Срив на осиновяванията! Търсим малко, бяло и здраво

Два пъти повече деца са дадени на приемни родители
28 май 2015 07:00,
88
Срив на осиновяванията! Търсим малко, бяло и здраво
Снимка: flickr

Тотален срив в осиновяванията и в същото време бум на дадените за отглеждане от приемни семейства деца отчита Агенцията за социално подпомагане през миналата година.

За цялата 2014 г. в страната са осиновени само 672 деца. Толкова малко осиновявания не е имало от 2006 г. насам, когато децата са били 634.

В същото време два пъти повече хлапета, вписани в регистрите за осиновяване, са били дадени на приемни родители. Според отчета на АСП за миналата година в приемни семейства са били настанени 1279 деца. Това е нарастване 10 пъти от 2009 г., когато за първи път вписани за осиновяване сирачета започнаха да се дават за временно отглеждане на т.нар. платени родители. Само през миналата година са утвърдени още 492 такива двойки, с което общият брой на приемните семейства е станал 2257, пише "24 часа".

Сривът в осиновяванията е довел и почти до изравняване на децата, намерили ново семейство в страната, и тези, които са били осиновени в чужбина.

Броят на сираците, осиновени зад граница през 2014 г., е бил 472 - само с 200 по-малко от тези в България. В предни години децата, осиновявани у нас, са били около два пъти повече от тези зад граница, показва сравнение между данните на Агенцията за социално подпомагане и тези на Министерството на правосъдието, което издава разрешения за международните осиновявания.

Няколко са причините за намалелите осиновявания, твърдят неправителствени организации, които следят сектора. Първата била промените в Кодекса за социално осигуряване, които дадоха по-голям отпуск по майчинство за осиновителите на деца от 2 до 5 години в сравнение с осиновителите на бебета. Получило се така, че осиновителката на бебе не може да ползва пълните 2 г. майчинство.

Освен това държавата стимулирала приемните семейства за сметка на осиновяването, тъй като за тази услуга се отделят бюджетни средства, има финансиране и по европроекти. Според активистите много от приемните родители ползвали включването си в услугата и като бърз път към осиновяване.

Българинът взема малко, бяло и здраво

Българските кандидат-осиновители поставят много предварителни условия за детето, което биха осиновили, и това забавя процеса, коментираха от Агенцията за социално подпомагане.

Като правило българските семейства, които искат да осиновят дете, изявяват предпочитания то да е на ниска възраст, по възможност бебе. Освен това трябвало да е с български произход. Ако все пак било от смесен, "да няма типично изразени черти, характерни за ромския етнос". Допълнително българите не желаят да осиновяват деца със здравни проблеми.

През последните години бяха предприети действия за популяризиране на услугата приемна грижа, отчете шефката на Агенцията за закрила на децата Ева Жечева. Тя уточни, че преобладаващата част от утвърдените приемни семейства били професионални.

Тя обясни, че се предпочитат приемни семейства, защото в част от случаите децата, настанявани в такива, поддържат контакти със своите биологични родители. Целта е през този период, през който детето е настанено в приемно семейство, да се работи интензивно с родните му майка и баща за повишаване на родителския им капацитет и за връщането на детето в семейството му, обясни Жечева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Йода Извънземски преди 8 години
Малко, бяло и да е здраво дават само на супер връзкари, защото то е най-дефицитно и се търси най-много. И се чака доста. Успех на кандидат осиновителите все пак!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Позната така и не осинови дете, защото три пъти й пробутват с дефекти и семейството се отказа, а можеше едно българче да си има семейство.
25
1
 
16
 
! Отговори
14:14 преди 8 години
Че кога ли са се търсили големи, черни и болни?!
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Морераторчето, толкова и не ти стига мозъка да разбереш, че даже и да осакатиш едно изказване, хората няма да престанат да използват истинската дума! На оная дебелата и мазна шушумига, фъфльото с миризливия дъх, в дясно по коридора и после пак в дясно, да му кажеш поне да ти направи един str_ rеplace. Поне да не се мориш!Аматьорчета!
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все пак е хубаво да сме оптимисти- при всички положения е по-добре етата да живеят и да се възпитават сред хора, а не при нееволюиралите си родители, или в домовете, където никой не им обръща внимание. Така е много по-вероятно от тях да излязат хора, отколкото да се наливат едни пари в гетата под формата на помощи, което само задълбочава проблема.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дгфгсдф
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има много сбъркани неща в "грижата за децата"цял живот издържаме *** българи, сега и командировката на децата им при друго семейство ще плащаме.Като не могат да ги гледат да се стерилизират и поне потомство да нямат.
20
1
 
16
 
! Отговори
Бета преди 8 години
Моите деца не взимат детски надбавки, а за приемните знаете ли колко се дават плюс заплатата на семейството. Нямам нищо против. сигурно е много трудно, но разликата е много голяма!!!
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България, ако някой има здравословни проблеми с детенце, не дай боже, цялото семейство изпада в черна дупка, в зоната на здрача. Държавата помага само на думи, здравеопазването да не коментирам, имаш ли пари - в чужбина, нямаш ли - виеш срещу луната, а живота на всички ви се срива. Кой средно статистическия българин ще иска за вземе болно дете ?
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсим малко, бяло и здраво. Ми да!Да взема 16 годишен болен наркоман **н ли? Някакъв завършен мошеник и крадец ли? Да ви го хрантутя, понеже искате и без това да ни наводните с тия гнусове?!
17
2
 
34
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Ми кой ще иска черно и болно? Тъмната боя не е на почит тука! То е от ясно по-ясно
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знам за едно семейство от религиозна секта,за които приемното родителство е доста доходна професия.Не знам защо им се дават все нови и нови деца,може би някой член на комисията за разпределяне на децата е техен брат сектант.Много бързо се промива мозъкът на тези сирачета и заживяват по законите на не знам си кое евангелие или мормонска книга.Няма ли някакво предварително проучване на кандидат-родителите и евентуално проследяване на живота,който водят децата в такива семейства?
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле, изтриха ми коментара, че всички деца са ужасни,(а е толкова не-расистки) но нищо и без това не е тайна за никого.
14
19
 
2
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
нямам нищо общо с тия преписвачи в тоя сайт хванати от сточна гара, нито някога ще ме стигнат нито някога ще живеят извън *** си, както и вие също
13
16
 
2
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
До рестарт"В БГ с кеш се живее милион пъти по-добре от бая места в света"Това го кажи на всеки бял човек да хукне с парите си да живее в гетото ти и ще ти се изсмее. Най забавното е че дори не осъзнаваш каква глупост изрече но това е защото едва ли някога ще го видишхудожника, след мен ще останат неща не бери грижата, мойте неща не са някаква цапотина а са в ASIC Австралийската Секюрити и Инвестмън Комисия където съм регистрирал някоя друга компания и бизнес структури
12
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък все едно всички българи са бели, руси и синеоки ;) А и здрави , все българските деца са на челни места в класациите за затлъстяване, диабет и т.н. Като не ви харесва какво се предлага по домовете- вземете си куче.
11
1
 
18
 
! Отговори
художника преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияЩе ти цитирам една мисъл на Пол Гети:Ако нямате пари, вие през цялото време мислите за парите. Ако имате пари, вие мислите само за пари.Ти май си от първите. Щом ми навираш непрекъснато парите си в носа ми, значи ги нямаш.И ще ти кажа друго: Моите картини ще останат след мен, а след тебе.... само глупостите ти, които никой няма да прочете.
10
3
 
27
 
! Отговори
опала преди 8 години
Няма как, гените си казват думата в по-късен етап на развитие.Учен е доказал , че черните раси са по-малко интелигентни от бялата , та и Нобеловата му награда я взеха за това изказване, но истината си е истина, доказана с факти. Няма как да гледаме, те се плодят като зайци , храним ги , плащаме им сметките , та сега ни вменявате и вина, че не искаме да им отглеждаме потомството.
9
2
 
32
 
! Отговори
Aman преди 8 години
И кое му е ненормалното да искаш бяло и здраво дете???????????????????? ................дори и *е си умират от кеф, ако *то е светло и дори полагат "специални" усилия да им се раждат бели, синеоки и русоляви
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво повече искат от социалното, поставят условия от типа да притежаваш жилище мин. 120 квадрата, две коли, всеки от двойката да е женен само по веднъж, да има успех от училище не по-нисък от 5.96, заплата минимум 2100лв чисти на глава от домакинството. И най-накрая ти стоварват да станеш родител на едно не дотам малко, не точно бяло и не много здраво!