Депутати внесоха правила за избор на шеф на БНБ

ПФ иска равнопоставеност, няма да предлага свой кандидат
Обновена: 28 май 2015 13:26 | 28 май 2015 13:25, Камелия Цветанова
4
Депутати внесоха правила за избор на шеф на БНБ
Снимка: архив, БулФото

На фона на совалките в парламента на единствения засега кандидат за управител на БНБ Димитър Радев, депутати от ПФ, БДЦ, "Атака", БСП и АБВ внесоха в деловодството на Народното събрание процедурни правила за избор на гуверньор.

Още по темата

Според Емил Димитров – Ревизоро от ПФ сега поради липсата на правила, ако някой познава Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява парламентарната комисия по бюджет, може да поиска тя да го развежда из Народното събрание за срещи.

"Това не е процедурата, не трябва да са спуснати партийни кандидатури, а да има равнопоставеност между всички кандидати, които искат да подадат документи", настоя той.

Депутатът смята, че след като има процедури за избор на главен прокурор, главен съдебен инспектор, шеф на Сметната палата, трябва да има и за "човека, който ще управлява банковата система".

Предложението на депутатите е да има срок за подаване на документи и изслушване на кандидатите, на което те да представят концепциите и екипите си.

"Ако така продължи процедурата, може би няма да застанем зад когото и да било", закани се Ревизоро, като в същото време подчерта, че ПФ няма амбициите да предлага кандидат за шеф на БНБ.

Според него гуверньорът трябва да бъде избран по същите правила като главен съдебен инспектор и шеф на Сметната палата.

"Това е нормална процедура и не виждам защо сега трябва да бъде пренебрегната", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: бспатакаАБВПФБДЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
33
 
! Отговори
Борче преди 8 години
И изборът трябва да е честен и с конкурс, а като гледам всичко е предопределено, Радев е по всички медии и се скандира името му навсякъде
2
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освен правила за избор на шеф трябва да има и правила за премахването му в случай на извършване на престъпление, както това е със сегашния шеф на бнб. Трябва да има опция за незабавното уволнение на шефа на бнб в такива случаи!
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво!Ама по ще ни зарадват, когато внесените документи съдържат и ясни параметри за отговорността на изпълняваната длъжност, надхвърлящи общите приказки и алабализми.Крайно време е всяка заемана длъжност да се обвърже с вземаните решения и ако в резултат на действия или бездействия настъпят вреди, щети и т.н., да се плаща с пари, чест, дупе и т.н.Аман от скъпоплатени херувимки и ощипани моми, дето никога за нищо не са виновни, но накрая обществото им плаща масрафа и натворените скудоумия