"Квадрат 500" - магистрала на духа, радва се Рашидов

Борисов се шегува: В галерията само мои картини и нови
20
"Квадрат 500" - магистрала на духа, радва се Рашидов
Официално откриване на "Квадрат 500". Снимка: БТА

Новата Национална галерия "Квадрат 500" беше официално открита днес.

"Музеят не е просто място, в което окачваме картини, той е място, където съхраняваме паметта на една държава и това носи идентичността на една нация", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който в първия си мандат сключи договора за европейско финансиране на проекта за изграждане на музея.

Рашидов припомни, че идеята за създаването му е отпреди 16 години, през които се сменят седем министри на културата.

"Тази сграда беше апетитна за банки, за хотели, но ето днес се радваме на един голям български музей", добави той. Министърът пожела от днес нататък "Квадрат 500" да заживее богат интересен културен живот. Той отбеляза, че остава да бъде ремонтирано четвъртото крило на сградата - откъм ул. "Оборище" и се надява това да се приключи до една-две години, предаде БТА.

Министър-председателят Бойко Борисов посочи, че преди няколко години Светлин Русев го е поканил в едно ателие, където са си говорили, че мазетата са пълни с картини и икони, които се рушат, а нямаме музей. "Аз му казах, че ще направим музей - и ето го днес", добави премиерът. Относно новата галерия, Борисов посочи, че е прочел заглавие в интернет "Откриват нов музей със стари картини". "Казах на Вежди - в новото крило само мои картини и на нови автори", пошегува се Бойко Борисов.

Ръководителят на концепцията на музея Светлин Русев определи откриването на "Квадрат 500" като едно от най-значимите в новата ни културна история. "Една красива илюзия вече е част от духовната територия на България", отбеляза той.

"Има една друга магистрала - тази на духа, която минава през времето, над политическите пристрастия, движи се със скоростта на светли надежди, светлина на доброто и съзидателното начало в човека. Иска ми се да вярвам, че днес заедно пътуваме през нея", каза Рашидов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова добави, че инвестицията по проекта на музея е 27 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

В новата галерия могат да се разгледат близо 2000 произведения в общо 28 зали на четири етажа. Концепцията е изградена на основата на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Половината от изложените творби в "Квадрат 500" са на български автори, другата половина представя изкуството от Европа, Азия, Африка и Америка.

Само за вчерашния ден, тя е била посетена от 2000 души.

Галерията, намираща се на адрес ул. "19-ти февруари" 1 /до Паметника на Васил Левски/, ще работи всеки ден от 10.00 до 18.00 ч., без понеделник. Цената на редовния билет е 10 лв., като за учащи и пенсионери ще има намаление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 8 години
Ама защо "квадрат 500", толкова ли нямат фантазия за нещо по-красиво? И какво общо имат квадратите с изкуството? Национална галерия - си е достатъчно!
16
2
 
1
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
И това го казва човека, показал простотията и ограничеността си, обидил българските творци при посещението в Лувъра
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко в Гърмен как е хавата, там няма далавера нали?
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Boge Boge vseki den se izlaga BB ne se li usecha ili e tolkova nagal
13
2
 
3
 
! Отговори
нели преди 8 години
А на абитурентите им пожелай да Ви е честита борсата!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов се шегува: В галерията само мои картини и нови - изобщо не се шегува , той това го мисли сериозно .
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да говорим, работата на Бойко и Веждичката в случая беше да турят нова мазилка на сградата, иначе всичките колекции в състава на музея са събирани от Людмила Живкова :)
10
2
 
6
 
! Отговори
dark blue преди 8 години
Рашидов припомни, че идеята за създаването му е отпреди 16 години
9
9
 
11
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Това е много важно събитие за България!Ще посетя галерията възможно наи-скоро.
8
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира му банкянската празна Тиква от култура и изкуство. Него му дай чалга нещо, селски мачлета, белотчета със Златев. Някоя 14-годишна Сесил Каратанчева да й праща любовни СМС-и.
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрите си правят ПР - материалът плаща. Демокрация по български. Медиите - слуги на Кратуната. Красота.
6
11
 
9
 
! Отговори
опорна точка преди 8 години
Народът картини и скулптури не яде! Незабавно да се включи в опорните точки на ДПС и БСП.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Pomaka pianiza Vejdi ne ni e sa primer 5mil ima nai malko a boiko v bk na zeza seksa borislavova DVA vi kraja ako i tosi Pat tapia bG narod vi usbere tejko i bedni schte im e zenite toka pano hrana tn s Po 25 30 proz se digat
4
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе Бойко , само магистрали , музеи ,училища , детски градини, паркове и зали ли ще откриваш .Нещо хлебарница , сладкарница нещо дет се вика за шкембето , не за душата ... нещо да се яде , а то само картини , фонтани , асфалт
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега отидете под съседната статия и вижте действителността. Вижте вашите деца как празнуват завършването си с Бах и Бетовен , колко са начетени , каква мода и култура струи от тях.Вижте вашите наследници как сте ги възпитали и после коментирайте кой чел Винету , кой какъв бил Само безгрешни коментират тук , сигурно са перфектни в семействата си и на работното си място .уднарници не само в нета по оплюване , а в живота
2
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички бързо под новата статия .... нещо олющена боя , ала бала няма лиАко още няма кусури , да оплюем тези дето са открили музея музеи не се ядат
1
6
 
20
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Музея не е просто място за окачване на картини,но не е и за прости хора