Ще внасяме защитени свидетели. Но за чия сметка?

БСП поиска оставката на правосъдния министър. ГЕРБ: Несериозно
Обновена: 28 май 2015 15:00 | 28 май 2015 15:00,
14
Ще внасяме защитени свидетели. Но за чия сметка?
Снимка: архив, БулФото

България ще приема защитени свидетели от чужбина по силата на споразумение с Международния наказателен съд. Документът бе ратифициран на закрито заседание на парламента и предизвика сблъсък между управляващи и опозиция. 

Както Dnes.bg писа, БСП обвини ГЕРБ, че ангажира България да плаща сметките на правителството на САЩ. Социалистите поискаха оставката на правосъдния министър Христо Иванов заради скандала.  

Опозицията предупреди и че споразумението може да отвори вратата за влизането на престъпници у нас под предлог, че са защитени свидетели. Международният наказателен съд е съд, който се занимава с дела за военни престъпления. 

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов отхвърли обвиненията на социалистите. Той обясни, че всички разходи по приемането на свидетели ще са за сметка на Международния съд. Били предвидени обаче и изключения, в които приемащата страна ще поема разходите.

Всеки от случаите тогава щял да се договаря поотделно и затова Кирилов призна, че в крайна сметка споразумението е без финансова обосновка. 

В доклада на правната комисия за споразумението обаче е уточнено, че разходите, свързани с прехвърлянето и пътуванията на преместваното лице, са за сметка на Международния съд. Разходите на територията на България ще се договарят за всеки конкретен случай, а ако бъдат поети от страната ни, ще е за сметка на бюджета на съдебната власт. 

Кирилов направи и разграничаване между защитен свидетел и престъпник.  Той коментира и искането на БСП за оставка на правосъдния министър."Абсолютно несериозно и необосновано", каза депутатът. 

Кирилов отхвърли и критиките на социалистите, че текстът на споразумението бил недостъпен за депутатите. Шефът на правната комисия съобщи, че той бил на разположение в секретна секция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: защитени свидетели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
10
 
! Отговори
Ясно ли е? преди 8 години
Свидетелят снася, Цру го изнася, а ние го внасяме. И плащаме. Ясно ли е?
10
1
 
12
 
! Отговори
Българинооооо преди 8 години
Не разбра ли, че докато има жив американец все повече ще ти влиза.Направи си сам извода.
9
8
 
5
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Нямам нищо против различните мнения по политическите въпроси . Имам обаче против злобата на червените *** , без никаква аргументация , а само изпълняване на указанията от сайтове като Днес или Блиц . В Днес работят някакви *** хора , които си мислят , че сме 1945 г. и трият и плюят всяко различно мнение . Добре и какво постигнахте, ГЕРБ бие БСП с двойно и вече тройно повече гласове. Това го пиша за да разберат нормалните хора , че от такива сайтове няма нужда .
8
4
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Анонимен 5,не, аз съм от гражданското общество :)
7
5
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Значи тази такса " защитени свидетели" е като, таксата на Българският народ спрямо делото " Цветан Цветанов". Свидетели на кило, осъждане с ефективна присъда на 2-ра инстанция и тоя *** още е депутат, вместо вече от 5-6 месеца да е в панделата. Не се нацоцаха ***!
6
2
 
8
 
! Отговори
знайко преди 8 години
при 1000% курупция нема да оцелее нито един,да поне влезе некоя банкнота в закъсалото БГ.
5
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мале, колко са прости социалистите!Международния наказателен съд е под егидата на ООН и Римският договор за създаването му НЕ Е ратифициран от САЩ!Ама отде толкоз мозък у 40 депутата, че да знаят това или поне да го проверят преди да приказват!Атака, гледам, си траят. Май са се усетили по-навреме.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоНаскоро партиите учудващо се съгласиха да не ползват ***. Да не си минал на граждански договор :)
3
3
 
15
 
! Отговори
как преди 8 години
ОСТАВКА
2
16
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Аха, ето за какво се размрънкал Гечев, че чак оставки иска. Сега вероятно Кутев ще сведе, че приемаме по петима защитени свидетели дневно и всеки струвал по 2-3-4 бона на данъкоплатеца на час
1
0
 
27
 
! Отговори
Б.Б. преди 8 години
Ние ги внасяме, те ги изнасят