! Истината е, че никой не иска техните ***, много е просто!
7
2
 
23
 
! Отговори
Пепи преди 8 години
Подкрепям напълно мнението на предишните коментари.Компотите са много по добри от тия псевдо сокове.
6
1
 
23
 
! Отговори
Жо преди 8 години
НАТУРАЛЕН СОК е само прясно изцедения сок от плодове или зеленчуци. За съжаление, той запазва качествата си само няколко минути.Всичко друго не е натурален сок.
5
1
 
24
 
! Отговори
Прошляк преди 8 години
Без пари да ми ги давата - не вкусвам такава отвратителна химия. От тези т.нар. "натурални" сокове трудно ще намерите нещо по-безмислено за пиене.Най-добре бистра водичка, а плодовете - само прясно изцедени, пасирани или цели!
4
3
 
10
 
! Отговори
А преди 8 години
България е на ПЪРВО място по това че е на ПОСЛЕДНО място по всичко в европа !!!