Технически причини отлагат газовата връзка с Гърция

Очаква се инвестиционното решение да бъде подписано на 12 юни
Обновена: 26 май 2015 17:01 | 26 май 2015 17:01,
9
Технически причини отлагат газовата връзка с Гърция
Теменужка Петкова. Снимка: БТА

Технически причини отлагат подписването на окончателното инвестиционно решение за новата газова връзка между България и Гърция с няколко седмици, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти. Тя участва в конференцията "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност".

Енергийният министър не уточни от какъв характер са проблемите, но допълни, че очакванията са документът да бъде подписан на 12 юни, а не както по-рано беше съобщено - на 29 май. Петкова обаче не очаква повече проблеми за проекта, защото той е от интерес не само за България и Гърция, а и за целия регион.

По време на конференцията министърът даде подробности за развитието на газовите връзки у нас. По отношение на газовата връзка с Гърция тя припомни, че тя ще даде възможност не само за диверсификация на пътя, а и на източника на газ - от Каспийския регион. Плановете са строителството да започне до март 2016 г. и проектът да бъде финализиран до средата на 2018 г.

Петкова посочи, че страната ни е силно зависима от един източник на суровината - годишното потребление на природен газ у нас е около 2,8 млрд. куб. метра, от които 2,5 млрд. куб. метра идват от Русия. Това е и причината правителството да развива газовите връзки със съседните страни. Тя обаче призна и забавянето по проектите, което в последните месеци се опитваме да компенсираме.

Един от начините България да гарантира своята енергийна независимост е и добре изградената газова мрежа, каза Петкова пред участниците в конференцията. Тя посочи, че националната ни мрежа е с дължина от 1,7 хил. километра магистрални газопроводи и три компресорни станции. Годишният капацитет е от 7,4 млрд. куб. метра природен газ.

Транзитната мрежа е с дължина 945 километра, шест компресорни станции и капацитет между 15 и 17 млрд. куб. метра газ годишно.

Добре развитата мрежа обаче се нуждае от модернизация и рехабилитация, отчете още Петкова. Тя допълни, че "Булгартрансгаз" със собствени средства вече е започнала да модернизира 4 компресорни станции, правейки потока реверсивен.

Освен газовите връзки, независимост носи и собственият добив, отбелязаха по време на конференцията зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и депутатът Делян Добрев. Те представиха блоковете Силистар и Терес, за които в момента тече конкурс за концесия на дейностите по проучване за петрол и природен газ.

Станков беше категоричен, че ще се търси голяма компания с опит в подобни проекти. За Добрев, ако бъде открит природен газ в тези блокове, България веднага ще се превърне в нетен износител, защото няма да внася суровината.

Пред журналисти Теменужка Петкова направи и кратък коментар за "Южен поток". Тя беше категорична, че страната ни не е получила официално съобщение за края на проекта.

Министърът посочи още, че е рано да се говори и за "Турски поток", защото част от неговата инфраструктура ще е на територията на страна от ЕС - Гърция и това налага проектът да бъде обсъден на общностно ниво. Това обаче още не е станало, допълни Петкова.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простите герберо-реформатори искаха диверсификация, но ще имат само руски газ през Гърция, Турция и Сърбия, Македония. Няма да има директен руски газ. Ще получават газ от бившите си клиенти.
6
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
НА КУКУВО ЛЯТО---ТОЕСТ---НИКОГА----ГЕРЦИТЕ НЕСА БАЛАМИ
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не са технически, како, ама от куха лейка толкоз може да се очаква.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми с това липсващо образование как се преодоляват технически причини.
3
3
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
От руската орбита излизат само собствените им космически кораби.
2
1
 
8
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Важното е на 12 юни да се подпишат документите и да се лапнат комисионните. Туй, че няма да стане нищо, защото нищо не е подготвено го е*и у мам*та. Нали така?
1
1
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Ех, тия технически причини, голям препъникамък